Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Tο χέρι στη «μαμά Ρωσία» τείνει και η ανατολική Ουκρανία - Μαζικές διαδηλώσεις στο Ντόνετσκ [εικόνες & βίντεο]


Tο χέρι στη «μαμά Ρωσία» τείνει και η ανατολική Ουκρανία -Μαζικές διαδηλώσεις στο Ντόνετσκ [εικόνες&βίντεο]* Επίδειξη δύναμης των ρωσόφιλων στις μεγάλες πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας

* Υποχρέωσαν τον Κλίτσκο να ακυρώσει συγκέντρωση στο Ντόνετσκ
* Κατέλαβαν την έδρα της τοπικής κυβέρνησης στο Λούγκανσκ
* Ολο και πιο κοντά η διχοτόμηση

Μετά την Κριμαία τη βοήθεια της «μαμάς Ρωσίας» ζητούν και οι ρωσόφιλοι της ανατολικής Ουκρανίας με μαζικές διαδηλώσεις και ...
επεισοδιακές καταλήψεις κυβερνητικών κτηρίων στο Ντόνετσκ και το Λούγκανσκ.
Στο Ντόνετσκ περίπου 10.000 φιλορώσοι διαδηλωτές επεφύλαξαν «θερμή» υποδοχή στον Βιτάλι Κλίτσκο -εκ των ηγετών της εξέγερσης κατά του Γιανουκόβιτς στο Κίεβο και υποψήφιο για την προεδρία της Ουκρανίς- και τελικά τον υποχρέωσαν  να ακυρώσει τη συγκέντρωση που είχε προγραμματίσει στην πόλη.
Ο πρώην πρωταθλητής της πυγμαχίας εξήγησε στους δημοσιογράφους μετά την άφιξή του στο προπύργιο αυτό του αποπεμφθέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς ότι θέλει να πείσει τους κατοίκους να «μείνουν ενωμένοι» απέναντι στις «προκλήσεις» όσων εκδηλώνουν αποσχιστικές τάσεις. Κατήγγειλε την «πλύση εγκεφάλου» των ρωσικών μέσων ενημέρωσης και τη συμμετοχή Ρώσων στις κινητοποιήσεις εναντίον της νέας κυβέρνησης στο Κίεβο.
Οι υποστηρικτές της προσάρτησης του Ντόνμπας (σ.σ.περιοχή της Ουκρανίας όπου βρίσκονται ορυχεία, μεταλλεία και σημαντικές βιομηχανίες,  πρωτεύουσα της οποίας είναι το Ντονέτσκ) στη Ρωσία πλημμύρισαν το μεσημέρι την Πλατεία Λένιν, όπου την προηγουμένη είχαν συγκεντρωθεί περίπου 2.000 άνθρωποι.
«Ρωσία!», «Ντονέτσκ, ρωσική πόλη», «πρόεδρος Πούτιν», φώναζαν οι διαδηλωτές ανεμίζοντας ρωσικές σημαίες και σημαίες του κομμουνιστικού κόμματος, μετέδωσε με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή προς τιμή των αστυνομικών που σκοτώθηκαν στο Κίεβο σε συγκρούσεις με φιλοευρωπαίους διαδηλωτές.
«Δεν θέλουμε να μπούμε στο NATO, ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν υποστηρίζουμε την κυβέρνηση στο Κίεβο: κανένας τους δεν εξελέγη, διορίστηκαν μόνοι τους», τόνισε ένας από τους διαδηλωτές.
«Ο κόσμος κινητοποιείται διότι η υπομονή του έχει φτάσει στα όριά της, η Ουκρανία έχει παρασυρθεί στο πολιτικοοικονομικό παιγνίδι της Ευρώπης και των Δυτικών», δήλωσε  στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρόμπερτ Ντόνια, ένας από τους ηγέτες των διαδηλωτών, προαναγγέλλοντας ότι οι συγκεντρώσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.
Διαδηλωτές ανέβασαν μάλιστα τη ρωσική σημαία στο τοπικό αρχηγείο των υπηρεσιών ασφαλείας.
Ο Κλίτσκο τελικά υποχρεώθηκε να ακύρωσει τη συγκέντρωση που είχε προγραμματίσει μερικές εκατοντάδες μέτρα από την Πλατεία Λένιν.
Στο Λούγκανσκ εν τω μεταξύ (ακόμη μία μεγάλη πόλη της ανατολικής Ουκρανίας) φιλορώσοι διαδηλωτές κατέλαβαν την έδρα της τοπικής κυβέρνησης και απαίτησαν από τον κυβερνήτη της περιοχής να παραιτηθεί.
 
Ο κυβερνήτης υπογράφει την παραίτησή του υπό το βλέμμα των διαδηλωτών


Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: