Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Κλείδωσε η έξοδος στις αγορές με διπλή έκδοση ομολόγων πριν και μετά τις εκλογές


Κλείδωσε η έξοδος στις αγορές με διπλή έκδοση ομολόγων πριν και μετά τις εκλογές* Αναζητώντας 2,2 δισ. ευρώ μέσω ομολόγου διάρκειας 3 έως 5 ετών

* Δεύτερη έκδοση μετά τις ευρωεκλογές

* Ποιοι είναι οι καθοριστικοί παράγοντες που θα κρίνουν τη δυναμική του χρέους

* Τι δηλώνει ο Στουρνάρας για τα προαπαιτούμενα

Με ένα ομόλογο πριν από τις Ευρωεκλογές και με ένα ακόμα στη διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου, θα επαναπροσεγγίσει η Ελλάδα τις αγορές, όπως...
δήλωσε και επισήμως ο Γιάννης Στουρνάρας τόσο σε συνέντευξη Τύπου μετά από το Ecofin όσο και σε δηλώσεις του στον διεθνή Τύπο.
Όλα δείχνουν ότι η Αθήνα θα αξιοποιήσει το θετικό κλίμα, όπως αποτυπώνεται και στο «κλείσιμο» των spread κάτω από τις 500 μονάδες, για να χτυπήσει τη πόρτα των αγορών μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αναζητώντας 2,2 δισ ευρώ, με ομόλογο διάρκειας 3-5 ετών.
Η δεύτερη έκδοση θα πρέπει να αναμένεται όταν θα έχει προχωρήσει η συζήτηση ή ενδεχομένως θα έχουν ληφθεί οι αποφάσεις για τη περαιτέρω μείωση του χρέους.
Όπως επισημαίνουν παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, με τις εκδόσεις αυτές, τον εσωτερικό δανεισμό μέσω repos, τα έστω «κουτσουρεμένα» έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις και τις προγραμματισμένες δόσεις του προγράμματος, καλύπτεται πλήρως το χρηματοδοτικό «κενό» για το επόμενο 12μηνο και πλέον η συζήτηση θα έχει να κάνει με το «κενό» στο δεύτερο εξάμηνο του 2015.
Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, η αντιμετώπιση αυτού του θέματος χαρακτηρίζεται πρόωρη, δηλώσεις που βρίσκονται σε πλήρη συμφωνία με τις θέσεις του Βερολίνου, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από τις προοπτικές βιωσιμότητας του χρέους, όπως αυτές θα διαγραφούν στις συζητήσεις που αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές Μαίου.
Σημειώνεται ότι οι τρεις καθοριστικοί παράγοντες που θα κρίνουν τη δυναμική του χρέους και ακολούθως τις λύσεις που θα επιλεγούν για τη περαιτέρω μείωσή του, είναι η πορεία του ΑΕΠ στην επόμενη δεκαετία, τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Σιγή ιχθύος για τα προαπαιτούμενα

Ερωτηθείς για τα 6 συν 6 προαπαιτούμενα, βάσει των οποίων θα εκταμιευθεί κάθε μια από τις «μικρές» δόσεις του 1 δισ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «για τη μεγάλη δόση (σ.σ. 6,3 δισ. ευρώ), προαπαιτούμενα ήταν όσα ψηφίστηκαν με το πολυνομοσχέδιο. 
Για τις δύο υποδόσεις, θα υπάρξουν έξι και έξι προαπαιτούμενα ορόσημα, που θα επιλέξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το Μνημόνιο. Δεν ξέρω να σας πω ακριβώς ποια θα είναι τα ορόσημα, είναι δουλειά της Κομισιόν».


iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: