Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Οι Ρωμιοί και οι Τατάροι της Κριμαίας: Δύο αντικρουόμενες απόψεις για το επερχόμενο δημοψήφισμα

Οι Ρωμιοί και οι Τατάροι της Κριμαίας: Δύο αντικρουόμενες απόψεις για το επερχόμΜία ανάσα πριν το επίμαχο δημοψήφισμα για την Κριμαία, η κατάσταση βρίσκεται σε αναβρασμό, ενώ δύο από τις παλαιότερες κοινότητες της χερσονήσου, εκφράζουν τις αντικρουόμενες απόψεις του για το αποτέλεσμα του.

Η εφημερίδα Τα Νέα έκανε οδοιπορικό στην ματωμένη χερσόνησο και επισκέφθηκε το Τσερνεπόλιε, το χωριό όπου ζουν 200 Ελληνες και το Μπαχτσισαράι, την ιστορική πρωτεύουσα των Τατάρων κι μίλησε μαζί τους με αφορμή το δημοψήφισμα της Κυριακής, αφού όπως φαίνεται οι δύο γειτονικές κοινότητες έχουν εντελώς αντίθετες απόψεις επί...
του θέματος.
Το χωριό Τσερνεπόλιε βρίσκεται 60 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας της Κριμαίας, Συμφερόπολης και εκεί ζει μία ελληνική κοινότητα που μιλάει ένα ιδίωμα που θυμίζει το Θρακικό.
Οπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, το 1944 στρατιώτες της Σοβιετικής Ενωσης έδιωξαν τον ελληνικό πληθυσμό από το χωριό. Περίπου 660 Ελληνες στοιβάχτηκαν στα βαγόνια με προορισμό τα Ουράλια, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, δε τα κατάφεραν όλοι, κάνοντας λόγο για 100 νεκρούς από τις κακουχίες σε μόλις 2 εβδομάδες.
Περίπου 24 χρόνια αργότερα, στα τέλη της δεκαετίας του '60, η Σοβιετική Ενωση επέτρεψε τον επαναπατρισμό των Ελλήνων στο Τσερνεπόλιε, ωστόσο στα σπίτια τους έμεναν πλέον Ρώσοι κι έτσι έπρεπε να φτιάξουν τη ζωή τους από την αρχή.
Παρά τις κακουχίες που πέρασαν τη Σοβιετική περίοδο, οι Ελληνες του Τσερνεπόλιε θέλουν να προσαρτηθεί η Κριμαία στη Ρωσία. 
Οπως αναφέρουν οι ηλικιωμένοι κάτοικοι, μιλώντας στα Νέα, ζούσαν με τους Ρώσους και στα Ουράλια και ήταν καλά, μεγάλωσαν μαζί τους και μιλάνε ρώσικα. «Αλλωστε η Κριμαία ανήκει στην Ουκρανία μόνο 60 χρόνια» αναφέρουν χαρακτηριστικά. Μάλιστα, εξομολογούνται ότι θα ψηφίσουν την προσάρτηση γιατί φοβούνται ότι θα γίνει πόλεμος, παρόλο που μέχρι τώρα με τους Τατάρους δεν είχαν προβλήματα, ενώ καταγγέλλουν ότι ξένοι χωρίς διακριτικά γυρίζουν στο χωριό και σκίζουν τα διαβατήρια του κόσμου για να μη μπορεί να ψηφίσει.
Στον αντίποδα στέκεται το χωριό Μπαχτσισαράι, η πρωτεύουσα των Τατάρων της Κριμαίας. 
Οι κάτοικοι του μεγάλωσαν ακούγοντας ιστορίες για τους διωγμούς και τα βασανιστήρια εναντίον των Τατάρων της Κριμαίας. 
Με τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι Τατάροι κατηγορήθηκαν για προδοσία και συνεργασία με τους Γερμανούς και στάλθηκαν στη Σιβηρία και την Κεντρική Ασία. 
Περίπου 200.000 Τατάροι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους και οι περισσότεροι από αυτούς πέθαναν από τις κακουχίες και τα βασανιστήρια.
Οι σημερινοί κάτοικοι του Μπαχτσισαράι είναι αντίθετοι στο δημοψήφισμα, θεωρούν ότι είναι ένα καλοστημένο πολιτικό παιχνίδι και όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, οι Τατάροι θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι.
Μιλώντας στην εφημερίδα Τα Νέα, αναφέρουν με πόνο ότι ο Πούτιν υποσχέθηκε να προστατεύσει τους Ρώσους της Κριμαίας από εθνικιστές και αντισημίτες, ωστόσο για το μέλλον των Τατάρων της Κριμαίας δεν φαίνεται να έχει ενδιαφερθεί κανείς.
Υποστηρίζουν ότι η Ρωσική κυβέρνηση σχεδίαζε χρόνια αυτή την επίθεση και η Συμφερόπολη είναι ιδανική για τις στρατιωτικές τους βάσεις, ωστόσο σε κάθε περίπτωση, οι Τατάροι της Κριμαίας θα είναι έρμαια των διακρίσεων εις βάρος τους.
«Ο Πούτιν εισέβαλε στα σπίτια μας με τη βία. Είμαι μουσουλμάνος και δεν φοβάμαι το θάνατο. Εαν χρειαστεί να αρπάξω το καλάσνικοφ και να πολεμήσω, θα το κάνω» δήλωσε στα Νέα ο 54χρονος Λούτφι, μέλος των Mejlis, του αντιπροσωπευτικού οργάνου των Τατάρων, συνοψίζοντας την άποψη των Τατάρων της Κριμαίας και σηματοδοτώντας τον αναβρασμό που επικρατεί στην περιοχή εν όψει του δημοψηφίσματος.

(Εικόνες: Τα Νέα)
Πηγή: http://www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: