Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

ΟΗΕ, ΝΑΤΟ και Ε.Ε. δεν ξέρουν τι να κάνουν με την Ουκρανία

ΟΗΕ, ΝΑΤΟ και Ε.Ε. δεν ξέρουν τι να κάνουν με την Ουκρανία

* Έκτακτη συνεδρίαση των ΥΠ.ΕΞ. της Ε.Ε.

* Ιδιαιτέρως ανήσυχοι στις δηλώσεις τους Ολάντ και Κάμερον

* Έντονες ανησυχίες εκφράζει ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν

* Έκτακτη συνεδρίαση αποφάσισε και το ΝΑΤΟ για την κρίση στην Ουκρανία

Σε κρίση με βαρυσήμαντες επιπτώσεις στην διεθνή πολιτική σκηνή έχει μετατραπεί η κρίση στην Ουκρανία, ειδικά μετά τις ραγδαίες εξελίξεις του τελευταίου 24ώρου, με την σαστισμένη Ε.Ε., τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ να δίνουν την εντύπωση πως δεν διαθέτουν σαφές σχέδιο αντίδρασης και διευθέτησης της κρίσης.
Τα δεδομένα μέχρι στιγμής έχουν ως εξής:...
τα διπλωματικά-στρατιωτικά παιχνίδια ισχύος του Πούτιν ευδοκιμούν -ενώ το αίτημα το για αποστολή στρατευμάτων στη Κριμαία έλαβε την έγκριση- ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα παρακολουθεί αιφνιδιασμένος, το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδριάζει εκτάκτως ύστερα από αίτημα του προσωρινού προέδρου τηςΟυκρανίας, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, η ρωσική Άνω Βουλή ζητά την ανάκληση του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον, τη στιγμή που στο Χάρκοβο μετρούν αιμόφυρτους τραυματίες σε διαδήλωση φιλορώσων, κάποιοι εκ των οποίων εισέβαλαν σε κτίριο της τοπικής κυβέρνησης.

-Έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. για την Ουκρανία
Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν εκτάκτως τη Δευτέρα για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι υπουργοί των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν τη Δευτέρα στη 13:00 (ώρα Βρυξελλών, 14:00 ώρα Ελλάδας)» ανέφερε η πηγή αυτή που δεν ήθελε να κατονομαστεί.

-Γεμάτες ανησυχία οι δηλώσεις Ολάντ και Κάμερον
Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας της Ρωσίας να δώσει το πράσινο φως για την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία «συνιστά πραγματική απειλή για την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας»  .
Ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους «εκτίμησε ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί μία εξωτερική επέμβαση και οι κίνδυνοι μιας κλιμάκωσης εξαιρετικά επικίνδυνης» σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου της γαλλικής προεδρίας. Η ανακοίνωση του Ολάντ ακολουθεί τη συνομιλία που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, διευκρινίζεται στο δελτίο τύπου.
Οι δύο άνδρες «μοιράστηκαν την πλέον έντονη ανησυχία τους» μπροστά στην κατάσταση που έχει προκαλέσει η απόφαση της ρωσικής Άνω Βουλής.
Ο Γάλλος πρόεδρος «χαιρέτισε την κοινή δράση της Πολωνίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας» για έξοδο από την κρίση και «κάλεσε σε μία ταχεία και συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση κατά τη διάρκεια του προσεχούς Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών την 3η Μαρτίου».
Ομοίως, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε το βράδυ του Σάββατου ότι «η Βρετανία παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ουκρανία με πολύ μεγάλη ανησυχία».
Επιπλέον επεσήμανε πως «σήμερα το απόγευμα, ενόψει της σοβαρότητας των γεγονότων που εκτυλίσσονται εκεί και μετά τη απόφαση του Ρωσικού Κοινοβουλίου να εγκρίνει τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση, το Ηνωμένο Βασίλειο κάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Επίσης ο βρετανός πρωθυπουργός τόνισε πως «δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για εξωτερική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία».
Πρόκειται για θέση της Βρετανίας που όπως τόνισε ο Ντέιβιντ Κάμερον το βράδυ του Σαββάτου την επεσήμανε και στον Ρώσσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν την Παρασκευή.
«Ο καθένας θα πρέπει να σκεφτεί προσεκτικά τις πράξεις του και να δουλέψει ώστε να μειωθεί και όχι να κλιμακωθεί η ένταση. Ο κόσμος παρακολουθεί» καταλήγει η δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού.

-Ανησυχία εκφράζει και ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, για την Ουκρανία και ζητά σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας
Την ανησυχία του για τα «σοβαρά εν εξελίξει γεγονότα» στην Ουκρανία εξέφρασε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, λίγο πριν την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Με δήλωση του εκπροσώπου του, ο γ.γ. του διεθνούς οργανισμού αναφέρει ότι «παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς» τις εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στην Κριμαία και «ανησυχεί σοβαρά για την επιδείνωση της κατάστασης».
Ο γγ του ΟΗΕ επαναλαμβάνει την έκκλησή του για «πλήρη σεβασμό και διατήρηση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας». Επίσης, ζητά την «άμεση αποκατάσταση της ηρεμίας και την άμεση έναρξη διαλόγου μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων για την επίλυση της τρέχουσας κρίσης».
Τέλος, υπογράμμισε ότι ο γγ των Ηνωμένων Εθνών θα μιλήσει σύντομα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την κατάσταση στην Ουκρανία.
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του γγ, ο Μπαν Κι-μουν είναι έτοιμος να ταξιδέψει προς την Ευρώπη, ενώ έχει ζητήσει από τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα να παραστεί στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να ενημερώσει τα μέλη του Συμβουλίου σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

-Έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ για την κρίση στην Ουκρανία
Την ώρα που η κατάσταση στην Κριμαία κρέμεται κυριολεκτικά από μία λεπτή κλωστή, έπειτα από την ομόφωνη έγκριση του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) για ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή, το ανώτατο όργανο του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την έκτακτη συνεδρίαση για την κρίση στη χώρα.
Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία το Συμβούλιο του Βόρειου Ατλαντικού (North Atlantic Council), με έδρα τις Βρυξέλλες στο Βέλγιο, πρόκειται την ερχόμενη 3η Μαρτίου να συνεδριάσει αναφορικά με την κρίση στην Ουκρανία.
«Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου του Βορείου Ατλαντικού θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Αντρέι Ντεσίτσια.


Πηγή:iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: