Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Πέντε βήματα στην τελική ευθεία προς τις κάλπες

Πρωτογενές πλεόνασμα, διανομή κοινωνικού μερίσματος, συζήτηση για το χρέος, αναπτυξιακό σχέδιο και επενδυτικό ταμείο

Με την επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat αύριο Τετάρτη του Πάσχα, μπαίνει σε εφαρμογή το δεύτερο μέρος του σχεδιασμού του Μαξίμου, στην τελική ευθεία προς τις διπλές εκλογές του Μαϊου.
Μετά τη συμφωνία με την τρόικα, την έξοδο στις αγορές και την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ, η διανομή του κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα, εφόσον αυτό επικυρωθεί και τυπικά, είναι το επόμενο “χαρτί” της κυβέρνησης, όχι όμως το μόνο. 

Το Μαξίμου επικεντρώνει τώρα το ενδιαφέρον του στην έναρξη της συζήτησης για το χρέος στο Eurogroup της 5ης Μαϊου και στο ενδιάμεσο αναμένεται να παρουσιαστεί το νέο αναπτυξιακό σχέδιο για την ελληνική οικονομία, καθώς στο...
πρωθυπουργικό επιτελείο αντιλαμβάνονται πως μόνο με επιδόματα δεν αλλάζει το πολιτικό κλίμα.
Το ελληνικό επενδυτικό ταμείο, το οποίο είχαν προβάλλει κατά τη συνάντηση τους ο κ.Σαμαράς και η κ.Μέρκελ, θα συσταθεί και τυπικά -θα αποκτήσει δηλαδή διοικητικό συμβούλιο- επίσης το αμέσως επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα μέχρι τις αρχές Μαϊου. Σε αυτό Γερμανία και Ελλάδα θα συνεισφέρουν με 100 εκ ευρώ αντίστοιχα και θα αρχίσει να χρηματοδοτεί δράσεις από το Σεπτέμβριο, με πρώτο τομέα τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δεύτερο τη συμμετοχή σε επενδύσεις σε καινοτομίες και τρίτο τα μικρά έργα υποδομής.

Όλα αυτά εντάσσονται στην ατζέντα της κυβέρνησης περί “καλών ειδήσεων” στην οικονομία. Ταυτόχρονα η στρατηγική της πόλωσης με το ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστεί, καθώς στο Μαξίμου εκτιμούν πως μετά την έξοδο στις αγορές τα επιχειρήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν τρωθεί.

Όμως και η κυβερνητική ρητορική παρουσιάζει “προβληματικά” σημεία. Όσον αφορά στο χρέος -το οποίο ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένει υψηλό και προβλέπεται βάσει των αισιόδοξων κυβερνητικών προβλέψεων να μειωθεί μέχρι το 2016 μόνο λόγω προσδοκώμενης αύξησης του ΑΕΠ και όχι σε απόλυτους αριθμούς- το Μαξίμου επιθυμεί στις 5 Μαϊου μία θετική δήλωση των εταίρων και μετά τις εκλογές μία συμφωνία για το τελικό σχέδιο, έστω και εάν οι επίσημες αποφάσεις δεν έλθουν πριν το φθινόπωρο. Το Eurogroup ωστόσο, το οποίο προφανώς απηχεί και τις γερμανικές απόψεις, ανησυχεί για το ενδεχόμενο η επιτυχής έκβαση της πρώτης μετά το 2010 εξόδου στις αγορές να ανοίξει την όρεξη για ένα νέο φαύλο κύκλο δανεισμού. Και το Βερολίνο διαμηνύει με κάθε τρόπο πως ενδιαφέρεται πρωτίστως για την προσήλωση της Αθήνας στις μεταρρυθμίσεις χάριν της ανταγωνιστικότητας, όπως δήλωσε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη πρόσφατη συνέντευξη του στην Καθημερινή.

Δεν είναι τυχαίες συνεπώς οι συνεχείς κυβερνητικές αναφορές το τελευταίο διάστημα στο γεγονός ότι η έξοδος της 10ης Απριλίου στις αγορές ήταν δοκιμαστική με στόχο κυρίως να αναδειχθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία ώστε στο μέλλον να μπορεί η χώρα να δανειστεί με ακόμη μικρότερο επιτόκιο, αλλά και ότι η έκδοση τρίμηνων έντοκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου έπεσε στο 2,45%, από 3,01% πριν την έξοδο και 3,6% πριν δύο μήνες, γεγονός που μειώνει το κόστος του βραχυχρόνιου δανεισμού και αντανακλά στη βιωσιμότητα του χρέους.

Όσο για το εάν η πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αιτιολογεί την ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών στην έκδοση των πενταετών ομολόγων, στην κυβέρνηση μοιάζουν να είναι ευχαριστημένοι με το γεγονός πως η έξοδος δείχνει πως οι αγορές προεξοφλούν ότι οι εταίροι δεν θα αφήσουν σε καμία περίπτωση την Ελλάδα “ξεκρέμαστη” και για τον ίδιο λόγο αισιοδοξούν πως ακόμη και εάν μέχρι την οριστική επιστροφή στις αγορές επιβληθεί μία “προστατευτική ομπρέλα” όπως είχε πει η κ.Μέρκελ, αυτή δεν θα έχει τη μορφή τρίτου μνημονίου και πως δεν θα ακυρώσει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.


της Βίκυς Σαμαρά

Δεν υπάρχουν σχόλια: