Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Η Ν.Δ, το Ποτάμι, το κέντρο και η στροφή προς τα δεξιά


Στο πρωθυπουργικό επιτελείο έχουν καταλήξει στην τακτική εξουδετέρωσης του ανταγωνισμού στο χώρο της αντιμνημονιακής και λαϊκής δεξιάς, παρά της εσωκομματικές αντιδράσεις για στροφή προς το κέντρο

Το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη δεν απειλεί μόνο το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά απορροφά ψηφοφόρους και από τη Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων που μελετούν σε Μαξίμου και Συγγρού.
Παρόλα αυτά, η Ν.Δ εξακολουθεί να στρέφει το βλέμμα προς τα δεξιά, καθώς στο πρωθυπουργικό επιτελείο έχουν καταλήξει στην τακτική εξουδετέρωσης του ανταγωνισμού στο χώρο της αντιμνημονιακής και λαϊκής δεξιάς...

Το γεγονός αυτό προκαλεί όμως αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ.
Η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη έδειξε σαφώς τη διαφωνία της με τη στρατηγική αυτή χθες, τόσο στη συνέντευξη της στο ραδιόφωνο του Alpha όσο και στην εμφάνιση της στην Ανατροπή. 

Η κ.Μπακογιάννη εξέφρασε την άποψη ότι η Ν.Δ θα έπρεπε να κάνει στροφή στο κέντρο, το οποίο είναι “άστεγο” πολιτικά σήμερα, καθώς όπως είπε από το λοξοκοίταγμα προς τα δεξιά, η γαλάζια παράταξη δεν έχει κάτι να κερδίσει.
Παρόμοιες απόψεις έχουν εκφράσει στο (πρόσφατο) παρελθόν και άλλα στελέχη της Ν.Δ, όχι μόνο από το μητσοτακικό, αλλά και (κυρίως) από το καραμανλικό στρατόπεδο. Εκτός από την κ.Μπακογιάννη και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, με το φλέρτ του Μαξίμου προς τα δεξιά της Ν.Δ, αλλά και την περίφημη θεωρία των δύο άκρων έχουν διαφωνήσει κατά καιρούς ο υποψήφιος της Ν.Δ στο δήμο Αθηναίων Άρης Σπηλιωτόπουλος, οι βουλευτές Ευριπίδης Στυλιανίδης και Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρώην εκπρόσωπος των κυβερνήσεων Καραμανλή, Ευάγγελος Αντώναρος.

Το Μαξίμου ωστόσο φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες αποφασισμένο να δώσει τη μάχη των ευρωεκλογών στο δεξιό μέρος του πολιτικού φάσματος, για αυτό και εστιάζει την προσοχή του στην εξουδετέρωση των κομμάτων που διαγκωνίζονται με τη Ν.Δ για την ψήφο της αντιμνημονιακής δεξιάς, αλλά και θέλει να δώσει προτεραιότητα στο μοίρασμα του πρωτογενούς πλεονάσματος σε κατηγορίες ψηφοφόρων που αποτελούσαν άλλοτε προνομιακά γαλάζια ακροατήρια, όπως οι ένστολοι.

Η εμμονή αυτή της ηγεσία της Ν.Δ εκφράζεται και με την απόφαση τελικά να υπάρξει νομοθετημένο ασυμβίβαστο μεταξύ της βουλευτικής ιδιότητας και της καθόδου στις ευρωεκλογές. Σκοπός είναι να δημιουργηθούν προσκόμματα και διλήμματα σε Χρυσή Αυγή και Ένωση για την Πατρίδα και το Λαό όσον αφορά στη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου και απώτερος στόχος, η σαμαρική Ν.Δ να κυριαρχήσει στο χώρο της δεξιάς. Ο επικεφαλής της Ένωσης Βύρων Πολύδωρας χθες επέμεινε στην απόφαση του να ειναι υποψήφιος στην ευρωβουλή και εάν εμμείνει στην απόφαση αυτή μέχρι τέλους η Ν.Δ μπορεί να ελπίζει με την παραίτηση του να αποκτήσει έναν ακόμη βουλευτή.

Εν τω μεταξύ όμως το κέντρο παραμένει ορφανό, καθώς 
η Ν.Δ στρέφει το βλέμμα προς τα δεξιά, 
ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρνει να αποκτήσει δυναμική προς την κεντροαριστερά, 
το ΠΑΣΟΚ ψυχορραγεί και 
το Ποτάμι μαζεύει ψήφους διαμαρτυρίας.

της Βίκυς Σαμαρά 

Δεν υπάρχουν σχόλια: