Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Η άγουρη πράσινη ντομάτα μας.... δυναμώνει

Η μυϊκή ατροφία είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αδυναμία των μυών και αποτελεί αποτέλεσμα της γήρανσης του οργανισμού αλλά και διαφόρων παθολογικών καταστάσεων, όπως ο καρκίνος, η καρδιακή ανεπάρκεια κ.α.

Η άσκηση αποτελεί σίγουρα ένα μέσο ενδυνάμωσης του μυϊκού μας συστήματος, ωστόσο δεν είναι πάντα εφικτή. 
Διατροφικά συστατικά όπως η πρωτεΐνη του κρέατος, του αυγού, των πουλερικών κ.α. σχετίζονται επίσης με ενίσχυση των μυών μας...
Προχωρώντας λίγο πιο πέρα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα διερεύνησαν τη σχέση κάποιων φυτικών συστατικών με την υγεία των μυών.
Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Biological Chemistry βρέθηκε μία ένωση που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της μυϊκής ατροφίας. Πρόκειται για την ουσία ντοματιδίνη, η οποία όπως λέει και το όνομά της, βρίσκεται στις ντομάτες και μάλιστα στις άγουρες πράσινες ντομάτες.
Οι επιστήμονες βρήκαν ότι η εν λόγω ένωση δημιουργεί αλλαγές στην έκφραση γονιδίων που είναι ουσιαστικά αντίθετες με τις αλλαγές που συμβαίνουν στα κύτταρα των μυών, ανθρώπων που πάσχουν από μυϊκή ατροφία. Στη συνέχεια είδαν ότι διεγείρει την ανάπτυξη ανθρώπινων καλλιεργημένων μυϊκών κυττάρων και ακολούθως πρόσθεσαν ντοματιδίνη στη διατροφή ποντικιών.
Βρήκαν ότι στα ποντίκια αυτά αυξήθηκε η μυϊκή τους μάζα, χωρίς να αλλάξει το σωματικό τους βάρος, λόγω αντίστοιχης απώλειας λίπους.
Σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές τα ευρήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά, καθώς αν πιστοποιηθούν περαιτέρω, θα μπορούσαν να βρεθούν φυσικά συστατικά, τα οποία είτε σε μορφή συμπληρώματος διατροφής είτε με εμπλουτισμό τροφών, να βοηθήσουν ανθρώπους με μυϊκή αδυναμία και γιατί όχι να συμβάλλουν και στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: