Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

H Tρόικα «ξεσκονίζει» το ελληνικό πλεόνασμα: Αμφισβητεί τη βιωσιμότητά του


H Tρόικα «ξεσκονίζει» το ελληνικό πλεόνασμα: Αμφισβητεί τη βιωσιμότητά του

* Ζητούν ισοδύναμα για ένστολους και δικαστικούς

* Θέλουν να φρενάρουν τη διανομή του πλεονάσματος

* Η Eurostat σκανάρει τις «γκρίζες ζώνες» στα έσοδα

* Επιμένουν για τα φάρμακα στα σούπερ μάρκετ

* To ΔΝΤ αμφισβητεί τα νούμερα για τις τράπεζες

Συγκεκριμένα ισοδύναμα μέτρα για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κόστος των δικαστικών αποφάσεων για τους ένστολους και τους δικαστικούς ζήτησε από την κυβέρνηση η Τρόικα, κατά τη χθεσινή πρώτη...
συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο. Επίσης, αμφισβήτησαν το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, ενώ επέμειναν στην εφαρμογή του 100% των μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ, πλην ελάχιστων καλά τεκμηριωμένων εξαιρέσεων, απορρίπτοντας τις προτάσεις της κυβέρνησης για τα φάρμακα, το γάλα και τα βιβλία.
Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τα ισοδύναμα μέτρα, η Τρόικα ζήτησε να αναφέρονται ρητά στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο και η κυβέρνηση να δεσμεύεται ότι θα τα ενεργοποιήσει αμέσως μόλις καταστεί και τυπικώς υποχρεωτική η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων. Σημειώνεται ότι το κόστος υπολογίζεται σε 1,1 δισ. ευρώ.

Στην ίδια συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο κατέστη σαφές ότι η Τρόικα εξακολουθεί να έχει ισχυρές επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013
Ετσι, η Eurostat, σε συνεργασία με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, εξετάζει κάποιες «γκρίζες ζώνες» στα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. 
Πρόκειται για έσοδα συνολικού ύψους άνω των 1 δισ. ευρώ που προέρχονται από τα ευρωπαϊκά ταμεία για την επανέναρξη των οδικών αξόνων (550 εκατ. ευρώ), του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και άλλων δημοσίων φορέων.
Το βασικό ερώτημα που καλείται να απαντήσει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία είναι εάν τα έσοδα αυτά θα προσμετρηθούν στο 2013 ή στο 2014. Οπως έγραψε το iefimerida.gr, η Tρόικα προσπαθεί να βάλει φρένο στη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος και απαιτεί να μην υπολογιστούν όσα έσοδα προήλθαν από μη μόνιμου χαρακτήρα μέτρα στο ποσό που θα διανεμηθεί.
Πάντως, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, έλεγε μετά την πρώτη συνάντηση με την Tρόικα πως είναι διασφαλισμένη η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1,5 δισ. ευρώ για το 2013. 
Άλλο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου σημείωνε πως «υπάρχει εξαιρετική αυτοπεποίθηση για το πλεόνασμα του 2013»
Οι ίδιοι παράγοντες, ωστόσο, υπογράμμιζαν πως το δύσκολο είναι το δημοσιονομικό κενό του 2015, το οποίο η Τρόικα επιμένει πως ανέρχεται σε 1,5 - 2 δισ. ευρώ και θα πρέπει να καλυφθεί με συγκεκριμένα μέτρα.
Σε ό,τι αφορά τα άλλα ανοικτά ζητήματα:
1. Τράπεζες: Η Τρόικα και το ιδίως το ΔΝΤ εκτιμά ότι είναι συντηρητικός ο υπολογισμός της BlackRock για πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες της τάξης των 5 - 6 δισ. ευρώ. Κυβερνητικοί κύκλοι στην Αθήνα αποδίδουν στο ΔΝΤ τη διαρροή στους Financial Times ότι απαιτούνται πρόσθετα κεφάλαια κοντά στα 20 δισ. ευρώ. Το θέμα θα συζητηθεί στη συνάντηση των επικεφαλής της Τρόικας με τον διοικητή της ΤτΕ κ. Γιώργο Προβόπουλο την Τετάρτη. Η ΤτΕ, πάντως, επιμένει στα δικά της αποτελέσματα των στρες τεστ και σύμφωνα στελέχη της, θα τα ανακοινώσει, πιθανόν και την Παρασκευή, ακόμη και χωρίς την έγκριση της Τρόικας.
2. Μεταρρυθμίσεις ΟΟΣΑ: Η τρόικα κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη ήταν αρνητική στις προτάσεις που υπέβαλε η ελληνική πλευρά σε ό,τι αφορά τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, το γάλα και τα βιβλία. Στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα η κυβέρνηση πρότεινε να συνεχίσουν να πωλούνται μόνο στα φαρμακεία, αλλά χωρίς κατώτατο όριο τιμής (μόνο με ανώτατο όριο) και να επανεξετασθεί το θέμα ύστερα από διάστημα τριών μηνών εάν δεν υποχωρήσουν οι τιμές. Η Τρόικα επιμένει να πωλούνται και στα σούπερ μάρκετ. Για το γάλα, η πρόταση ήταν αυξηθεί η διάρκεια του χαμηλής παστερίωσης στις επτά ημέρες και να δημιουργηθεί μια ειδική κατηγορία φρέσκου μιας ή δύο ημερών. Στα βιβλία προτάθηκε να διατηρηθεί η ενιαία τιμή, με εξαίρεση τα ξενόγλωσσα και τα σχολικά βοηθήματα. Επίσης, Τρόικα έθεσε θέμα άρσης περιορισμών στην ίδρυση φαρμακείων καθώς και του ωραρίου τους.
3. Κινητικότητα, απολύσεις στο Δημόσιο: Η τρόικα ζητά χρονοδιάγραμμα απολύσεων (11.000) και κινητικότητας (12.500) εντός του 2014, καθώς και οριστικοποίηση των απολύσεων και των διαθεσίμων του 2013. Την Πέμπτη θα υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Κ. Μητσοτάκη.
4. Ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα: Η κυβέρνηση πρότεινε ουσιαστικά να διατηρηθούν οι περιορισμοί και η έγκριση από το υπουργείο Εργασίας, όχι όμως από τον υπουργό, αλλά από τον Γενικό Γραμματέα. Η τρόικα, τουλάχιστον η Κομισιόν, εμφανίζεται διαλλακτική στο θέμα αυτό.
5. Μείωση εισφορών: Το θέμα θα συζητηθεί στη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με την τρόικα, την Τρίτη. Η Αθήνα προτείνει να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 3,9% από τον Ιούλιο. Το όφελος θα μοιραστεί μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Οι εργοδοτικές εισφορές θα μειωθούν κατά 2,9% και οι εισφορές των εργαζομένων κατά 1%, γεγονός που θα επιφέρει μια μικρή αύξηση των αποδοχών τους (π.χ. 10 ευρώ/το μήνα για μικτές αποδοχές 1.000 ευρώ).


Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: