Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Σαρακοστή με τα νόστιμα ...


«Φέρτε λαγάνες, φέρτε γαρίδες / βάλτε χαλβάδες και καραβίδες / παπούλες, λούπινα, σουπιές, ντολμάδες / και μυδοπίλαφα και ταραμάδες» 

προτρέπει ο ύμνος της Καθαράς Δευτέρας του Δημήτρη Καμπουράκη και οι bostanistas, που το λέει η καρδιά τους, πιστοί στο πρόσταγμα των ημερών και πάντοτε ορεξάτοι, στήνουν γεύμα σαρακοστιανό με τα διαλεχτά τους εδέσματα. 

Οι συνήθεις ύποπτοι, λοιπόν, μαζεύονται γύρω από το νηστίσιμο μεν αλλά άκρως ορεκτικό τραπέζι τους, για να γευτούν πιάτα ταπεινά, κλασικά μα και ελαφρώς παραλλαγμένα....





Την αυλαία ανοίγουν οι μοσχομυριστές λαγάνες της Αγλαΐας Κρεμέζη, που μαζί μ' ένα - και δύο και τρία - ποτηράκι κρασί ετοιμάζουν την όρεξη για τσιμπολόγημα διαρκείας και γερές βουτιές σε σάλτσες, ζουμάκια και σαλάτες.


Photo: greekmylittleexpatkitchen.blogspot.gr
Photo: greekmylittleexpatkitchen.blogspot.gr

«Κούλουμα δεν γίνονται χωρίς τον ταραμά» - Η ταραμοσαλάτα στους bostanistas είναι υπόθεση γένους θηλυκού, αφού, λίγο πιο δίπλα, τρεις κυρίες μας έχουν ετοιμάσει τρεις διαφορετικές εκδοχές της: την παραδοσιακή, δια χειρός Αναστασίας Λαμπρία, κατά τις μητρικές της οδηγίες, την «πειραγμένη», με σκόρδο και αβοκάντο, της Αμαλίας Λογαρά και την αφράτη, χωρίς ίχνος ψωμιού, της Λεονί Σταφυλά.  



Ευωδιαστό και εκλεκτό μεζέ μας επεφύλασσε ο Δημήτρης Ποταμιάνος με την πιπεράτη μπακαλιαροσαλάτα του, που χάρη στις ακέραιες γαρίδες που την στολίζουν ευωδιάζει αιγινήτικη θάλασσα. 


Photo: cottoecrudo.com
Photo: cottoecrudo.com

Οι συχνά αδιάφορες στην όψη και τη γεύση φακές μεταμορφώνονται συνδυασμένες με αβοκάντο και ντοματίνια, στο χορταστικό - ακόμη και στο μάτι - πιάτο της Αναστασίας Λαμπρία. Με τέτοιες νοστιμιές, η νηστεία γίνεται παιχνιδάκι!



Πρωταγωνιστής και μεζές περιζήτητος το χταπόδι: ο Φιλάρετος Ψημμένος αποδεικνύει πως και οι Καρδιτσιώτες γνωρίζουν τα μυστικά του σωστού χταποδιού· μας το σερβίρει καλομαγειρεμένο και ξιδάτο και ρίχνει στο γυαλί τσίπουρο, ρακή ή ούζο, ενώ το λαδολέμονο προτίμησε η εκ Κρήτης Ευφροσύνη Κάτσουνα, που σοφά το άφησε αποβραδίς να ψηθεί στα υγρά του. Τελευταία στιγμή καταφθάνει και εκείνο της Αγλαΐας Κρεμέζη, μαριναρισμένο, ψημένο στα κάρβουνα, συνοδευμένο από δροσάτη σαλάτα.


Photo: rockdragon.blogspot.com
Photo: rockdragon.blogspot.com

Επιμένοντας στα ελληνικά κρασιά ο Άρης Τσανακλίδης ετοιμάζει μύδια με δεντρολίβανο και παλιοκαιρίσια αρώματα ρετσίνας, ενώ η Θάλεια Τσιχλάκη αξιοποιεί το πολύτιμο μακεδονικό ταχίνι για το πιο ταιριαστό συνοδευτικό τους: ένα γευστικό σιταρότο σουπιάς με λεμονάτη σάλτσα ταχινιού, που ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς.


Photo: thecookingodyssey.com
Photo: thecookingodyssey.com

Με τον πολυμήχανο τρόπο των παλιών νοικοκυρών η Άννα Γαλανού μας ετοιμάζει στο λεπτότηγανόψωμα για όλα τα γούστα και κανείς δεν μένει παραπονεμένος.


Photo: apolarisa.gr
Photo: apolarisa.gr

Κάπου εδώ την εμφάνισή του κάνει ο άγνωστος Φ της Στέλλας Αλαφούζου, ο μέγας χαλβάς Φαρσάλων. Καραμελοδιάφανος, πασπαλισμένος με ασπρισμένα αμύγδαλα, για το πιο γλυκό κλείσιμο του τραπεζιού μας.


Photo: gluko.gr
Photo: gluko.gr

Και πάνω που νομίσαμε πως φτάσαμε στο τέλος, να, η Μαρία Τσέκου μας διαψεύδει με την αμαρτωλή στην όψη αλλά άκρως νηστίσιμη σοκολατόπιτά της.
Νόστιμα Κούλουμα και καλή Σαρακοστή για όλους!

του Δημήτρη Μπούτου

Δεν υπάρχουν σχόλια: