Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Διεθνές «μπρα ντε φερ» για την κρίση στην Ουκρανία

Τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είχε ο Aμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα 
την Τρίτη σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία και 
συζήτησαν μια πιθανή επίλυση της κρίσης, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα.
Οι Ομπάμα και Μέρκελ συζήτησαν τη δυνητική λύση στην κρίση της Ουκρανίας την οποία πρότεινε ο Αμερικανός πρόεδρος στον Ρώσο ομόλογό του Βλάντιμιρ Πούτιν, όπως...
σημείωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Σύμφωνα με αυτήν η Ρωσία θα αποσύρει τις δυνάμεις της από την Κριμαία πίσω στις βάσεις και θα επιτρέψει σε διεθνείς παρατηρητές να εξασφαλίσουν την προστασία των δικαιωμάτων των Ρώσων, όπως ανέφερε ο αξιωματούχος. 
Ο Ομπάμα συζήτησε επίσης με την Μέρκελ ότι αυτή η λύση θα περιλαμβάνει την άμεση συνεργασία της Ρωσίας με τη νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας, δήλωσε ο αξιωματούχος.


Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε επίσης ότι ο πρόεδρος Ομπάμα δεν θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής της G-8 που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο Σότσι της Ρωσίας, τον προσεχή Ιούνιο, εκτός εάν υπάρξει ρωσική αντιστροφή στην κρίση της Ουκρανίας.

Συμβούλιο ΝΑΤΟ – Ρωσίας

Για το απόγευμα της Τετάρτης, έχει προγραμματιστεί συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας σε επίπεδο πρεσβευτών, ενώ για την ίδια ημέρα συγκαλείται επίσης επιτροπή NATO-Ουκρανίας, σε επίπεδο πρεσβευτών.

«Παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας η Ρωσία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και συνεχίζει να παραβιάζει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει σε διεθνές επίπεδο», δήλωσε την Τρίτη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, υπογραμμίζοντας ότι οι εξελίξεις αυτές έχουν σοβαρές επιπτώσεις για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρωατλαντικής περιοχής. Πρόσθεσε επίσης ότι το ΝΑΤΟ σκοπεύει να εντατικοποιήσει την εν εξελίξει και αυστηρή αξιολόγηση των επιπτώσεων αυτής της κρίσης για την ασφάλεια της συμμαχίας. «Το ΝΑΤΟ συνεχίζει να στηρίζει τον εποικοδομητικό διάλογο για μια ειρηνική λύση», πρόσθεσε ο Ράσμουσεν.

Ο Ρώσος υπουργός Σεργκέι Λαβρόφ θα έχει επαφές με τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργκάλιο. Ο τελευταίος έχει ζητήσει τόσο από τη Μόσχα όσο και από τις Βρυξέλλες «να αντικαταστήσουν τη λογική της αντιπαράθεσης με τη λογική της συνεργασίας και του διαλόγου» ώστε να βρεθεί μια διέξοδος στην κρίση.

Λαβρόφ: Η συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου, βάση για εξομάλυνση στην Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ότι μια συμφωνία με την μεσολάβηση της ΕΕ που υπογράφηκε στις 21 Φεβρουαρίου θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για τη σταθεροποίηση και την εξομάλυνση της κατάστασης στην Ουκρανία, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Με ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο τονίζει ότι στη χθεσινή συνάντηση «ο Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε ότι η εξομάλυνση της κατάστασης στη χώρα αυτή θα πρέπει να βασιστεί στις θεμελιώδεις αρχές της συμφωνίας για τη διευθέτηση της κρίσης που υπογράφηκε στις 21 Φεβρουαρίου».


Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας δήλωσε ότι η συμφωνία προβλέπει τη συνταγματική μεταρρύθμιση η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις επιθυμίες όλων των περιφερειών στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και οι βασικοί ηγέτες της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης στη χώρα υπέγραψαν στις 21 Φεβρουαρίου συμφωνία, η οποία προέβλεπε σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, αλλαγή του εκλογικού νόμου και συνταγματικές αλλαγές οι οποίες θα περιόριζαν τις προεδρικές εξουσίες.

Η Ουάσινγκτον ήταν ενήμερη για την πυραυλική δοκιμή από τη Ρωσία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ενημερωθεί από τη Ρωσία ότι επρόκειτο να γίνει την Τρίτη μια δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, στο πλαίσιο των αμοιβαίων δεσμεύσεών τους, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος αυτός, που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αλλά ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, είπε ότι η πρώτη ενημέρωση για τα σχέδια της Μόσχας είχε γίνει πριν από τη ρωσική επέμβαση στην Κριμαία. Η ενημέρωση της άλλης πλευράς για τις δοκιμές πυραύλων προβλέπεται από τη συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες.

Ο αξιωματούχος δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο για τη σημασία που έχει η δοκιμή αυτή, εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία και των εντάσεων στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση.

Οι ρωσικές Δυνάμεις Στρατηγικών Πυραύλων (SMF) εκτόξευσαν από το Αστραχάν της Κασπίας Θάλασσας έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο RS-12M Topol ο οποίος έπεσε στο πεδίο δοκιμών του Καζακστάν, ανέφερε χθες Τρίτη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας Ιγκόρ Γεγκόροφ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο RIA.

Το Ποντίκι Web

Δεν υπάρχουν σχόλια: