Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Κλείστε τον ΟΑΕΕ να πάρει μπρος η οικονομία


Του Ιωάννη Στριλιγκά 
Είναι λάθος η μονοδιάστατη αναφορά σε ιδιώτες νταβατζήδες  που λυμαίνονται παρασιτικά τομείς της  οικονομίας. 

Υπάρχουν και οι κρατικοί θεσμοθετημένοι νταβατζήδες, που όχι απλά δεν προσφέρουν τίποτα, αλλά και στέκουν ως λύκοι στην πόρτα -στο ξεκίνημα κάθε επιχειρηματικής προσπάθειας και διεκδικούν το μερίδιο τους, ανεξαρτήτως του ύψους, του αντικειμένου, της αποτυχίας ή επιτυχίας της επένδυσης. 
Αναφέρομαι στον ΟΑΕΕ. 
Πρόκειται περί παραλογισμού, από την μια να επιδοτεί το κράτος την δημιουργία θέσεων εργασίας και ταυτόχρονα να...

επιβάλλει στο ξεκίνημα ακόμη και του καλαθοπλέκτη, ή της συνοικιακής μοδίστρας την πληρωμή  200-300+ ευρώ μηνιαίως στον ΟΑΕΕ.  
Ο ΟΑΕΕ δεν εμποδίζει απλά την επιχειρηματικότητα, αλλά την καθηλώνει και ως κέρβερος - νταβατζής κάθε επιχειρηματικού ονείρου το καθηλώνει  εν τη γενέσει του. 
Ένας που  έχει την όρεξη να δοκιμάσει  την επιχειρηματική  του αξία, π.χ. στην κατασκευή δερμάτινων πορτοφολιών ή τσαντών, αυτός αν και χρειάζεται λιγότερα από 2.000 ευρώ ως επιχειρηματικό εξοπλισμό τον οποίο μπορεί να στήσει σε δέκα τ.μ. χώρο εντός του σπιτιού του, δοκιμάζοντας στην πράξη να γίνει παραγωγικός, αυτός εμποδίζεται στο ξεκίνημα του λόγω του κόστους στον ΟΑΕΕ.  

Σήμερα ένας που θέλει από το σπίτι του να ασκήσει νόμιμα το επάγγελμα του διαδικτυακού δασκάλου μέσω του skype ή του μεταφραστή, επαγγελματικά ή περιστασιακά -συμπληρωματικά ενός άλλου εισοδήματος, αυτός εμποδίζεται ή αναγκάζεται να παρανομεί λόγω της υποχρέωσής του να πληρώνει ΟΑΕΕ. 
Ούτε ως ελεύθερος  σοβατζής δεν μπορεί κάποιος να δουλέψει για δύο - τρία  μερεμέτια στην γειτονιά του, αν δεν είναι ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ. 

Δεν θα πάρω θέση υπέρ ή εναντίον της ιδιωτικής ή δημόσιας ασφάλισης. 

Προτείνω την πλήρη κατάργηση της υποχρεωτικής ασφάλισης  στους ελεύθερους επαγγελματίες. 

Μια τέτοια απόφαση θα ανοίξει τις πόρτες της επιχειρηματικότητας σε χιλιάδες άνεργους ανειδίκευτους αλλά το σπουδαιότερο σε καταρτισμένους συμπολίτες μας να δοκιμάσουν στην πράξη το επαγγελματικό τους όνειρο, χωρίς τον βραχνά του κόστους της υποχρεωτικής τους ασφάλισης.

Μια λύση θα ήταν το οριστικό κλείσιμο του ΟΑΕΕ ή η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με τα κέρδη ή τον τζίρο. 

Σε κάθε περίπτωση είναι παράλογο με 28% επίσημη ανεργία και με επιδοτούμενες τις λίγες ακόμη υπαρκτές θέσεις εργασίας, να εμποδίζεται στο ξεκίνημά του ο συμπολίτης μας που θέλει να δοκιμάσει στην πράξη το επιχειρηματικό του ταλέντο. 
Ο ελεύθερος επαγγελματίας από την στιγμή που κόβει το πρώτο του τιμολόγιο, γίνεται παραγωγικός, αντιθέτως ένας υπάλληλος μπορεί η αμοιβή που λαμβάνει να είναι περισσότερη της αξίας που παράγει. 
Αυτήν την στιγμή προτεραιότητα έχουν οι επιχειρηματίες, όχι ο ΟΑΕΕ. 
Ο επιχειρηματίας ρισκάρει τα κεφάλαια και τον κόπο του πριν εισπράξει και θα έπρεπε να επιδοτείται η ασφάλεια του και όχι να του επιβάλλεται. 

Ystriligas@hotmail.com* Ο κ. Ιωάννης Στριλιγκάς ασχολείται με την αγροτική οικονομία



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: