Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

LIVE ΕΙΚΟΝΑ: Φάντασμα εμφυλίου πάνω από την Ουκρανία. Σε κατάσταση μάχης ρωσικά αεροσκάφη. Ένοπλοι μπήκαν στο κοινοβούλιο της Κριμαίας

Τεταμένη η κατάσταση στην Ουκρανία. 

Κατάληψη του κτιρίου του κοινοβουλίου στην Κριμαία.

Μαρτυρίες για πυροβολισμούς. 

Σε ετοιμότητα η Ρωσία, που διαμηνύει ότι "δεν θα μείνει στο περιθώριο"

Δεκάδες ένοπλοι άνδρες βρίσκονται στην έδρα του υπουργικού συμβουλίου και στο κτίριο του κοινοβουλίου της Κριμαίας, όπου έχει υψωθεί η ρωσική σημαία.
Περί τους 50 άνδρες, εξοπλισμένοι με "σύγχρονα όπλα" έφθασαν κατά τη διάρκεια της νύκτας, κατέλαβαν και εμπόδισαν το πρωί την είσοδο των εργαζομένων στα δύο κτίρια, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρωθυπουργός της Κριμαίας Ανατόλι Μοχίλιοφ...


LIVE ΕΙΚΟΝΑ
"Οι τοπικές αρχές ετοιμάζονται να λάβουν μέτρα" πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας ότι θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με την ένοπλη ομάδα που έχει καταλάβει τα δύο κτίρια.

Ο προσωρινός υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι το σύνολο των δυνάμεων της αστυνομίας έχει τεθεί σε συναγερμό, ανάμεσά τους και οι ειδικές δυνάμεις.
Το μέτρο αυτό, σε συνδυασμό με την περικύκλωση του τετραγώνου του κοινοβουλίου της Συμφερόπολης από τις δυνάμεις ασφαλείας έχει ως στόχο την αποτροπή μιάς "αιματοχυσίας μεταξύ του άμαχου πληθυσμου" και "την εξέλιξη της κατάστασης σε ένοπλες συγκρούσεις", σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργού Εσωτερικών στη σελίδα του στο Facebook.
"Οι προβοκάτορες είναι επί των έργω. Πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας", γράφει.

Σύμφωνα με πληροφορίες δημοσιογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, οδόφραγμα έχει στηθεί μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου, ενώ περί τους είκοσι άοπλοι αστυνομικοί απώθησαν το πλήθος των περιέργων, κυρίως ρωσόφωνων, που είχε συγκεντρωθεί έξω από τα δύο κτίρια.
"Τώρα ελπίζουμε ότι δεν θα έρθουν εδώ οι (ουκρανοί) εθνικιστές. Η κατάσταση στο Κίεβο είναι αντισυνταγματική και αυτό που συμβαίνει εδώ είναι η απάντηση που αρμόζει στο πραξικόπημα εκεί", είπε ένας κάτοικος.


Την ίδια στιγμή το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι έχει θέσει σε κατάσταση μάχης τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας.
"Διεξάγονται διαρκείς αεροπορικές περιπολίες από μαχητικά αεροσκάφη στις περιοχές των συνόρων. Από τη στιγμή που έλαβαν διαταγή να βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, οι αεροπορικές δυνάμεις της δυτικής στρατιωτικής ζώνης αναχώρησαν για τις  αεροπορικές βάσεις", αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας.
Το "δώρο" του Χρουστσόφ
Η Κριμαία μεταβιβάσθηκε στην ουκρανική κυριαρχία το 1954 από τον ηγέτη της Σοβιετικής Ενωσης Νικίτα Χρουστσόφ. Η Κριμαία, έδρα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας , που ελλιμενίζεται στη Σεβαστούπολη, είναι η μόνη περιοχή της Ουκρανίας όπου οι Ρώσοι αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού, αν και σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας οι κάτοικοι ομιλούν τη ρωσική ως πρώτη γλώσσα.

Η Κριμαία αποτελεί πλέον το κέντρο της αντιπολίτευσης στην νέα ουκρανική ηγεσία της μετα-Γιανουκόβιτς εποχής και οι αποσχιστικές τάσεις αρχίζουν να κερδίζουν και πάλι έδαφος, όπως και κατά το παρελθόν.
Δεκάδες χιλιάδες Τάταροι της Κριμαίας θύματα μαζικού εκτοπισμού προς την σοβιετική Κεντρική Ασία από το καθεστώς του Στάλιν το 1944, επέστρεψαν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991 και διατύπωσαν διεκδικήσεις για την επιστροφή των εδαφών τους που κατασχέθηκαν μετά τον εκτοπισμό τους.

Παρούσα δηλώνει η Ρωσία
Η Ρωσία θα συμμετάσχει στις συνομιλίες σχετικά με τη διαμόρφωση πακέτου οικονομικής βοήθειας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ουκρανία και δεν θα μείνει στο περιθώριο, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών Αντρέι Μποκάρεφ.
Η μεταβατική ηγεσία της υπερχρεωμένης Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι θα χρειασθεί ποσόν 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά την επόμενη διετία για να αποφύγει την χρεοκοπία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει ότι η Ρωσία θα πρέπει να περιληφθεί στις προσπάθειες χορήγησης οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο.
"Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι θα λάβουμε μέρος στις συνομιλίες (στο πλαίσιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου), δεν υπάρχει περίπτωση να μείνουμε στο περιθώριο", δήλωσε ο ρώσος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: