Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

"Παραδοθείτε μέχρι τα ξημερώματα" το Τελεσίγραφο στις Ουκρανικές δυνάμεις της περιοχής - Σε ρωσικό κλοιό η Κριμαία.

Οι διπλωματικές διεργασίες για την Ουκρανία μπορεί να είναι σε πλήρη εξέλιξη, ωστόσο οι Ρώσοι δεν χάνουν καιρό.

Ο ρωσικός στόλος έστειλε τελεσίγραφο στις ουκρανικές Παραδοθείτε ή φύγετε (pic)

Τελεσίγραφο του ρωσικού στόλου στις ουκρανικές δυνάμεις στην Κριιμαία. 

Μέχρι τις 05.00 το πρωί της Τρίτης ή θα έχετε παραδοθεί ή θα έχετε αποχωρήσει.

Εάν δε συμβεί αυτό θα αντιμετωπίσετε στρατιωτική επίθεση.
Αυτό μεταδίδει το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο πηγή από το... ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.
Το τελεσίγραφο, αναφέρει το Interfax, εκδόθηκε από τον Αλεξάντερ Βίτκο τον διοικητή του στόλου.
"Αν δεν παραδοθούν πριν τις 05:00 αύριο, θα ξεκινήσει μια πραγματική επίθεση εναντίον των μονάδων και των μεραρχιών των ενόπλων δυνάμεων σε ολόκληρη την Κριμαία", δήλωσε η πηγή αυτή του υπουργείου Άμυνας.

Πάντως, το ουκρανικό υπουργείο δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις πληροφορίες αυτές, ενώ δεν έχει υπάρξει σχόλιο προς το παρόν από τον ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας ο οποίος ελλιμενίζεται στην Κριμαία.

Αυτό βέβαια δεν εμποδίζει την Ρωσία να συνεχίσει να στέλνει στρατιώτες στην Κριμαία, ενώ το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη παραβίασαν δύο φορές τον εναέριο χώρο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα στη διάρκεια της νύχτας.

Η δήλωση του πρωθυπουργού της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ, είναι ενδεικτική για την κατάσταση στην χώρα του. Επανέλαβε τη Δευτέρα ότι "η Κριμαία δεν παραδίδεται", σημειώνοντας πάντως ότι "για σήμερα δεν υπάρχει στο 'τραπέζι' σχέδιο στρατιωτικής δράσης".

Εκπρόσωπος των Ουκρανών συνοριοφρουρών δήλωσε ότι ρωσικά πλοία κινούνται εντός και γύρω από το λιμάνι της Σεβαστούπολης, ενώ υπάρχουν αναφορές και για ανάπτυξη ρωσικών τεθωρακισμένων κοντά σε λιμάνι της ρωσικής πλευράς του πορθμού του Κερτς.
Η Ρωσία στρέφει το βλέμμα της και στους Ουκρανούς ναζί
Έχοντας καταλάβει ντε φάκτο την κριμαϊκή χερσόνησο προτάσσοντας την προστασία των ρωσικών συμφερόντων και πολιτών έναντι υπερεθνιστικών απειλών, οι ρωσικές Αρχές ασκούν δίωξη σε βάρος του αρχηγού του ουκρανικού νεοναζιστικού κινήματος Δεξιός Τομέας, Ντμίτρο Γιάρος.
Η ρωσική Επιτροπή Έρευνας, το κύριο όργανο που είναι αρμόδιο για τη διεξαγωγή ποινικών ερευνών στη Ρωσία, αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι έχει ασκήσει διώξη εναντίον του Ντμίτρο Γιάρος για δημόσια υποκίνηση «σε τρομοκρατία και εξτρεμισμό» στο ρωσικό έδαφος.
"Σύμφωνα με την έρευνα, ο επικεφαλής της υπερεθνικιστικής οργάνωσης Δεξιός Τομέας Ντμίτρο Γιάρος κάλεσε σε ομιλίες του τις αντιρωσικές δυνάμεις να προχωρήσουν σε εξτρεμιστικές πράξεις και να σπείρουν τον τρόμο στο ρωσικό έδαφος" αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Και επισημαίνει η πρόθεση της επιτροπής είναι να ζητηθεί η έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης εναντίον του Γιάρος.
Προηγήθηκαν εντός του Σαββατοκύριακου πληροφορίες στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης που θέλουν τον Ντμίτρο Γιάρος να στράφηκε για συμμαχία στον Τσετσένο πολέμαρχο Ντόκου Ουμάροφ, καλώντας τον στα όπλα κατά των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.
Η ρωσική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ο Γιάρος φέρεται να έγραψε επιστολή στον αρχηγό των Τσετσένων Ντόκου Ουμάροφ, ζητώντας του να προσφέρει όπλα στους αντιρώσους διαδηλωτές.
Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ρωσικής διπλωματίας και του Τσετσένου προέδρου Ραμζάν Καντίροφ.
"Οι Ουκρανοί ανέκαθεν υποστήριζαν τον απελευθερωτικό αγώνα του τσετσενικού και καυκάσιου λαού. Τώρα είναι η ώρα για εσάς να στηρίξετε την Ουκρανία" φέρεται να έγραψε ο Γιάρος στο μήνυμα προς τον Ουμάροφ που αναρτήθηκε στη σελίδα του Δεξιού Τομέα στο πιο δημοφιλές ρωσικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης Vkontakte.
"Ως αρχηγός του Δεξιού Τομέα σας καλώ να εντείνετε τη μάχη. Η Ρωσία δεν είναι τόσο ισχυρή όσο φαίνεται" καταλήγει το μήνυμα-έκκληση προς τον υπ' αριθμόν ένα καταζητούμενο της Ρωσίας.
Ο Δεξιός Τομέας ισχυρίστηκε ότι η σελίδα στο Vkontakte είχε πέσει θύμα πειρατείας. Είναι πάντως γνωστό πως κατά τη διάρκεια του πρώτου πολέμου στην Τσετσενία, ο Γιάρος μαχόταν κατά των ρωσικών στρατευμάτων στην Τσετσενία με την πλευρά των αυτονομιστών.
Ο Δεξιός Τομέας είναι ένα παραστρατιωτικό κίνημα, το οποίο ο Γιάρος χαρακτηρίζει «εθνικιστικό όμως, όχι φασιστικό», και το οποίο αύξησε τη δημοτικότητά του μεταξύ των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στο Κίεβο εμφανιζόμενο στην πρώτη γραμμή στη διάρκεια των βίαιων συγκρούσεων μεταξύ των διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας.
Οι υποστηρικτές του αντλούν την κληρονομία τους από τους ουκρανούς εθνικιστές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ζητώντας μία Ουκρανία απαλλαγμένη από οποιαδήποτε ξένη επιρροή, τόσο ρωσική, όσο και ευρωπαϊκή.
Εν τω μεταξύ, η ρωσική υπηρεσία παρακολούθησης των επικοινωνιών Roskomnadzor ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έχει εμποδίσει την πρόσβαση σε 13 εθνικιστικές ουκρανικές σελίδες στο Vkontakte. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η σελίδα του Γιάρος, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.
Απαράδεκτες οι "απειλές" Κέρι, επανέρχεται σε ψυχροπολεμικά στερεότυπα
Η Ρωσία χαρακτήρισε σήμερα «απαράδεκτες» τις απειλές του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι ο οποίος κατήγγειλε χθες Κυριακή την ρωσική "εισβολή" στην Ουκρανία και αναφέρθηκε σε πιθανές διεθνείς κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.
"Εκτιμούμε ότι οι απειλές που εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι εναντίον της Ρωσίας όσον αφορά τα τελευταία γεγονότα στην Ουκρανία και την Κριμαία είναι απαράδεκτες", αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
Το υπουργείο κατηγόρησε τον Κέρι ότι επανέρχεται σε "στερεότυπα του Ψυχρού Πολέμου" και ότι δεν προσπάθησε να κατανοήσει την περίπλοκη διαδικασία που συντελείται στην ουκρανική κοινωνία.
Η Μόσχα επέκρινε επίσης τον Αμερικανό υπουργό ότι κλείνει τα μάτια στην "κατάφωρη ρωσοφοβία και τον αντισημιτισμό" των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, εκπρόσωποι των οποίων έλαβαν θέσεις εξουσίας στο Κίεβο.
"Οι Δυτικοί είναι πλέον σύμμαχοι με πραγματικούς νεοναζί που καταστρέφουν ορθόδοξες εκκλησίες και συναγωγές", υπογραμμίζει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος Πούτιν εθεάθη κάπου στην κεντρική Ρωσία μαζί με υψηλόβαθμους αξιωματικούς και διοικητές του στρατού, πιθανότατα σε ασκήσεις, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.
 
Σε ξεχωριστή ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντρ Λουκασέβιτς εκτίμησε ότι η απόφαση κάποιων μελών της G8 να αναστείλουν τις προπαρασκευαστικές συνομιλίες για τη Σύνοδο Κορυφής της G8 που ήταν προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο στο Σότσι της Ρωσίας, εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης, "δεν βασίζεται πουθενά".
Η απόφαση "είναι αβάσιμη" και "βλάπτει όχι μόνο τις χώρες της G8, αλλά επίσης και το σύνολο της διεθνούς κοινότητας", σημείωσε ο Λουκασέβιτς.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στέλιος Μπαμιατζής
news247

Δεν υπάρχουν σχόλια: