Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2014

"Σκηνές ροκ" μεταξύ Βενιζέλου-Παπανδρέου:Δήλωση αποδοκιμασίας αλλά όχι διαγραφή

Η μεταμεσονύκτια εισβολή του Ευάγγελου Βενιζέλου στα γραφεία των διαφωνούντων Γιώργου Παπανδρέου και Απόστολου Κακλαμάνη και οι φραστικές τους αντιπαραθέσεις

Ο Γιώργος Παπανδρέου μόλις έχει καταψηφίσει το άρθρο 2 του πολυνομοσχεδίου που αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Σχεδόν ατάραχος σηκώνεται να βγει από την αίθουσα και κατευθύνεται προς το γραφείο του στο ισόγειο της Βουλής, ακριβώς δίπλα από το γραφείο του Ευάγγελου Βενιζέλου!...

Του Γιάννη Πιτταρά

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον ακολουθεί καταπόδας, εμφανώς εξοργισμένος από την απόφασή του να πει «όχι» σε ένα από τα άρθρα, την ώρα που η κυβέρνηση έχει προσδώσει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στη διαδικασία.
Οι σκηνές που ακολούθησαν ήταν σκηνές «ροκ»!!!
Ο κ.Βενιζέλος έκτος εαυτού κυριολεκτικά εισβάλει στο γραφείο του κ.Παπανδρέου, με τις φωνές να ακούγονται μέχρι το διάδρομο της Βουλής.
Του απευθύνεται με σκληρές εκφράσεις σχεδόν «ουρλιάζοντας» και του λέει:

«Είναι ντροπή αυτό που έκανες. Δεν μίλησες σε κανέναν για τη στάση σου, ούτε απευθύνθηκες σε κανέναν για να ενημερωθείς για τη ρύθμιση που καταψήφισες. Προσβάλλεις την Κοινοβουλευτική Ομάδα»

Το ξέσπασμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται μπροστά στον ατάραχο Παπανδρέου
“Αν είχες κάποιο θέμα θα μπορούσες να έρθεις σε εμένα ή να έρθεις να μιλήσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αυτό που έκανες ήταν πολιτική αλητεία. Τί θέλεις να ρίξεις την κυβέρνηση;”
Το ίδιο έντονη ήταν και η φραστική επίθεση και στον Απόστολο Κακλαμάνη όταν εκείνος δήλωσε ”παρόν” στο ίδιο άρθρο για τις τράπεζες.
Ο κ. Βενιζέλος απευθυνόμενος στον κ. Κακλαμάνη του είπε: 
«Είσαι υποκριτής. Η στάση σου είναι προσβλητική απέναντι σε όλους τους βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Δεν είπες καν νωρίτερα στην ομιλία σου ότι έχεις πρόβλημα”
Ακολούθησαν σκηνές έντασης και όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος μπήκε στο γραφείο του μαζί με τον Παναγιώτη Ρήγα, τον Δημήτρη Καρύδη, τον Χρήστο Πρωτόπαπα και τους στενούς του συνεργάτες.
Η λέξη “διαγραφή” ακουγόταν μέχρι την είσοδο, την ίδια ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς είχε ήδη διαγράφει τον Νικήτα Κακλαμάνη για το “παρόν” στο άρθρο του πολυνομοσχεδίου για τα φαρμακεία…
Ωστόσο ο κ. Βενιζέλος αποφάσισε να μην προχωρήσει σε διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού, ούτε φυσικά και του Απόστολου Κακλαμάνη από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, αφού κάτι τέτοιο θα οδηγούσε ουσιαστικά στην απώλεια της δεδηλωμένης για την κυβέρνηση, μετά τη διαγραφή του Νικήτα Κακλαμάνη από την ΚΟ της ΝΔ.
Είναι ενδεικτικό ότι την ίδια ώρα σε απόσταση αναπνοής, ο Πρωθυπουργός μαζί με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και υπουργούς, ήταν σε στάση αναμονής για τις αποφάσεις Βενιζέλου, που - αν επέλεγε την λύση των διαγραφών – η κυβέρνηση θα έμενε με 151 βουλευτές…
Στο γραφείο του ο κ.Βενιζέλος άκουγε τις απόψεις των συνεργατών του που συνιστούσαν να μην αντιδράσει ακαριαία, αλλά να προβεί σε μια δήλωση πολιτικής αποδοκιμασίας του πρώην Πρωθυπουργού.
Μετά από μισή τουλάχιστον ώρα διαβουλεύσεων, πάρθηκε και η απόφαση να εκδωθεί μία σκληρή δήλωση εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου και του πρώην προέδρου της Βουλής.
"H K.O του ΠΑΣΟΚ ενεργώντας συλλογικά και υπεύθυνα, υπερψήφισε συνολικά το νομοσχέδιο με το οποίο συντελείται η τελική στροφή προς την έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο.
Το νομοσχέδιο απέκτησε την τελική του μορφή, χάρις στις τεράστιες προσπάθειες και τις βελτιωτικές παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ.
Η ρύθμιση, ειδικότερα, για την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος, αποτυπώνει το αποτέλεσμα μίας σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα, δηλαδή με τους εταίρους και δανειστές μας και ιδίως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που επέμενε στην τήρηση συγκεκριμένων κανόνων του Ευρωπαϊκού δικαίου του ανταγωνισμού, όπως τους διατύπωσε αναλυτικά σε έγγραφό του ο αρμόδιος επίτροπος κ. Αλμούνια.
Κανένα άλλωστε μέλος της Κ. Ο. του ΠΑΣΟΚ δεν έθεσε ζήτημα σχετικά με τη ρύθμιση αυτή, ούτε στη προχθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ούτε στη σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή.
Δεν έχει συνεπώς κανείς το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να εμφανίζεται ως δήθεν πιο ευαίσθητος στα θέματα αυτά από τους σημερινούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που σήκωσαν και σηκώνουν το βάρος της κρίσης, χωρίς να κατέχουν καμία θέση ευθύνης και δεν ανέχονται ούτε άμεσες ούτε έμμεσες προσβολές.
Οι υποκρισίες και τα προσωπικά πολιτικά παιχνίδια είναι αυτά που οδήγησαν τη χώρα και το πολιτικό σύστημα στη σημερινή του κατάσταση. Αυτές τις πρακτικές είναι που οφείλουμε να ανατρέψουμε.
Όλοι κρινόμαστε, από την παράταξη και τον ελληνικό λαό»
.

Η απάντηση Παπανδρέου

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανταπάντησε , με γραπτή δήλωσή του, στον προέδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο:
"Πράγματι, οι υποκρισίες και τα προσωπικά πολιτικά παιχνίδια είναι αυτά που οδήγησαν τη χώρα και το πολιτικό σύστημα στη σημερινή του κατάσταση.
Αυτές τις πρακτικές είναι που οφείλουμε να ανατρέψουμε.
Πράγματι, ουδείς έχει το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να εμφανίζεται ως δήθεν πιο ευαίσθητος από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ - που από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση , σήκωσαν και σηκώνουν ένα βάρος που δεν τους αναλογεί.
Όλοι κρινόμαστε από την παράταξη και τον Ελληνικό λαό".

Δεν υπάρχουν σχόλια: