Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Τέλος η ανακωχή στην Ουκρανία: Νέο κύμα βίας με δολοφονίες, απαγωγές και στρατιωτικές επιχειρήσεις


Τέλος η ανακωχή στην Ουκρανία: Νέο κύμα βίας με δολοφονίες, απαγωγές και στρατιωτικές επιχειρήσειςΈμεινε στα «χαρτιά» η συμφωνία της Γενεύης
* Ξεκινάει εκ νέου επιχειρήσεις ο στρατός έπειτα από τη δολοφονία Ουκρανού πολιτικού

* Πυροβολισμοί κατά αεροσκάφους στο Σλαβιάνσκ
* Οι ΗΠΑ στέλνουν δολάρια στο Κίεβο και στρατιώτες στη Βαλτική

Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από τις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας, καθώς, η συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Γενεύη πήγε ήδη περίπατο και η χώρα βαδίζει με μαθηματική ακρίβεια σε έναν εμφύλιο πόλεμο.
Ήδη από το βράδυ της Ανάστασης σημειώθηκαν βίαια επεισόδια στο...
Σλαβιάνσκ που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις φιλορώσοι και δύο Ουκρανοί αξιωματικοί, ενώ την Τρίτη το Κίεβο ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν νεκροί άλλοι δύο Ουκρανοί ο ένας εκ των οποίων γνωστός πολιτικός.

Νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις μετά τη δολοφονία του Βλόντιμιρ Ρίμπακ

Ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, ανακοίνωσε την Τρίτη την επανέναρξη της «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης κατά αυτονομιστών, μετά τον εντοπισμό της σορού ενός πολιτικού της περιοχής αυτής που ανήκε στο κόμμα του η οποία φέρει σημάδια βασανιστηρίων.
Ο κ. Τουρτσίνοφ επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι δύο σοροί που έχουν υποβληθεί σε «βάναυσα βασανιστήρια» βρέθηκαν κοντά στην πόλη Σλαβιάνσκ, η οποία βρίσκεται στα χέρια των φιλορώσων μαχητών. Μεταξύ αυτών βρισκόταν η σορός του Βολόντιμιρ Ρίμπακ, μέλος του κόμματος του Τουρτσίνοφ, Μπατκίβτσινα, ο οποίος είχε πρόσφατα απαχθεί από «τρομοκράτες».
«Τα εγκλήματα αυτά γίνονται με την πλήρη υποστήριξη και την συγκατάβαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας», σημείωσε ο Τουρτσίνοφ.
«Αξιώνω από τις υπηρεσίες ασφαλείας να εξαπολύσουν εκ νέου και να φέρουν εις πέρας με αποτελεσματικό τρόπο τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις που έχουν στόχο την προστασία από τους τρομοκράτες των Ουκρανών πολιτών που ζουν στην ανατολική Ουκρανία», κατέληξε.

Οργή φιλορώσων για τους νεκρούς και πυροβολισμοί κατά αεροσκάφους

Στον αντίποδα οι φιλορώσοι αυτονομιστές ανακήρυξαν σε ήρωες τους πολιτοφύλακες που έπεσαν νεκροί ανήμερα το Πάσχα σε ανταλλαγή πυροβολισμών στο Σλαβιάνσκ. Παράλληλα, η συγκίνηση και η οργή των ήταν έκδηλη, καθώς,τα φέρετρα των νεκρών ήταν ανοιχτά για να φαίνονται τα πρόσωπα των νεκρών ως απόδειξη της βίας.
Αργότερα, το απόγευμα της Τρίτης, ενα ουκρανικό στρατιωτικό αεροσκάφος επλήγη από πυρά που προήλθαν από τη Σλαβιάνσκ,
«Αγνωστοι πυροβόλησαν εναντίον του αεροσκάφους AN-30 της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας το οποίο πραγματοποιούσε αναγνωριστική πτήση πάνω από τη Σλαβιάνσκ. Επλήγη από πολλές σφαίρες», όμως προσγειώθηκε χωρίς πρόβλημα, ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας της Ουκρανίας.

Αμερικανός δημοσιογράφος όμηρος αυτονομιστών

Την ίδια στιγμή, φιλορώσοι αυτονομιστές φέρονται να κρατούν όμηρο τον Αμερικανό δημοσιογράφο Σάιμον Οστρόφσκι, ο οποίος εργάζεται για τον ιστότοπο Vice News.
Φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία κρατούν έναν Αμερικανό δημοσιογράφο, τον Σάιμον Οστρόφσκι, στην πόλη Σλαβιάνσκ και ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Vice News για τον οποίο εργάζεται ανακοίνωσε ότι είναι σε επαφή με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την υπόθεση αυτή.
Ο αυτονομιστής αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος του Σλαβιάνσκ Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ είπε σε συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε ότι οι άνδρες του κρατούν έναν Αμερικανό δημοσιογράφο, χωρίς να τον κατονομάσει, ωστόσο, την είδηση επιβεβαιώνει και ο αμερικανικός ιστότοπος. Αλλοι δημοσιογράφοι που βρίσκονται στην περιοχή είπαν ότι ο Οστρόφσκι συνελήφθη από ενόπλους την Δευτέρα μαζί με άλλα άτομα όμως, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους συλληφθέντες, δεν έχει ακόμη αφεθεί ελεύθερος.
Το Vice News στον ιστότοπό του ανέφερε ότι «είναι ενήμερο για την κατάσταση και βρίσκεται σε επαφή με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και άλλες κυβερνητικές αρχές για να διασφαλίσει την ασφάλεια του φίλου και συναδέλφου Σάιμον Οστρόφσκι».

Ο Μπάιντεν στο Κίεβο φέρνοντας 50 εκατ. δολάρια

Στο Κίεβο, ο αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάινεν, συνάντησε την ουκρανική ηγεσία και υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια 50 εκατ. δολαρίων, ενώ δεν παρέλειψε να εξαπολύσει νέα επίθεση στη Ρωσία καλώντας τη Μόσχα να σταματήσει να υποκινεί τις ταραχές στην ανατολική Ουκρανία.
«Κανένα κράτος δεν πρέπει να απειλεί γείτονα χώρα συγκεντρώνοντας στρατό στα σύνορα. Καλούμε τη Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της. Κανένα κράτος δεν πρέπει να υποδαυλίζει την αστάθεια σε γείτονα χώρα» δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.
Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει το mega, πολλές συζητήσεις προκαλεί ένας φάκελος με φωτογραφίες που έδωσε το βράδυ στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Σύμφωνα με το State Department oι εικόνες από την ανατολική Ουκρανία υποτίθεται ότι δείχνουν στρατιωτικούς οι οποίοι φορούν παρόμοιες στολές και φέρουν τον ίδιο οπλισμό με τους άνδρες των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσιάς. Ορισμένες από τις φωτογραφίες κυκλοφορούν μέρες τώρα σε ουκρανικά blogs στο διαδίκτυο. Μάλιστα, κάποιες παραδόθηκαν στο Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη από Ουκρανούς διπλωμάτες. To State Department τις υιοθέτησε. Κάποιες από τις εικόνες γεννούν ερωτήματα, ενώ ορισμένες δύσκολα θα χαρακτηρίζονταν ντοκουμέντα.
Πάντως, ακόμη και μεγάλα αμερικανικα δίκτυα που προβάλλουν τις φωτογραφίες, τελικά διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για την αυθεντικότητά τους.

Αμερικανοί στρατιώτες σε Πολωνία και Βαλτική

Η Ουάσινγκτον σε μια ακόμη κίνηση -μήνυμα προς τη Μόσχα, αλλά και τις χώρες του ΝΑΤΟ που συνορεύουν με τη Ρωσία και την Ουκρανία, στέλνει 600 Αμερικανούς στρατιώτες για να συμμετάσχουν σε στρατιωτικά γυμνάσια.
Ενας λόχος 150 ανδρών της 173ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας του αμερικανικού στρατού, που στρατοπεδεύει στην Ιταλία, αναμένεται να φτάσει αύριο στην Πολωνία και περίπου 450 άνδρες αναμένονται τις προσεχείς ημέρες στην Εσθονία, την Λετονία και την Λιθουανία για στρατιωτικές ασκήσεις «οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν τους προσεχείς μήνες και πέραν αυτών», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αντιναύαρχος Τζον Κέρμπι.
«Οι ΗΠΑ λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τις υποχρεώσεις τους βάσει του Άρθρου 5 της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, αν και αυτές δεν είναι ασκήσεις του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Κέρμπι.
«Είναι μια πολύ χειροπιαστή ένδειξη της προσήλωσής μας στις υποχρεώσεις μας για την ασφάλεια στην Ευρώπη», κατέληξε.


iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: