Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά Μεϊμαράκη

Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά ΜεϊμαράκηΑπορρίφθηκε με ψήφους 165 κατά (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του Προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

Σε σύνολο 241 ψηφισάντων βουλευτών «υπέρ» της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν 76 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, ΧΑ και οι Νότης Μαριάς και Γαβριήλ Αβραμίδης από τους ΑΝΕΛ). 
Οι υπόλοιποι βουλευτές των ΑΝΕΛ απουσίασαν από την ψηφοφορία, όπως και το ΚΚΕ...

Ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε με εντονότατο ύφος στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια.
Παρότι, ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε πρωτίστως την κυβέρνηση για συνειδητή υποβάθμιση του Κοινοβουλίου και δευτερευόντως τον πρόεδρο της Βουλής, λέγοντας μάλιστα πως η πρόταση μομφής υπήρξε «αναγκαστική επιλογή της αξιωματικής αντιπολίτευσης», ο κ.Μεϊμαράκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «καταχρηστική παραβίαση του Κανονισμού και του Συντάγματος, προσπαθώντας να αλλοιώσει τον κατεπείγοντα χαρακτήρα της συζήτησης του νομοσχεδίου» κατά τη χθεσινή διαδικασία. 
Παρατήρησε επίσης πως η πρόταση μομφής προς το πρόσωπό του, δεν μπορεί να είναι απλή πρόταση αποδοκιμασίας, καθώς «κατά τον Κανονισμό με την πρόταση μομφής θεωρείται πως έχω διαπράξει αξιόποινη πράξη».

Ο κ. Μεϊμαράκης, άφησε υπονοούμενα στην ομιλία του, πως ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε συνειδητά την ώρα που εκείνος απουσίαζε από την έδρα προκειμένου να καταθέσει την πρόταση μομφής κατά του Γιάννη Στουρνάρα την ώρα που προήδρευε ο Γιάννης Δραγασάκης (ΣΥΡΙΖΑ). Παράλληλα, ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε πως στη Βουλή, έχει διττό ρόλο ως πρόεδρος του Σώματος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, και άφησε υπονοούμενα και κατά του κου Δραγασάκη, λέγοντας πως κατ' επανάληψη έχει συμπεριφερθεί από την έδρα με τρόπο ευνοϊκό προς την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά «δεν του κάναμε πρόταση μομφής».

Προηγουμένως, ο Αλέξης Τσίπρας είχε καταλογίσει στον κ. Μεϊμαράκη ότι  «επέλεξε να πάρει επάνω του την απόφαση να αποδεχθεί πλήρως την πρόταση και τις προτροπές του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλου, ο οποίος ήρθε ετεροχρονισμένα να αλλάξει τη θέση που είχε διατυπώσει ο υπουργός Επικρατείας υπέρ της διεξαγωγής της συζήτησης της πρότασης μομφής».

Οι αναφορές του κ. Μεϊμαράκη προκάλεσαν την αντίδραση του Γιάννη Δραγασάκη, χωρίς ωστόσο να του δοθεί ο λόγος, καθώς ο προεδρεύων, Γιάννης Τραγάκης, είχε δώσει το λόγο στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο. Στην κίνηση αυτή του κου Τραγάκη, απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ αποχωρώντας από τη συνεδρίαση.

Ο ίδιος ο κ.Δραγασάκης, πριν αποχωρήσει και ο ίδιος, διαπίστωσε ανακρίβειες στην ομιλία του προέδρου της Βουλής και δήλωσε πως ο ίδιος είχε ενημερώσει τον πρόεδρο της Βουλής για την ώρα για την οποία θα μιλούσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας. "Επιφυλάσσομαι να μελετήσω την ομιλία σας, αλλά δεν αντιλαμβάνομαι τη θεωρία των δύο ταυτοτήτων. Και κατηγορίες για κομματική χρήση της έδρας, έχω δεχθεί μόνον από μία παράταξη".

«Πώς φαντάζεστε ότι μπορείτε να συνυπογράφετε την πρόταση μομφής εναντίον μου ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και να είστε και αντιπρόεδρος της Βουλής», ανταπάντησε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: