Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

LIVE Ουκρανία: Με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Διπλωματικός πυρετός και σχέσεις στα άκρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία. Τραβάει το σκοινί η Ρωσία, διεκδικεί τον απόλυτο έλεγχο της Κριμαίας. Οι διεθνείς αντιδράσεις και το ψυχροπολεμικό κλίμα. Παρακολουθήστε όσα συμβαίνουν μέσω της Live Blogging πλατφόρμας ...
του NEWS 247
Η σελίδα ανανεώνεται αυτόματα όποτε υπάρχει νέα καταχώρηση - δεν χρειάζεται refresh
09:50
Σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, ο στρατός βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό
09:46
Αναρωτιέστε γιατί οι Ρώσοι βρίσκονται με το δάχτυλο στη σκανδάλη; Η απάντηση είναι, το φυσικό αέριο. Πώς θα αντιδράσει ο Πούτιν και η Gazprom 
09:42
Διαβάστε μια ανάλυση για τη γεωστρατηγική σημασία της Κριμαίας και γιατί η Ρωσία αρνείται να την αφήσει 
09:40
Ο Καναδάς ανακαλεί τον πρεσβευτή του στη Μόσχα
09:39
Κλείνουν οι δρόμοι για την ανατολική Ουκρανία. Check points παντού 
09:38
Η τοπική διοίκηση του Ντονιέτσκ (Ανατολική Ουκρανία) αρνήθηκε τη νομιμότητα της νέας κυβέρνησης Κιέβου και κήρυξε τη ρωσική γλώσσα ως επίσημη στην περιοχή.
09:37

Πούτιν προς Ομπάμα σε τηλεφωνική συνομιλία: "Η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμά της να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της σε Κριμαία και Ανατολική Ουκρανία"

09:36
Η φρεγάτα "Γκέτμαν Σαγκαϊντάτσνι", ναυαρχίδα του ουκρανικού Στόλου, επέστρεψε από περιπολία στη Σομαλία και ύψωσε τη σημαία του ρωσικού Ναυτικού
09:35
Έκκληση του Μητροπολίτη Κιέβου Ονούφριου στον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο για παρέμβαση στον πρόεδρο Πούτιν ώστε να μη γίνει "αδελφοκτόνος πόλεμος" 
09:34
Εν τω μεταξύ, σήμερα συμπληρώνει 83 χρόνια ζωής ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ 
09:34
Ήρεμη η νύχτα στην Κριμαία σύμφωνα με τον απεσταλμένο του MEGA στη Μόσχα 
09:32
Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ συνεδριάζουν την Κυριακή το μεσημέρι για την Ουκρανία          Οι πρεσβευτές των χωρών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες την Κυριακή για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.
09:32
Διπλωματικός πυρετός για την νοτιοανατολική περιοχή της χώρας. Διαβάστε αναλυτικά τι έγινε χθες το βράδυ 
09:26
Ρώσοι στρατιώτες πήραν όπλα από μια βάση ραντάρ και ένα κέντρο εκπαίδευσης των ναυτικών δυνάμεων στην Κριμαία της νότιας Ουκρανίας και κάλεσαν το προσωπικό να σταθεί στο πλευρό των "νόμιμων" ηγετών της χερσονήσου της Κριμαίας, μετέδωσε το πρακτορείο INTERFAX.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλείται πηγή του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας που φέρεται να δήλωσε ότι ρώσοι στρατιώτες πήραν πιστόλια, τουφέκια, φυσίγγια και πυρομαχικά από μια θέση ραντάρ κοντά στην πόλη Σουντάκ και απομακρύνθηκαν με αυτοκίνητο.
Άλλη ομάδα του ρωσικού στρατού αφαίρεσε όπλα από ένα ουκρανικό κέντρο εκπαίδευσης του Ναυτικού στη Σεβαστούπολη, όπου ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας διατηρεί βάση.
09:26
Η φωτογραφία της χθεσινής ημέρας. Ουκρανικά στρατεύματα παραδίδονται στους Ρώσους στην ευρύτερη περιοχή της Κριμαίας 
09:19
Ο κυβερνήτης της ρωσικής περιφέρειας Μπέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, δήλωσε ότι ένοπλες ομάδες προσπάθησαν να κόψουν το δρόμο που οδηγεί στην Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων INTERFAX.
"Ένοπλοι περιφέρονται στην περιοχή... σε μια προσπάθεια να κόψουν το δρόμο από τη Μόσχα στην Κριμαία", δήλωσε σήμερα ο Γεβγένι Σαβτσένκο. "Αυτό είναι πράγματι ανησυχητικό".
09:19
Καλημέρα σας. Το NEWS 247 θα σας ενημερώνει λεπτό προς λεπτό για όλες τις κρίσιμες εξελίξεις στην Ουκρανία. Παγκόσμια ανησυχία και διπλωματικός πυρετός την ώρα που οι Ρώσοι κόβουν τους δρόμους προς τη χώρα. 
23:38
Κρίσιμες οι διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία. Μείνετε συντονισμένοι. Για οτιδήποτε νεότερο, θα σας ενημερώσουμε.
23:05
Εκτάκτως συνεδριάζει την Κυριακή και το ΝΑΤΟ για το θέμα της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.
23:00
Την κινητοποίηση κάθε δυνατού μηχανισμού για την διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και το NATO
22:35
Τα δύο πλοία, που ανήκουν στο ρωσικό στόλο της Βαλτικής, κατέπλευσαν σε έναν κόλπο στη Σεβαστόπολη, όπου διατηρεί τη ναυτική του βάση ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας. 
22:27
Μία σύνθεση για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία τα τελευταία χρόνια 
22:23
Το Ιντερφάξ μεταδίδει ότι ρωσικά στρατεύματα κινούνται προς τη βάση της Balaklava 
22:22
Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου είχαν φανεί ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες, όταν ο φιλορώσος Σεργκέι Ακσένοφ, ως νέος πρωθυπουργός της Κριμαίας ο οποίος ανέλαβε τον έλεγχο του στρατού και της αστυνομίας ζήτησε από τη Μόσχα να βοηθήσει στην αποκατάσταση της «τάξης και της ηρεμίας» σε αυτή την αυτόνομη φιλορωσική δημοκρατία της νοτιοανατολικής Ουκρανίας.
22:19
Ο δρόμος του φυσικού αερίου 
22:16

22:13

Η Πολωνία βγάζει στρατεύματα στα σύνορα με Ουκρανία 

22:11
Κλιμακώνεται η ένταση με ρωσικά υποβρύχια να παραβιάζουν τα χωρικά ύδατα της Ουκρανίας 
22:10

22:09

22:07
Δύο ρωσικά ανθυποβρυχιακά πολεμικά πλοία εμφανίστηκαν στις ακτές κοντά στη Σεβαστόπολη, μεταδίδει το πρακτορείο Ιντερφάξ 
Δύο ρωσικά ανθυποβρυχιακά πλοία εντοπίστηκαν να πλέουν ανοιχτά των ουκρανικών ακτών κοντά στη Σεβαστούπολη, παραβιάζοντας τη συνθήκη της ναυτικής βάσης, μεταδίδει το πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο ουκρανική στρατιωτική πηγή. 
21:55
Πώς αναπτύσσονται οι ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή της Κριμαίας. Πληθαίνουν τα σύννεφα του πολέμου 
21:49

Ο πρόεδρος Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία έχει ενισχύσει την προστασία των πυρηνικών εγκαταστάσεων της χώρας και των στρατηγικών θέσεων.

21:48
Δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο
21:44
Ένας ακόμα χάρτης για την κρίση στην Ουκρανία 
21:42
Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας 
Η Αγγλία και η Γαλλία πιέζουν τη Ρωσία για ανοιχτές διαπραγματεύσεις, η Ρωσία ζητάει διαπραγματεύσεις κεκλεισμένων των θυρών 
21:40
Έκκληση για ψυχραιμία απευθύνει η Τιμοσένκο στον λαό της Ουκρανίας 
21:39
Τύμπανα πολέμου
Η Ουκρανία έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις σε ετοιμόπολεμη κατάσταση και προειδοποίησε τη Ρωσία πως η οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια εις βάρος της χώρας του θα οδηγήσει σε πόλεμο.
Οι δηλώσεις έγιναν από τον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας Ολεξάντρε Τουρτσίνοφ έπειτα από την τρίωρη σύσκεψη με τους επικεφαλής ασφαλείας και άμυνας της χώρας.
Ο Τουρτσίνοφ, τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία νομιμοποίηση για την «επιθετικότητα» της Ρωσίας ενάντια στη χώρα του.
21:37
"Πραγματική η απειλή για την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία" της Ουκρανίας δηλώνει ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ 
Η απόφαση του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας της Ρωσίας να δώσει το πράσινο φως για την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία «συνιστά πραγματική απειλή για την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας» εκτίμησε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. 
21:36

Ντέιβιντ Κάμερον: «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για εξωτερική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία.» 

21:34
Ένα εύστοχο σκίτσο για την Ουκρανία 
21:32
Το αγγλικό πρόγραμμα του RussiaToday για τις εξελίξεις στην Ουκρανία 
21:29
Να εγγυηθούν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας οι μεγάλες δυνάμεις
Το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας ζήτησε τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, βάσει ψηφίσματος του 1993, το οποίο προέβλεπε ότι οι μεγάλες δυνάμεις δεσμεύονται να εγγυηθούν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.Βάσει του κειμένου του ψηφίσματος οι εγγυήτριες χώρες πρέπει «να επιβεβαιώσουν τις δεσμεύσεις τους» απέναντι στην Ουκρανία και να αρχίσουν άμεσα διαβουλεύσεις για μέτρα που θα συμβάλουν προκειμένου να περιοριστεί η ένταση και η χώρα να αποκτήσει σταθερότητα.
Υπενθυμίζεται πως το οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ρωσία εγγυήθηκαν την ανεξαρτησία της Ουκρανίας το 1994 με αντάλλαγμα τη δέσμευση του Κιέβου να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.
21:28
Περίπου 20.000 διαδηλωτές κατέβηκαν το Σάββατο στους δρόμους του Ντονέτσκ, πόλης που θεωρείται προπύργιο του αποπεμφθέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, για να εκφράσουν τη θέλησή τους για επανένωση με τη Ρωσία και την οργή τους απέναντι στις νέες αρχές του Κιέβου. 
Διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους 
21:27
Δείτε εδώ βίντεο του BBC με φιλορώσους διαδηλωτές να χτυπούν φιλοδυτικούς στην πόλη του Kharkiv 
21:19
21:16
"Αυτός είναι ο πόλεμος!" ανέφερε το Σβομπόντα
Το ουκρανικό εθνικιστικό κόμμα Σβομπόντα (Ελευθερία) και το ακροδεξιό κόμμα Πράβι Σέκτορ (Δεξιός Τομέας),  κάλεσαν σήμερα σε "γενική κινητοποίηση" μετά την έγκριση στη Ρωσία για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην Κριμαία.  
21:15

Εντολή να τεθούν σε συναγερμό και έτοιμες για μάχη έδωσε στις ένοπλες δυνάμεις ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας

21:13
Την ανησυχία του για τα «σοβαρά εν εξελίξει γεγονότα» στην Ουκρανία εξέφρασε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, λίγο πριν την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Με δήλωση του εκπροσώπου του, ο γ.γ. του διεθνούς οργανισμού αναφέρει ότι «παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς» τις εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στην Κριμαία και «ανησυχεί σοβαρά για την επιδείνωση της κατάστασης».
Ο γγ του ΟΗΕ επαναλαμβάνει την έκκλησή του για «πλήρη σεβασμό και διατήρηση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας». Επίσης, ζητά την «άμεση αποκατάσταση της ηρεμίας και την άμεση έναρξη διαλόγου μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων για την επίλυση της τρέχουσας κρίσης».
Τέλος, υπογράμμισε ότι ο γγ των Ηνωμένων Εθνών θα μιλήσει σύντομα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την κατάσταση στην Ουκρανία. 
21:11
Η εφημερίδα "Ουκρανική Πράβδα" κάνει λόγο για κάλεσμα του νεοναζιστικού κόμματος Δεξιός Τομέας προς όλα τα μέλη του να οπλιστούν και να συνεργαστούν με τον στρατό της Ουκρανίας. Ταυτοχρόνως, ζητά να κλιμακώσουν τις επιχειρήσεις τους ένοπλες ομάδες που βρίσκονται εντός της Ρωσίας.
21:09

21:05

"Η ενότητα, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας  πρέπει να γίνουν σεβαστές απ΄ όλους".
Επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον

20:51
Το Φόρεϊν Όφις εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία με την οποία συμβουλεύει όλους του βρετανούς πολίτες να αποφύγουν να ταξιδέψουν στην Κριμαία "για οιοδήποτε λόγο". Παράλληλα, παροτρύνει όλους τους βρετανούς πολίτες που ζουν στην περιοχή "να την εγκαταλείψουν με οποιοδήποτε πρακτικό μέσο".
"Το υπουργείο εξωτερικών δεν είναι σε θέση να παρέχει οποιοδήποτε προξενική υπηρεσία σε όσους επιλέξουν να παραμείνουν στην Κριμαία" επισημαίνεται στην ταξιδιωτική οδηγία. 
20:50
Η κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι η δεύτερη που συγκαλείται εκτάκτως μέσα σε 48 ώρες. Στη συνεδρίαση θα λάβουν μέρος οι πρεσβευτές των 15 χωρών-μελών του ΣΑ, μετά από αίτημα της Βρετανίας.
Επίσης, τη Δευτέρα αναμένεται να συνεδριάσουν εκτάκτως στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ. 
20:50
Ξεκινάει τώρα η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Ουκρανία 
20:44
Χάρτης των ρωσικών δυνάμεων στην Κριμαία 
20:39
Το Βρετανικό υπουργείο εξωτερικών κάλεσε τον Ρώσο Πρεσβευτή που υπηρετεί στο Λονδίνο για να του εκφράσει τις έντονες ανησυχίες της βρετανικής κυβέρνησης για τις εξελίξεις στην ανατολική περιοχή της χώρας 
20:35
Την ανάγκη για αποκλιμάκωση τις κρίσης στην Κριμαία τονίζει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, τονίζοντας ότι οι συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ συνεχίζουν να συνεργάζονται στενά για την επίτευξη αυτού του στόχου.
20:35
Ρωσικές σημαίες σε όλες τις πόλεις της Κριμαίας. Τα πλάνα κάνουν τον γύρο του κόσμου 
20:19
Σε λεπτό σχοινί οι σχέσεις Ουκρανίας - Ρωσίας την ώρα που ξεκινάει η συνεδρίαση του ΟΗΕ
Ο Ολεξάντρε Τουρτσίνοφ, ο ασκών χρέη προέδρου στην Ουκρανία, δήλωσε ότι η Ρωσία επιθυμεί την πλήρη αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας. Η Μόσχα διεμήνυσε στον Τουρτσίνοφ, ότι η Ρωσία θα μπορούσε  να επέμβει στρατιωτικά σε περίπτωση που το Κίεβο ασκήσει βία ενάντια στους φιλήσυχους πολίτες στα ανατολικά και στην Κριμαία.
20:16
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκριγκόρι Καρασίν δήλωσε ότι η απόφαση της Άνω Βουλής να δώσει το πράσινο φως για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων, όπως είχε ζητήσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, δε σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί σύντομα.
"Η συναίνεση την οποία ο πρόεδρος έλαβε δε σημαίνει κυριολεκτικά ότι θα κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος σύντομα", είπε ο Καράσιν.
20:14
Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου στην Ουκρανία και συχνά κατηγορήθηκε ότι το χρησιμοποιεί για να πιέζει πολιτικά τον γείτονά της.
20:14
Ποιά συμφωνία έχει η Ρωσία με την Ουκρανία για το αέριο
Η Ουκρανία εξαρτάται αποκλειστικά από το φυσικό αέριο της Ρωσίας και αν ο Πούτιν αυξήσει τις τιμές το Κίεβο θα καταρρεύσει. Αυτό είναι το μυστικό καυτό μέτωπο της Ουκρανίας και το πραγματικό δίδυμο της σύρραξης είναι η ρωσική Gazprom και η ουκρανική Naftofaz.
Η συμφωνία που υπάρχει μεταξύ τους είναι ότι η πρώτη θα τροφοδοτεί τη δεύτερη με συμβόλαια που υπογράφονται κάθε τρίμηνο.
20:11
Παιχνίδια επικοινωνίας: 
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει ακόμη λάβει απόφαση για την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του, Ντμίτρι Πεσκόφ, λίγο μετά το πράσινο φως που έδωσε η ρωσική γερουσία σε μια έκτακτη συνεδρίαση.
Η απόφαση ανάπτυξης ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία «αποτελεί την άποψη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (της Γερουσίας). Ο πρόεδρος αποφασίζει. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απόφαση για κάτι τέτοιο» τόνισε ο Πεσκόφ σε δηλώσεις που μετέδωσε το πρακτορείο Ria Novosti.
20:10
Οι φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας και ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας συμφώνησαν να αναλάβουν από κοινού τη φύλαξη σημαντικών κτιρίων στη χερσόνησο, μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA επικαλούμενο την υπηρεσία τύπου του Στόλου.
20:10
Ανησυχία προκαλούν οι κινήσεις των Ουκρανών ακροδεξιών που συσπειρώνουν τρομοκρατικές ομάδες σύμφωνα με διεθνή και φιλορωσικά μέσα ενημέρωσης 
20:08

20:08
Τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου
20:07
Δύο κύρια αεροδρόμια της περιοχής έκλεισαν, ενώ πτήσεις της πολιτικής αεροπορίας ακυρώθηκαν. Τα αεροδρόμια της Κριμαίας φυλάσσονται από άντρες βαριά οπλισμένους με στρατιωτικές στολές. Παρόμοιες δυνάμεις περικύκλωσαν περιφερειακά το κτίριο του Κοινοβουλίου και το υπόλοιπο κυβερνητικό συγκρότημα στο κέντρο της Συμφερούπολης, καθώς και πολλές άλλες στρατηγικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των κόμβων επικοινωνίας και ένα κεντρικό σταθμό λεωφορείων.
Η Συμφερόπολη (Ρωσ: Симферополь, Simferopol, Κριμ.), κυριολεκτικά: το λευκό τζαμί) είναι η πρωτεύουσα της δημοκρατίας της Κριμαίας στη νότια Ουκρανία. Ως πρωτεύουσα η Συμφερόπολη είναι σημαντικό πολιτικό, οικονομικό και μεταφορικό κέντρο της χερσονήσου. Από το 2006 ο πληθυσμός της πόλης κυμαίνεται στα 340.600 άτομα.
20:06
Ο νέος πρωθυπουργός της Κριμαίας, ο φιλορώσος Σεργκέι Ακσένοφ, δήλωσε ότι ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο του στρατού και της αστυνομίας και κάλεσε τη Μόσχα να βοηθήσει στη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή. 
20:04
O "Δεξιός Τομέας" κάνει κάλεσμα σε τρομοκράτες για δράση κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με το ρωσικό RT 
19:59
Οι δυνάμεις ασφαλείας της Κριμαίας παραδίδονται στα ρωσικά στρατεύματα 
19:57
Θυμηθείτε τι είχε δηλώσει στο NEWS 247 ο πρόξενος της χώρας μας στην Μαριούπολη, στην οποία ζουν πάνω από 100.000 Έλληνες 
19:56
Έξαλλος είναι ο Ομπάμα με τη CIA καθώς, παρά τις διαβεβαιώσεις που είχε λάβει ο Αμερικανός Πρόεδρος για το αντίθετο, η Ρωσία στέλνει τελικά στρατό στην Ουκρανία.
Συγκεκριμένα, ο ανταποκριτής του MEGA στην Ουάσινγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου, έγραψε χαρακτηριστικά στο λογαριασμό του στο Twitter: "Έξω φρενών ο Ομπάμα με τη CIA. Μέχρι την Πέμπτη το βράδυ τον διαβεβαίωνε ότι η Μόσχα δεν θα στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία".
19:53
Ρεπορτάζ του Euronews 
19:52
Στη νότια ακτή της Κριμαίας βρίσκεται η πόλη της Σεβαστούπολης, έδρα του Ρωσικού Στόλου στη Μαύρη Θάλασσα με προσωπικό χιλιάδων ατόμων. Η Ρωσία, η οποία κράτησε το μισό του σοβιετικού στόλου στην περιοχή, θορυβήθηκε το 2009 όταν ο φιλοδυτικός πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιουσένκο προειδοποίησε τη Μόσχα ότι θα έπρεπε να είχε εγκαταλείψει τη βάση της Κριμαίας μέχρι το 2017.
Λίγο μετά την εκλογή του το 2010, ο νέος, φιλορώσος πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς υποσχέθηκε να παρατείνει την παραχώρηση της βάσης στη Ρωσία έως το 2042.
Τώρα, η Μόσχα ανησυχεί ότι η νέα φιλοδυτική κυβέρνηση της Ουκρανίας θα κάνει έξωση στο στόλο.
19:52
Γιατί η Ρωσία δεν θέλει να χάσει την Κριμαία 
Υπενθυμίζεται ότι η χερσόνησος της Κριμαίας εκτείνεται στη Μαύρη Θάλασσα και συνδέεται με την υπόλοιπη Ουκρανία μέσω μιας στενής λωρίδας ξηράς. Στην ανατολική ακτή της, ένας δάκτυλος ξηράς φτάνει σχεδόν μέχρι τη Ρωσία.
Το μεγαλύτερο μέρος της καταλαμβάνεται από τον Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας, με πληθυσμό 2,5 εκατ. κατοίκων, η οποία διαθέτει δικό της κοινοβούλιο, αν και οι κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονται από την ουκρανική κυβέρνηση.
Είναι γνωστή στη Δύση ως η περιοχή που φιλοξένησε το 1945 τη Διάσκεψη της Γιάλτας, στην οποία ο σοβιετικός ηγέτης Γιόζεφ Στάλιν, ο αμερικανός πρόεδρος Φράνκλιν Ρούσβελτ και ο βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ μοίρασαν τη μεταπολεμική Ευρώπη.
Γιατί αποτελεί τμήμα της Ουκρανίας
Η Κριμαία έγινε τμήμα της Ουκρανίας μόλις το 1954, όταν ο σοβιετικός ηγέτης Νικίτα Χρουστσόφ παραχώρησε τη χερσόνησο στη χώρα από την οποία καταγόταν. Αυτό είχε ελάχιστη σημασία μέχρι την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, οπότε η Κριμαία κατέληξε τμήμα μιας ανεξάρτητης Ουκρανίας.
Παρόλα αυτά, το 60% των πολιτών της δηλώνουν Ρώσοι.
19:50
Στην Ουκρανία μεταβαίνει αύριο ο Ευ. Βενιζέλος
Ο κ. Βενιζέλος, θα επισκεφτεί, αρχικά, τη Μαριούπολη, όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους των εκεί Ελληνικών Κοινοτήτων και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Κίεβο, όπου θα έχει συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας.
19:49
Χιλιάδες φιλορώσοι κάτοικοι της Ουκρανίας περνούν συνεχώς τα σύνορα και οδεύουν προς τις οικογένειες τους στη Ρωσία 
19:48

Αρσένι Γιατσένιουκ, προσωρινός πρωθυπουργός Ουκρανίας:
"Δεν θα απαντήσουμε με βία, απαιτούμαι να φύγουν οι ρωσικές δυνάμεις από την Κριμαία"

19:45

19:43
Όλες οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στο έδαφος της Κριμαίας είτε παραδόθηκαν και κατέθεσαν τα όπλα, είτε πέρασαν με τη φιλορωσική πλευρά.
19:43
Σε ετοιμότητα ο ρωσικός στόλος στη Σεβαστούπολη. Ένταση σε πολλές πόλεις της χώρας ανάμεσα σε φιλορώσους και φιλοδυτικούς πολίτες. Ο Ομπάμα προειδοποιεί ότι πιθανή επέμβαση στην Ουκρανία "θα έχει κόστος". 
19:42
Στατιστικά στοιχεία για τις στρατιωτικές δυνάμεις Ρωσίας και Ουκρανίας. Η διαφορά είναι χαοτική 
19:35
Ενδιαφέρον γράφημα της Wall Street Journal για την περιοχή της Κριμαίας και τη σύσταση της πληθυσμιακά 
19:33
Νέα δήλωση από τον John McCain: "Είμαστε όλοι Ουκρανοί"
19:30
Την Κυριακή το πρωί θα μεταβεί στη χώρα ο βρετανός υπουργός εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση, "μέσω της διπλωματίας".  Ο Χέιγκ "θα συναντηθεί με τους προσωρινούς αρχηγούς της Ουκρανίας" αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του βρετανικού ΥΠΕΞ.
19:29
Την ανάκληση του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον ζητά από τον Πούτιν η Άνω Βουλή. Η ανάκληση θα γίνει μόνο αν κριθεί σκόπιμο σύμφωνα με τον Πούτιν
19:28
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συμμετάσχουν οι πρεσβευτές των 15 χωρών μελών του ΣΑ, μετά από αίτημα της Βρετανίας.
19:28
Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκαλείται στις 14:00 (ώρα Νέα Υόρκης, 21:00 ώρα Ελλάδας)
19:27
Επίδειξη δύναμης και προειδοποιήσεις
Η Μόσχα ελπίζει ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, δηλώνει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, όπως μεταδίδει το Reuters.
19:27
Διχασμένη η Ουκρανία σε Κίεβο και ανατολή 
19:20

19:19
143.000 Ουκρανοί έχουν ζητήσει άσυλο στη Ρωσία σύμφωνα πάντα με πληροφορίες του Russia Today 
19:17
19:16
Η Ρωσική Άνω Βουλή έχει εγκρίνει και με τη βούλα τη χρήση ένοπλων δυνάμεων της χώρας στο έδαφος της Ουκρανίας. Μουδιασμένη παρατηρεί τις εξελίξεις η διεθνής κοινότητα. 
19:15
Αναλόγως των εξελίξεων η απόφαση Πούτιν για να πατήσει το "κουμπί του πολέμου"
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει ακόμη λάβει απόφαση για την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του, Ντμίτρι Πεσκόφ, λίγο μετά το πράσινο φως που έδωσε η ρωσική γερουσία σε μια έκτακτη συνεδρίαση.
Η απόφαση ανάπτυξης ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία «αποτελεί την άποψη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (της Γερουσίας). Ο πρόεδρος αποφασίζει. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απόφαση για κάτι τέτοιο» τόνισε ο Πεσκόφ σε δηλώσεις που μετέδωσε το πρακτορείο Ria Novosti.
Νωρίτερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκριγκόρι Καρασίν είχε δηλώσει ότι η απόφαση της Άνω Βουλής να δώσει το πράσινο φως για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων, όπως είχε ζητήσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, δε σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί σύντομα.
"Η συναίνεση την οποία ο πρόεδρος έλαβε δε σημαίνει κυριολεκτικά ότι θα κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος σύντομα" είπε ο Καράσιν.
19:14
Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν εκτάκτως τη Δευτέρα για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης.
Οι υπουργοί των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν τη Δευτέρα στη 13:00 (ώρα Βρυξελλών, 14:00 ώρα Ελλάδας)» ανέφερε η πηγή αυτή που δεν ήθελε να κατονομαστεί. 
19:13
Δείτε σε βίντεο τη στιγμή της εισβολής ένοπλων στρατευμάτων στη Βουλή της Κριμαίας 

Δεν υπάρχουν σχόλια: