Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Σκληρό «πόκερ» για την Ουκρανία


Οξύνεται η διεθνής αντιπαράθεση για το μέλλον της Ουκρανίας. 

Εκατέρωθεν απειλές για οικονομικά πλήγματα από Ρωσία και ΗΠΑ, ενώ κλιμακώνεται η στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή.


Εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από τη Ρωσία
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε επιτυχώς έναν Διηπειρωτικό Βαλλιστικό Πύραυλο.
Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας εκτόξευσαν έναν δοκιμαστικό πύραυλο RS-12M Topol από την νότια περιοχή Αστραχάν, κοντά στην Κασπία θάλασσα, ο οποίος χτύπησε τον στόχο του στο...

Καζακστάν, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Κ. Αστον: "Χρήσιμη" η συνάντηση με τον Ρώσο ΥΠΕΞ
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον χαρακτήρισε "χρήσιμη" τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ με αντικείμενο την κρίση στην Ουκρανία, ανέφερε μια ευρωπαϊκή πηγή.
"Είχαμε μια χρήσιμη συζήτηση που διήρκησε περισσότερο από μία ώρα" φέρεται να είπε η Άστον μετά τη λήξη της συνάντησης της με τον Λαβρόφ που έγινε στην κατοικία του Ρώσου πρεσβευτή στη Μαδρίτη.

Λετονία: Επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων Ουκρανών

Η Λετονία σκοπεύει να επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς και να παγώσει περιουσιακά στοιχεία Ουκρανών που θεωρούνται ύποπτοι για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαφθορά, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος της λετονικής κυβέρνησης.
Στην ίδια κίνηση σκοπεύει να προβεί και το υπουργείο Εξωτερικών της Λιθουανίας, επιβάλλοντας ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε 18 Ουκρανούς αξιωματούχους της προηγούμενης κυβέρνησης, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βία σε βάρος διαδηλωτών.

Τιμοσένκο: Να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία

Η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο κάλεσε σήμερα τις δυτικές δυνάμεις να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία.
«Οι διπλωματικές προσπάθειες δεν επαρκούν· νομίζω ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να επιβληθούν στη Μόσχα οικονομικές κυρώσεις. Ειδικά αν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της βίας», είπε η Τιμοσένκο σε συνέντευξή της στο ιταλικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky TG24.
«Πιστεύω ότι ο απευθείας διάλογος είναι αδύνατος μετά τη (ρωσική) στρατιωτική επίθεση που υφίσταται η Ουκρανία» εκτίμησε η ίδια προτρέποντας τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να «συνεχίσουν τις προσπάθειες μεσολάβησης και τις διαπραγματεύσεις με το Κρεμλίνο».
«Είμαι πεπεισμένη ότι οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνουν σεβαστή τη Συνθήκη της Βουδαπέστης και εμείς θα βοηθήσουμε να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο» συνέχισε η Γιούλια Τιμοσένκο, επαναλαμβάνοντας προτάσεις που ανήρτησε χθες στον προσωπικό της ιστότοπο.

Ομπάμα: Οι ισχυρισμοί του Πούτιν «δεν ξεγελούν κανέναν»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υποστήριξε σήμερα ότι οι δηλώσεις του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν για το θέμα της Κριμαίας "δεν ξεγελούν κανέναν" και προειδοποίησε ότι η Μόσχα, με την επέμβασή της στην Ουκρανία, κινδυνεύει να αποδυναμώσει τη θέση της στην περιοχή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα συγκάλεσε σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο

Ο Ομπάμα είπε ότι έχει λάβει γνώση των "πληροφοριών" σύμφωνα με τις οποίες ο Πούτιν, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου νωρίτερα, εξετάζει διάφορες επιλογές που έχει για την αντιμετώπιση της ουκρανικής κρίσης. Όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, για τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συμμάχους τους "οι ενέργειες της Ρωσίας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο".

"Ξέρω ότι ο πρόεδρος Πούτιν έχει προφανώς (. . .) μια διαφορετική ερμηνεία, όμως κατά την άποψή μου (οι ισχυρισμοί του) δεν πείθουν κανέναν", υπογράμμισε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που δέχεται επικρίσεις από ορισμένους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές και βουλευτές για τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά στις εξελίξεις στην Ουκρανία, τόνισε ότι "είναι σημαντικό το Κογκρέσο να είναι αλληλέγγυο" με την εκτελεστική εξουσία.

"Υπάρχουν ορισμένες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος Πούτιν χρειάζεται χρόνο για να εξετάσει όσα συνέβησαν. Όλος ο κόσμος αναγνωρίζει ότι ακόμη και αν η Ρωσία έχει νόμιμα συμφέροντα σε μια γειτονική χώρα, αυτό δεν της δίνει το δικαίωμα να προσφεύγει στη βία για να ασκήσει την επιρροή της σε αυτή τη χώρα", προειδοποίησε.

Ο Ομπάμα αποκάλυψε επίσης ότι σήμερα το πρωί συγκάλεσε και πάλι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες, για να συζητήσουν το θέμα της Ουκρανίας.



20:10 Κέρι: Η Ρωσία θα απομονωθεί εφόσον δεν υπάρξει αποκλιμάκωση


Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι αναζητά ένα "πρόσχημα" για "να μπορέσει να εισβάλει στην Ουκρανία" και την προειδοποίησε ότι κινδυνεύει να απομονωθεί διπλωματικά εάν συνεχίσει αυτήν την πολιτική.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, που επισκέπτεται το Κίεβο, καταδίκασε μια "επιθετική ενέργεια" της Ρωσίας σε βάρος της Ουκρανίας, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι η Ουάσινγκτον δεν επιδιώκει την "αντιπαράθεση" με τη Μόσχα.

"Είναι σαφές ότι η Ρωσία εργάζεται σκληρά για να δημιουργήσει ένα πρόσχημα ώστε να εισβάλει" και στην υπόλοιπη Ουκρανία, πέραν της Κριμαίας, τόνισε. "Οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν την αφοσίωσή τους στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας με βάση το διεθνές δίκαιο. Καταδικάζουμε την επιθετική ενέργεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας", είπε ο Κέρι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο.

Αναφερόμενος στις ρωσικές ενέργειες ο Κέρι είπε ότι δεν αρμόζει να εισβάλει κανείς σε μια χώρα και, υπό την απειλή των όπλων, να υπαγορεύει αυτό που προσπαθεί να επιτύχει. Εξέφρασε ταυτόχρονα την ελπίδα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα υποχωρήσει και θα ακούσει αυτά που του λέει η Ουάσινγκτον.



20:00 Κομισιόν: Ανησυχία για τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανησυχούν για τον κίνδυνο έλλειψης φυσικού αερίου στην Ουκρανία, αλλά δεν υπάρχει άμεση απειλή για τα τις προμήθειες στην Ευρώπη όπου τα αποθέματα είναι υψηλότερα λόγω του ήπιου χειμώνα, δήλωσε σήμερα ο επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ.

Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη πάροχος φυσικού αερίου για τα κράτη μέλη της ΕΕ, καλύπτοντας περίπου το ένα τέταρτο της ζήτησης. Περίπου το ένα τρίτο του ρωσικού φυσικού αερίου εξάγεται μέσω Ουκρανίας, η οποία επίσης βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές από τη Ρωσία για να ικανοποιήσει τις ανάγκες της.

Υπενθυμίζεται ότι η Gazprom ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να τερματίσει, από τον προσεχή Απρίλιο, την έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου που διαθέτει στην Ουκρανία, η οποία συμφωνήθηκε στο πλαίσιο ενός προγράμματος διάσωσης της οικονομίας της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.

19:35 Ρωσία: Θα αντιδράσουμε σε οποιεσδήποτε κυρώσεις των ΗΠΑ 

Η Ρωσία δηλώνει ότι θα αντιδράσει σε οποιεσδήποτε κυρώσεις των ΗΠΑ αναφορικά με την Ουκρανία.

«Θα πρέπει να απαντήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Λουκασέβιτς σε δήλωσή του. «Όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιστάσεις, οι οποίες προκαλούνται από την απερίσκεπτη και ανεύθυνη στάση των ΗΠΑ, υπογραμμίζουμε: Δεν είναι επιλογή μας».

19:30 Παρατηρητές του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία

Η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι μια ομάδα παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) έχει αφιχθεί στη χώρα, έπειτα από πρόσκληση της, και πρόκειται να μεταβεί στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας, όπου έχουν καταλάβει τον έλεγχο ρωσικές δυνάμεις, στο πλαίσιο των προσπαθειών αποτροπής μιας ένοπλης σύρραξης.

«Μία αποστολή του ΟΑΣΕ, η οποία βρίσκεται στο Κίεβο, αναμένεται να ταξιδέψει στη χερσόνησο της Κριμαίας για να επιβλέψει την κατάσταση στην περιοχή», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής της ουκρανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας Αντρέι Παρούμπι και πρόσθεσε πως η κατάσταση ασφαλείας στη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας είναι «περίπλοκη αλλά σταθερή».

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, δεν είναι μέχρι τώρα σαφές εάν η Ρωσία θα επιτρέψει την είσοδο της ομάδας των παρατηρητών στην περιοχή, όπου διατηρεί τον έλεγχο του εναέριου χώρου και των σημείων πρόσβασης.

19:00 Κρεμλίνο: Κοντινές οι απόψεις Ρωσίας και Κίνας στο θέμα της Ουκρανίας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για την κατάσταση στην Ουκρανία σήμερα και οι θέσεις τους στο θέμα είναι «κοντινές», αναφέρει το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

Η ανακοίνωση επισημαίνει ότι οι δύο ηγέτες ελπίζουν πως «θα ληφθούν βήματα από τη ρωσική ηγεσία τα οποία θα επιτρέψουν τη μείωση της (...) έντασης και θα εξασφαλίσουν την ασφάλεια των ρωσόφωνων πολιτών που ζουν στην Κριμαία και τις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας».

17:30 Ρωσικό ΥΠΕΞ: Ο εκπρόσωπος της Ουκρανίας στον ΟΗΕ υπερασπίζεται τους συνεργάτες των Ναζί

Η Ρωσία είναι εξοργισμένη από τη «βλάσφημη δήλωση» του αντιπροσώπου της Ουκρανίας στα Ηνωμένα Έθνη, Γιούρι Σερκέγιεφ, ο οποίος δήλωσε ότι «οι κατηγορίες της Σοβιετικής Ένωσης εναντίον των Ουκρανών εθνικιστών κατά τη διάρκεια της δίκης της Νυρεμβέργης ήταν κατασκευασμένες», όπως αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Με αυτά τα λόγια, ο Ουκρανός αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη πρόσβαλε την μνήμη των νεκρών, Ρώσων, Ουκρανών, Εβραίων, Πολωνών και πολιτών άλλων εθνικοτήτων, που έπεσαν θύματα της κτηνωδίας των Ουκρανών υποστηρικτών των Ναζί. Υπάρχουν πολλές αποδείξεις των βίαιων εγκλημάτων τους. Είμαστε έτοιμοι να εξοικειώσουμε τον Σερκέγιεφ με αυτά», αναφέρει το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.



17:20 Στα 2 δισ. δολάρια το χρέος της Ουκρανίας προς τη Ρωσία για το φυσικό αέριο

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ουκρανού πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσένιουκ, το χρέος της Ουκρανίας προς τη Ρωσία για το φυσικό αέριο αγγίζει τα 2 δισ. δολάρια.



17:10 Διστακτικό το Λονδίνο να επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία

Η Βρετανία «δεν θα πρέπει να υποστηρίξει εμπορικές κυρώσεις» εναντίον της Ρωσίας εξαιτίας της επέμβασής της στην Κριμαία ή να «αποκλείσει» τους Ρώσους από το Σίτι, αναφέρει έγγραφο που κρατούσε σύμβουλος του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και το οποίο κατάφερε να φωτογραφήσει ένας φωτοειδησεογράφος.



«Η Βρετανία δεν θα έπρεπε να υποστηρίξει, προς το παρόν, εμπορικές κυρώσεις (...) ή να αποκλείσει τους Ρώσους από το οικονομικό κέντρο του Λονδίνου», αναφέρεται σε αυτό το έγγραφο, το οποίο δημοσίευσαν το BBC και πολλές βρετανικές εφημερίδες.

Πολλές ρωσικές εταιρείες έχουν επιλέξει να εισαχθούν στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ενώ πολλοί ρώσοι ολιγάρχες διαθέτουν πολυτελείς κατοικίες στη βρετανική πρωτεύουσα.

16:50 Η Ρωσία κλείνει το στενό μεταξύ Κριμαίας και Ρωσίας



Πλοία του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας μπλόκαραν το πέρασμα Κέρτς, το οποίο χωρίζει την Κριμαία από την Ρωσία, σύμφωνα με το ουκρανική ακτοφυλακή.

Οι συνοριοφύλακες ανέφεραν ότι Ρώσοι στρατιώτες ελέγχουν το κανάλι από την πλευρά της Κριμαίας και ότι ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα εθεάθησαν στην ρωσική πλευρά.


Το ρωσικό αποβατικό Μίνσκ μπαίνει στον ναύσταθμο της Σεβαστούπολης

15:35 Συνάντηση Ρωσίας - ΝΑΤΟ τη Τετάρτη 

Συνάντηση μεταξύ Ρωσίας και εκπροσώπων του ΝΑΤΟ αναμένεται να διεξαχθεί αύριο Τετάρτη, σύμφωνα με δηλώσεις του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Φεντερίκα Μοντζερίνι.

Σήμερα, στο Κίεβο έφτασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, την ώρα που Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα προσφέρει οικονομική και τεχνική βοήθεια στην Ουκρανία με στόχο να υποστηρίξει τη νέα κυβέρνηση της χώρας, καθώς αυξάνεται η ένταση με τη Ρωσία.



Με την ευκαιρία της συμβολικής αυτής επίσκεψης μερικών ωρών του Κέρι στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα προσφέρουν οικονομική βοήθεια στο Κίεβο.
Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους καθ' οδόν προς το Κίεβο ότι η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο για να εγκρίνει ένα δάνειο ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων υπό μορφή δανειακών εγγυήσεων για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις στους Ουκρανούς από τις προτεινόμενες μειώσεις στις επιδοτήσεις για την ενέργεια.







Επίσης οι ΗΠΑ θα στείλουν τεχνικούς συμβούλους στην Ουκρανία για να βοηθήσουν την κεντρική τράπεζα της χώρας καθώς και το υπουργείο Οικονομικών να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές προκλήσεις και να καταπολεμήσουν τη διαφθορά.
Εξάλλου ο αξιωματούχος αυτός σημείωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλουν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την επέμβασή της στην Κριμαία «το πιθανότερο πολύ σύντομα», σε διάστημα μερικών ημερών και όχι εβδομάδων.
Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε «αντιπαραγωγικές» τις απειλές από τη Δύση για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, ενώ πρόσθεσε ότι δεν θα μεταβάλλουν τη θέση της Μόσχας στο θέμα της Ουκρανίας.

«Η θέση μας είναι ειλικρινής και επειδή είναι ειλικρινής δεν θα αλλάξει (. . .). Εξακολουθούμε να είμαστε αντίθετοι στις πολιτικές (επιβολής) μονομερών κυρώσεων. Ελπίζω ότι οι εταίροι μας θα κατανοήσουν τον αντιπαραγωγικό χαρακτήρα τέτοιων ενεργειών», δήλωσε ο Λαβρόφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι κινήσεις της Ρωσίας στην Κριμαία της Ουκρανίας ήταν σωστές.

Ο Ρώσος υπουργός επεσήμανε εξάλλου ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ δεν υποστηρίζουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας και μεταρρυθμίσεις στην Ουκρανία οι οποίες θα περιλαμβάνουν όλες τις πλευρές. «Πρέπει να γίνει διάλογος και να μην αποκλειστεί κανένας», υπογράμμισε ο Λαβρόφ.

Μάλιστα, περνώντας στην αντεπίθεση, η Ρωσία απειλεί τις ΗΠΑ με οικονομικές κυρώσεις.



Μία επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα οδηγήσει σε «κραχ του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος»,  ενώ η Μόσχα θα εκμηδενίσει την οικονομική της εξάρτηση από τις ΗΠΑ προειδοποίησε το Κρεμλίνο.  Σύμβουλος του Κρεμλίνου δήλωσε σήμερα ότι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας εξαιτίας της Ουκρανίας, η Μόσχα είναι πιθανόν να αναγκασθεί να εγκαταλείψει το δολάριο ως νόμισμα αναφοράς και να αρνηθεί να αποπληρώσει τα δάνειά της προς τις αμερικανικές τράπεζες.

Ο Σεργκέι Γκλαζίεφ, σύμβουλος στο Κρεμλίνο, ο οποίος χρησιμοποιείται συχνά από την ρωσική ηγεσία στη διατύπωση σκληρών θέσεων, αλλά δεν συμμετέχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, πρόσθεσε ότι, εάν η Ουάσινγκτον παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία ρωσικών επιχειρήσεων και ιδιωτών, η Μόσχα θα συστήσει στους κατόχους αμερικανικών αξιών να τις πουλήσουν.

Πάντως, άλλη πηγή του Κρεμλίνου  δήλωσε λίγη ώρα αργότερα στο πρακτορείο ειδήσεων Ria-Novosti ότι ο κ. Γκλαζίεφ εξέφρασε μία προσωπική του άποψη και ότι οι δηλώσεις του δεν απηχούν την επίσημη θέση του Κρεμλίνου.

Στο μεταξύ, προειδοποιητικές βολές φέρονται να έριξαν το πρωί οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν περικυκλώσει την ουκρανική αεροπορική βάση του Μπελμπέκ κοντά στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, εναντίον Ουκρανών στρατιωτών που προσπάθησαν να πλησιάσουν, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Ουκρανός αξιωματικός.
 
Παράλληλα, το ουκρανικό κοινοβούλιο επικύρωσε τη συμφωνία του Φεβρουαρίου 2013 για την χορήγηση δανείων ύψους 610 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συμφωνία δεν είχε επικυρωθεί κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Και σαν κερασάκι στην τούρτα, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ θα μεταβεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες όπου θα συναντηθεί με τους ηγέτες της Ε.Ε.
 
Στο μεταξύ, σε στρατιωτική άσκηση που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Λένινγκραντ, εμφανίστηκε ο Ρώσος πρόεδρος, Βραντιμίρ Πούτην.
Στην άσκηση που επιθεώρησε ο Ρώσος πρόεδρος συμμετείχαν περισσότεροι από 1.800 στρατιώτες, 30 άρματα μάχης, πέντε αεροσκάφη και 80 ελικόπτερα.



Η «επιτυχής λήξη» των στρατιωτικών ασκήσεων στα ανατολικά σύνορα με την Ουκρανία κηρύχθηκε σήμερα από τη ρωσική προεδρία καλώντας τις δυνάμεις να επιστρέψουν στη βάση τους. Επισήμως, η στρατιωτική άσκηση δεν είχε, κατά το Κρεμλίνο, σχέση με τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

To NATO πρόκειται ωστόσο να πραγματοποιήσει σήμερα κατεπείγουσες συζητήσεις, ενώ χθες το βράδυ συνεδρίασε εκτάκτως και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παράλληλα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας,  Κάθριν Άστον, θα συναντηθεί στη Μαδρίτη με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ για να συζητήσουν σχετικά την κρίση στην Ουκρανία, ενώ αύριο θα επισκεφθεί και το Κίεβο, μία ημέρα πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ουκρανία που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Μια ομάδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) αναμένεται να φτάσει  σήμερα στο Κίεβο για να συζητήσει ένα σχέδιο οικονομικής βοήθειας της χώρας με τις νέες Αρχές που ζήτησαν την υποστήριξή του. Η  αποστολή, που αναμένεται να παραμείνει στην Ουκρανία ως τις 14 Μαρτίου, «θα εκτιμήσει την τρέχουσα οικονομική κατάσταση» και «θα συζητήσει τις μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση ενός προγράμματος» βοήθειας, επισημαίνει το ΔΝΤ σε ανακοίνωσή του.

Τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε για περισσότερες από δύο ώρες με τους ανώτατους συμβούλους εθνικής ασφάλειας και συζήτησαν τρόπους με τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα μπορούσαν να "απομονώσουν περαιτέρω" τη Ρωσία ως αντίποινα για τη στρατιωτική παρουσία της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ψυχραιμία συνιστά ο Βενιζέλος

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο υπουργείο Εξωτερικών, ζήτησε να γίνουν σεβαστές οι επιταγές του διεθνούς δικαίου και να διατηρηθούν οι δίαυλοι για διάλογο ζήτησε, συνιστώντας ψυχραιμία προς όλες τις πλευρές.

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι την Πέμπτη θα υπάρξει συνάντηση Κορυφής των ηγετών της ΕΕ για να αποφασιστεί η στάση της Ευρώπης απέναντι στην κρίση που έχει ξεσπάσει στην Ουκρανία. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι στη συνάντηση θα δώσει το παρών και ο μεταβατικός πρωθυπουργός της χώρας, Αρσένι Γιατσενιούκ.


ΣΥΡΙΖΑ: Σαν πλασιέ κι εντολοδόχος ο Βενιζέλος στην Ουκρανία

Επίθεση εναντίον του υπουργού Εξωτερικών, με αφορμή την επίσκεψή του στην Ουκρανία, εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής του κόμματος, Κώστας Ήσυχος τόνισε ότι ο κ. Βενιζέλος πήγε στην Ουκρανία σαν πλασιέ και σαν εντολοδόχος.

«Ο κ. Βενιζέλος βιάστηκε όπως και στη περίπτωση της Συρίας έτσι και σήμερα πήγε σαν πλασιέ και εντολοδόχος μεγάλων συμφερόντων» τόνισε ο κ. Ήσυχος μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο κόκκινο».

Ο ίδιος, κατηγόρησε την Αμερική ότι «όχι απλά ανέχεται αλλά παίζει ανοιχτά με τους νεοναζί στην Ουκρανία και δεν θα σταματήσει εκεί» και εκτίμησε ότι υπάρχει κίνδυνος «να δούμε ξανά αυτό το τέρας να γίνεται απειλή για την Ευρώπη».

KKE: Επικίνδυνη για τον ελληνικό λαό η ανάμειξη της χώρας στον ανταγωνισμό ΗΠΑ - ΕΕ και Ρωσίας

«Ο ουκρανικός λαός πληρώνει βαρύ τίμημα αυτήν την περίοδο και λόγω της επέμβασης των ΗΠΑ και της ΕΕ στα εσωτερικά της Ουκρανίας, εξαιτίας των ανταγωνισμών αυτών των μεγάλων δυνάμεων με τη Ρωσία, και φυσικά από τη σκοπιά μας, θεωρούμε ότι η Ελλάδα όσο βαθύτερα εμπλέκεται σε αυτό το βρώμικο παιχνίδι ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων, υπάρχει άμεσος κίνδυνος να την πληρώσει ο ελληνικός λαός μαζί με άλλους λαούς της περιοχής» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Το Ποντίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια: