Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

1.300 νέες προσλήψεις εφοριακών μέσω ΑΣΕΠ

Το νέο προσωπικό θα ασχολείται αποκλειστικά με  τις ειδικότητες είσπραξης  φορολογικών  εσόδωνΕνισχύεται το στελεχικό δυναμικό των Εφοριών. 

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η αποτελεσματική λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Προχωρεί σε προσλήψεις, στην εκπαίδευση του υπάρχοντος προσωπικού και σε μετακινήσεις υπαλλήλων σε υπηρεσίες άμεσης προτεραιότητας. 
Η ένταξη του νέου προσωπικού θα πραγματοποιηθεί με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ.
«Μαγνήτη» για χιλιάδες υποψηφίους υψηλών προσόντων συνιστούν οι 1.300 προσλήψεις εφοριακών, που θα προκηρύξει μέσα στο επόμενο εξάμηνο το...

υπουργείο Οικονομικών.
Ο νέος κύκλος διορισμών που ανοίγει στο υπουργείο, θα υλοποιηθεί από το ΑΣΕΠ και αφορά 300 θέσεις ΠΕ Εφοριακών φέτος και επιπλέον 1.000 θέσεις εντός του 2014.

Το νέο προσωπικό θα ασχολείται αποκλειστικά με τις ειδικότητες είσπραξης φορολογικών εσόδων

Οι νέοι υπάλληλοι, αυξημένων προσόντων, θα στελεχώσουν τη νέα ανεξάρτητη ελεγκτική υπηρεσία που αριθμεί πάνω από 2.000 έμπειρους ελεγκτές και χιλιάδες υπαλλήλους, οι οποίοι ασχολούνται αποκλειστικά με τις διαδικασίες είσπραξης των φορολογικών εσόδων.
Στις αρμοδιότητες των νέων ελεγκτών θα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η διενέργεια ελέγχου πόθεν έσχες, ο υπολογισμός ΦΠΑ στους φορολογούμενους που δεν υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις, ο έλεγχος μεγάλων επιχειρήσεων και ο έλεγχος εύπορων φορολογούμενων.
Οι προσλήψεις θα γίνουν από το ΑΣΕΠ με σειρά προτεραιότητας (σύστημα μορίων), ενώ οι αιτήσεις των υποψηφίων θα υποβληθούν ηλεκτρονικά στην Ανεξάρτητη Αρχή, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία 20 ημερών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο εξετάζει δύο σενάρια για τις φετινές προσλήψεις. Το πρώτο αφορά την προκήρυξη διαγωνισμού και την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων από τους υποψήφιους προς το ΑΣΕΠ (μέσω του διαδικτυακού του τόπου www.asep.gr) στα πρότυπα της πρόσφατης προκήρυξης 1Κ/2013 του Απριλίου.
Το δεύτερο σενάριο έχει να κάνει με την απευθείας επιλογή των 300 υποψηφίων από τη «δεξαμενή» των επιλαχόντων του ΑΣΕΠ, από την προκήρυξη 1Κ/2013.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνουν ότι εξετάζεται η πιθανότητα επιλογής από τον πίνακα των επιλαχόντων καθώς συνεπάγεται λιγότερο κόστος, απαιτεί λιγότερο χρόνο, ενώ αποφεύγει τη συλλογή αιτήσεων από τους ίδιους πάνω-κάτω υποψηφίους που δήλωσαν συμμετοχή στην προηγούμενη προκήρυξη.

Τα προσόντα

Οι 300 θέσεις θα αφορούν πτυχιούχους Νομικής Σχολής και πτυχιούχους Οικονομικών τμημάτων, με ή χωρίς εμπειρία.
Η κατοχή διδακτορικού διπλώματος στο γνωστικό αντικείμενο της θέσης, καθώς και η εμπειρία στο αντικείμενο του Φορολογικού Δικαίου, ή της Πολιτικής Δικονομίας, ή του Αστικού Δικονομικού Δικαίου, ή της Ελεγκτικής, ή της Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής αποτελούν κρίσιμους παράγοντες που «σφραγίζουν» το διαβατήριο διορισμού των υποψηφίων, καθώς μπορούν να προσθέσουν πολύτιμα μόρια (συνδυαστικά) στην τελική κατάταξη.
Όλοι οι υποψήφιοι πάντως θα πρέπει να διαθέτουν εκτός από τον απαραίτητο τίτλο σπουδών και:
  • γνώση χειρισμού Η/Υ στα αντικείμενα (α) επεξεργασίας κειμένων, (β) υπολογιστικών φύλλων και (γ) υπηρεσιών Διαδικτύου,
  • πολύ καλή γνώση της αγγλικής ή γαλλικής ή γερμανικής γλώσσας,
  • μεταπτυχιακό τίτλο τουλάχιστον ετήσιας διάρκειας στο Φορολογικό Δίκαιο, ή στην Πολιτική Δικονομία, ή στο Αστικό Δικονομικό Δίκαιο, ή στην Ελεγκτική, ή στη Λογιστική, ή στη Χρηματοοικονομική, ή διετή εμπειρία στο αντικείμενο του Φορολογικού Δικαίου, ή της Πολιτικής Δικονομίας, ή του Αστικού Δικονομικού Δικαίου, ή της Ελεγκτικής, ή της Λογιστικής, ή της Χρηματοοικονομικής.
Για τις θέσεις που αντιστοιχούν σε πτυχιούχους Νομικής, οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι κάτοχοι πτυχίου Νομικής ΑΕΙ ή ομώνυμου πτυχίου ή διπλώματος ΕΑΠ (ΑΕΙ) ή ΠΣΕ (ΑΕΙ) της ημεδαπής ή ισότιμου τίτλου αντίστοιχης ειδικότητας σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής.
Για τις θέσεις των Οικονομολόγων δεκτοί γίνονται οι απόφοιτοι των σχολών Αστικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης (από το 1998 μετονομάστηκε σε Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης), ή Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας (πρώην Τεχνολογίας και Συστημάτων Παραγωγής), ή Δημόσιας Διοίκησης με κατεύθυνση Δημόσιας Οικονομικής ή Δημόσιας Διοίκησης (το οποίο ίσχυε μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 1996-1997), ή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών (από τον Μάιο του 2008 μετονομάστηκε σε Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών) με κατεύθυνση Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, ή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, ή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών με κατεύθυνση Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σχέσεων, ή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών (πρώην Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών) με κατεύθυνση Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, ή Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης, ή Διοίκησης Επιχειρήσεων, ή Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών, ή Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων, ή Επιχειρησιακής Ερευνας και Μάρκετινγκ, ή Επιχειρησιακής Ερευνας και Στρατηγικής Πωλήσεων (Marketing), ή Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, ή Λογιστικής Χρηματοοικονομικής και Ποσοτικής Ανάλυσης, ή Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας, ή Μάρκετινγκ και Διοίκησης Λειτουργιών, ή Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων, ή Ναυτιλιακών Σπουδών, ή Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών.
Επίσης, οι απόφοιτοι τμημάτων Οικονομικής Επιστήμης, ή Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, ή Οικονομικών Επιστημών, ή Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού, ή Οργάνωσης και Διαχείρισης Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (από το 2006 μετονομάστηκε σε Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων), ή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, ή Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού, ή Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης, ή Στατιστικής, ή Στατιστικής και Αναλογιστικής Επιστήμης, ή Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, ή Στατιστικής και Αναλογιστικών - Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών, ή Τεχνολογίας και Συστημάτων Παραγωγής, ή Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής ΑΕΙ, ή όσοι έχουν ομώνυμο πτυχίο ή δίπλωμα Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) ΑΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ) ΑΕΙ της ημεδαπής, ή ισότιμο τίτλο σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας.

Χαμηλές αποδοχές, παρά τα υψηλά προσόντα

Οι θέσεις διορισμού στο υπουργείο Οικονομικών υπήρξαν στο παρελθόν «ακαταμάχητες» για κάθε νέο πτυχιούχο. Οι υψηλές αποδοχές τους σε συνδυασμό με το κύρος που συνεπάγεται η εργασία για λογαριασμό του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης καθιστούσαν περιζήτητες τις θέσεις που προκηρύσσονταν μέσω ΑΣΕΠ σε εφορίες, τελωνεία, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κ.λπ.
Το 2006 οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών είχαν τις μεγαλύτερες αμοιβές στο Δημόσιο, που ζήλευαν ακόμη και τα υψηλόβαθμα στελέχη του ιδιωτικού τομέα. Οι αποδοχές ενός στελέχους στο υπουργείο έφταναν και σε ορισμένες περιπτώσεις υπερέβαιναν τα 4.000 ευρώ τον μήνα. Μάλιστα ένας νεοπροσλαμβανόμενος τελωνειακός πανεπιστημιακής εκπαίδευσης λάμβανε ως πρώτο μισθό το ποσό των 2.191 ευρώ.

Εντονο ενδιαφέρον

Γι' αυτόν τον λόγο κάθε διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για πρόσληψη υπαλλήλων στην Καραγεώργη Σερβίας συγκέντρωνε το ενδιαφέρον χιλιάδων υποψηφίων, που προετοιμάζονταν μήνες πριν για τις γραπτές εξετάσεις που θα τους εξασφάλιζαν το «εισιτήριο» διορισμού τους στο Δημόσιο.
Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί. Στην προκήρυξη 1Γ/2008 του ΑΣΕΠ για 877 μόνιμες θέσεις στο υπουργείο Οικονομικών (Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) δήλωσαν συμμετοχή 26.521 ενδιαφερόμενοι, ενώ πολλαπλάσιες ήταν οι αιτήσεις των υποψηφίων στον διαγωνισμό 15/2Γ/2002 για 746 θέσεις στις ειδικότητες ΠΕ, ΤΕ Εφοριακών ΠΕ Τελωνειακών και ΠΕ Δημοσιονομικών. Ωστόσο στον πρόσφατο διαγωνισμό πρόσληψης 186 ΠΕ Εφοριακών/Ελεγκτών στο υπουργείο Οικονομικών τον περασμένο Απρίλιο (προκήρυξη 1Κ/2013), οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν ξεπέρασαν τις 4.000, παρότι ο καθαρός μισθός των νεοπροσλαμ- βανόμενου εφοριακού «προσγειώθηκε» στα 680-700 ευρώ.
Αγγελική Μαρίνου
amarinou@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: