Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Στρατιώτες της Ουκρανίας στην Κριμαία προσχωρούν στις ρωσικές δυνάμεις

Ουκρανοί στρατιώτες στην Κριμαία προσχωρούν στις ρωσικές δυνάμεις -Εγκαταλείπουν

Με την ένταση στην Κριμαία να έχει κορυφωθεί, γίνεται πλέον ολοένα και πιο ξεκάθαρο το τι επιθυμούν οι κάτοικοι της χερσονήσου. 

Χαρακτηριστικό είναι πως 

την ώρα που η Ουκρανία κηρύσσει γενική επιστράτευση, οι στρατιώτες της στην περιοχή εγκαταλείπουν τις θέσεις τους, παραδίδουν τα όπλα και προσχωρούν στις ρωσικές δυνάμεις, 

σύμφωνα με το RIA Novosti
Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία...
κήρυξε γενική επιστράτευση, ζητώντας να βεβαιωθεί το αξιόμαχο των Σωμάτων το ταχύτερο δυνατό. 
Ο Αντρέι Παρούμπι, γραμματέας του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας, δήλωσε επίσης ότι έχει δοθεί εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών ώστε να αναζητήσει αμερικανική και βρετανική βοήθεια για την ασφάλεια της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ένοπλες δυνάμεις θα αναλάβουν τη φύλαξη των εγκαταστάσεων ενέργειας της χώρας.
Οι κινήσεις αυτές γίνονται έπειτα από την έγκριση που έδωσε η ρωσική βουλή στον Βλαντιμίρ Πούτιν για στρατιωτική επιχείρηση στην Κριμαία, ενώ η Ουκρανική κυβέρνηση απάντησε πως κάτι τέτοιο θα σημαίνει πόλεμο. 
Ηδη βέβαια υπάρχει ισχυρή παρουσία των στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή τα τελευταία 24ωρα, που έχουν καταλάβει κτίρια κλειδιά στην Κριμαία.
Νωρίτερα, Ρώσοι στρατιώτες πήραν όπλα από μια βάση ραντάρ και ένα κέντρο εκπαίδευσης των ναυτικών δυνάμεων στην χερσόνησο της νότιας Ουκρανίας και κάλεσαν το προσωπικό να σταθεί στο πλευρό των «νόμιμων» ηγετών της περιοχής, όπως μετέδωσε το πρακτορείο INTERFAX.
Οι ίδιες πληροφορίες, από πηγή του ουκρανικού υπουργείου Αμυνας, αναφέρουν πως οι στρατιώτες πήραν πιστόλια, τουφέκια, φυσίγγια και πυρομαχικά από μια θέση ραντάρ κοντά στην πόλη Σουντάκ και απομακρύνθηκαν με αυτοκίνητο. Αλλη ομάδα του ρωσικού στρατού αφαίρεσε όπλα από ένα ουκρανικό κέντρο εκπαίδευσης του Ναυτικού στη Σεβαστούπολη, όπου είναι η βάση του ρωσικού στόλου στη Μαύρης Θάλασσας.
Την ίδια ώρα, ο κυβερνήτης της ρωσικής περιφέρειας Μπέλγκοροντ- κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία- κατήγγειλε πως ένοπλες ομάδες προσπάθησαν να κόψουν το δρόμο που οδηγεί στη γειτονική χώρα. «Ενοπλοι περιφέρονται στην περιοχή σε μια προσπάθεια να κόψουν το δρόμο από τη Μόσχα στην Κριμαία», δήλωσε ο Γεβγένι Σαβτσένκο.


Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: