Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Οι αεροπορικές τραγωδίες που συγκλόνισαν τον κόσμο τον 21ο αιώνα


GULF AIR FLIGHT 072
Στις 23 Αυγούστου 2000,143 επιβάτες και πλήρωμα έχασαν τη ζωή τους όταν το αεροσκάφος της πτήσης Gulf Air 072 από το Κάιρο προς το Μπαχρέιν συνετρίβη στα ρηχά νερά της θάλασσας πέντε χιλιόμετρα από το Διεθνές αεροδρόμιο του Μπαχρέιν. 
Αιτία ήταν μια αποτυχημένη προσπάθεια προσγείωσης....








AMERICAN AIRLINES FLIGHT 587



Η πτήση 587 απογειώθηκε από το John F.Kennedy Airport της Νέας Υόρκης, στις 12 Νοεμβρίου του 2001, με προορισμό το Las Américas International Airport της Δομινικανής Δημοκρατίας, για να συντριβεί λίγο μετά την απογείωση στην κατοικημένη περιοχή Belle Harbor, γειτονιά του Queens της Ν.Υόρκης. Αυτό οδήγησε στο θάνατο των 260 επιβαινόντων και 5 ακόμα ατόμων στο έδαφος.














AIR FRANCE FLIGHT4590



Στις 25 Ιουλίου 2000 το υπερηχητικό Concorde της πτήσης 4590 της Air France για Νέα Υόρκη έπαιρνε το ok από τον πύργο ελέγχο του αεροδρομίου Charles de Gaulle. Καθώς το αεροσκάφος τροχοδρομούσε στον αεροδιάδρομο 26R του Charles de Gaulle λίγο πριν αρχίσει η διαδικασία απογείωσης, ένα από τα ελαστικά κλατάρισε καταστρέφοντας ολοσχερώς το αριστερό σύστημα προσγείωσης του Concorde, που συνέχισε για λίγο “κουτσαίνοντας“ την τροχοδρόμηση, στη συνέχεια πήρε μια απότομη κλίση προς τα επάνω, γύρισε ανάποδα και πήγε να καρφωθεί στο ξενοδοχείο Hotelissimo Les Relais Bleus του Gonesse, λίγα μόλις χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο. Οι 100 επιβάτες και τα 9 μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν, ενώ την ίδια τύχη είχαν και 4 ακόμα άτομα, που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο ξενοδοχείο.

















SCANDINAVIAN AIRLINES FLIGHT 686


Στις 8 Οκτωβρίου 2001, η κακή επικοινωνία έπαιξε τραγικό ρόλο σε μια μεγάλη σύγκρουση στο αεροδρόμιο Linate του Μιλάνου. Ο διάδρομος είχε καλυφθεί από πυκνή ομίχλη, μειώνοντας την ορατότητα σε περίπου 656 πόδια (200 μέτρα), γεγονός που συνέβαλε στην τραγωδία, σε συνδυασμό και με τη μεγάλη ένταση της κυκλοφορίας. Ένα Cessna Citation CJ2 έλαβε εντολή να προχωρήσει για την απογείωσή του σε έναν παράπλευρο διάδρομο, αλλά η κακή χρήση των ραδιοεπικοινωνιών οδήγησαν το Cessna σε λάθος κατεύθυνση. Διασχίζοντας έτσι τον κεντρικό διάδρομο βρέθηκε στο δρόμο της πτήσης 686 των Scandinavian Airlines, και πιο συγκεκριμένα μπροστά σε ένα αεροσκάφος McDonnell Douglas MD-87. Τα δύο αεροπλάνα συγκρούστηκαν, με το Cessna να τυλίγεται στις φλόγες και το MD-87 να χάνει τον έλεγχο και να πέφτει επάνω σε ένα υπόστεγο αποσκευών. Συνολικά 118 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.















SITA AIR FLIGHT 601



Ένα Dornier Do-228 (9N-AHA) της Sita Air, που εκτελούσε την πτήση 601 από το Κατμαντού προς την Lukla με 16 επιβάτες και πλήρωμα κατέπεσε στις 28 Σεπτεμβρίου στην φάση της αρχικής ανόδου όταν σύγκρουση με αετό προκάλεσε την αστοχία του ενός κινητήρα. Ο πιλότος του μοιραίου αεροπλάνου επιχείρησε να επιστρέψει στο αεροδρόμιο, αλλά το Dornier κατέπεσε τελικά λίγο έξω από την περίμετρό του και τυλίχτηκε στις φλόγες σε ένα περιστατικό χωρίς επιζώντες.














HELIOS AIRWAYS FLIGHT 522


Η Πτήση 522 (HCY 522) των Κυπριακών αερογραμμών Helios Airways ήταν ένα Boeing 737-31S που συνετρίβη στις 14 Αυγούστου 2005 στις 12:04 στο Γραμματικό Αττικής. Σκοτώθηκαν 115 επιβάτες και τα 6 μέλη του πληρώματος. Το αεροπλάνο ξεκίνησε από την Λάρνακα της Κύπρου με προορισμό την Πράγα (Τσεχία) με ενδιάμεση στάση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις υπήρξε απότομη αποσυμπίεση του εσωτερικού του αεροσκάφους, καθώς ανάμεσα στα πτώματα των επιβατών υπήρχαν πολλά που φορούσαν μάσκες οξυγόνου. Το αεροπλάνο είχε ιστορικό προβλημάτων στο σύστημα κλιματισμού.









PULKOVO AVIATION ENTERPRISE FLIGHT 612


Στις 22 Αυγούστου 2006 το αεροπλάνο Tupolev Tu-154M της πτήσης Pulkovo Airlines 612 έπεσε στην Ουκρανία και σκοτώθηκαν και οι 170 επιβαίνοντες. Οι πρώτες αναφορές έκαναν λόγω ότι το αεροσκάφος παγιδεύτηκε μέσα σε καταιγίδα με αποτέλεσμα το αεροπλάνο να αντιμετωπίσει σοβαρές αναταράξεις.















TAM AIRLINES FLIGHT 3054


Στις 17 Ιουλίου 2007 ένα Airbus A320-233 βγηκε από τον διάδρομο προσγείωσης του αεροδρομίου Congonhas, διέσχισε μια πολυσύχναστη λεωφόρο και προσέκρουσε σε σταθμό πετρελαίου, με αποτέλεσμα να τυλιχτεί στις φλόγες, σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή.Και οι 187 επιβάτες της πτήσης JJ3054 σκοτώθηκαν ακαριαία, ενώ άλλα 12 άτομα έχασαν τη ζωή τους στο έδαφος, στο πιο θανατηφόρο δυστύχημα στην ιστορία της αεροπορίας της Βραζιλίας















AMERICAN AIRLINES FLIGHT 331


Στις 22 Δεκεμβρίου 2009 Αεροσκάφος της American Airlines συνετρίβη ενώ προσγειωνόταν στο διεθνές αεροδρόμιο στο Κίνγκστον της Τζαμάικα υπό σφοδρή βροχόπτωση. Τρεις επιβάτες τραυματίστηκαν σοβαρά και άλλοι υπέστησαν ελαφρύτερους τραυματισμούς όταν το αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση AA 331 από το Μαϊάμι βγήκε από τον αεροδιάδρομο. Και οι 154 επιβάτες έζησαν















ASIANA AIRLINES FLIGHT 214


Στις 6 Ιουλίου 2013, ένα αεροσκάφος Boeing 777-200ER των νοτιοκορεατικών αερογραμμών Asiana Airlines προερχόμενο από τη Σεούλ, συνετρίβη κατά την προσγείωσή του και πήρε φωτιά στο αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο. Απολογισμός δυο νεκροί και 182 τραυματίες μεταξύ των 307 επιβαινόντων, εκ των οποίων 16 μέλη του πληρώματος.















LION AIR FLIGHT 904


Eπιβατικό αεροπλάνο Boeing 737-800 της low-cost ινδονησιακής αεροπορικής εταιρείας Lion Air, στη διαδικασία της προσγείωσης στο διεθνές αεροδρόμιο Ngurah Rai στην περιοχή Μπαλί, εξήλθε του διαδρόμου και καλύφθηκε εν μέρει από τα νερά της θάλασσας. Κανένας από τους επιβαίνοντες δεν έχασε την ζωή του στο αεροπορικό συμβάν












POLISH AIR FORCE TU-154


Σάββατο 10 Απριλίου 2010, ο Πολωνός πρόεδρος Lech Kaczynski, η σύζυγός του Maria, και ακόμη 94 επιβάτες μέλη της Πολωνικής κυβέρνησης, επέβαιναν στην μοιραία πτήση που κατευθυνόταν στην Ρωσία προκειμένου να παρευρεθούν στην 70η επέτειο της σφαγής στο Katyn.Το αεροπλάνο τους, ένα Πολωνικό Tupolev Tu-154M, συνετρίβη εξαιτίας πυκνής ομίχλης σε κοντινό δάσος ένα μίλι μακριά από το αεροδρόμιο σκοτώνοντας όλους τους επιβάτες και το πλήρωμα της πτήσης.













CHINA AIRLINES FLIGHT 120


Το πρωί της 4ης Ιουνίου του 2013 ένα Boeing 757 της Air China το οποίο πετούσε από το Τσενγκντού προς τη Guangzhou, και ήταν σε υψόμετρο 26.000 ποδιών (8.000 μέτρα), χτυπήθηκε από άγνωστο αντικείμενο. Το περιστατικό συνέβη 20 λεπτά μετά την απογείωση, αλλά δεν προκάλεσε τραυματισμούς μεταξύ των επιβατών και των μελών του πληρώματος


ADD NEW PHOTOSREORDER PHOTOSREMOVE PHOTOSET
















LOKOMOTIV YAROSLAVL AIR FLIGHT 9633


Στις 7 Σεπτεμβρίου 2011, ένα Yakovlev Yak-42D συνετρίβη στις ακτές του ποταμού Βόλγα κοντά στο Γιαροσλάβλ. Μεταξύ των επιβατών βρίσκονταν οι παίκτες της ομάδας Lokomotiv Yaroslavl στο χόκεϊ επί πάγου. Το αεροσκάφος είχε κατεύθυνση το Minsk, όπου η Lokomotiv Yaroslavl έπρεπε να αντιμετωπίσει την τοπική Ντιναμό για την πρώτη αγωνιστική του Kontinental Hockey League. Στην πτήση βρίσκονταν 45 άτομα, και όλοι (εκτός τον μηχανικό πτήσης) σκοτώθηκαν.Σύμφωνα με πληροφορίες, το αεροσκάφος της Yak-Service έπληξε ένα πύργο καταρτιού στο Αεροδρόμιο Tunoshna και μετά τυλίχθηκε στις φλόγες και συνετρίβη στον ποταμό Βόλγα.















AIR FRANCE FLIGHT 447


Την 1η Ιουνίου του 2009, όταν ένα Airbus 330 της Air France κατέπεσε στον Ατλαντικό και είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο και των 228 επιβατών. Γάλλοι ερευνητές απέδωσαν το δυστύχημα, έπειτα από τέσσερα χρόνια ερευνών, σε αποσύνδεση του αυτόματου πιλότου, που προκλήθηκε λόγω βλάβης, από συγκέντρωση πάγου, στα συστήματα ελέγχου ταχύτητας, γεγονότα που οδήγησαν σε λανθασμένους χειρισμούς τους πιλότους, παρά το γεγονός ότι μέσα στο πιλοτήριο είχε σημάνει συναγερμός. Η Air France δεν αποδέχθηκε αυτή τη θεωρία.












DANA AIR FLIGHT 992


Στις 3 Ιουνίου 2012 ένα αεροσκάφος τύπου McDonnell Douglas MD-83, της αεροπορικής εταιρίας Dana Air προσέκρουσε σε μια πολυκατοικία σε πολυπληθές προάστιο του Λάγος στην Νιγηρία με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 159 επιβαίνοντες του αεροσκάφους και 6 ακόμα πολίτες που απλώς βρίσκονταν στο έδαφος.
FOOTNOTES: Επιμέλεια: Στέφανος Νικήτας.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: