Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Guardian,δημοσκόπηση: Το 73% των Βρετανών θέλει να έρθουν στην Ελλάδα μετά τη νέα δήλωση Κλούνεϊ, για τα Μάρμαρα

Σε εντυπωσιακή διαφήμιση για τη χώρας μας εξελίσσεται η κόντρα του διάσημου Αμερικανού ηθοποιού με το Βρετανικό Μουσείο.

Πυροδότησε εκ νέου τις ηλεκτρισμένες σχέσεις του με το Βρετανικό Μουσείο, όντας -στο διά ταύτα- «κινητή διαφήμιση» για την Ελλάδα. 

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ επανέλαβε στην ουσία χθες τις δηλώσεις του υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα και ήταν και πιο καυστικός! Οι πρώτες του δηλώσεις, δε, είχαν ήδη επηρεάσει τα ΜΜΕ του...  Ηνωμένου Βασιλείου. 

Η βρετανική εφημερίδα «Guardian» ξεκίνησε online ψηφοφορία σχετικά με τα Μάρμαρα και την επιστροφή τους στην χώρα μας. 

Η ψηφοφορία, που ολοκληρώνεται την Παρασκευή, είναι σαφής: τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν πως σε ποσοστό 73% οι Βρετανοί θέλουν να επιστραφούν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στη χώρα μας. Ένα ποσοστό, που δεν το λες και εύκολα αναστρέψιμο!

Αφού ο Κλούνεϊ στην έναρξη της Μπερλινάλε-το περασμένο Σάββατο- τόνισε πως «είναι σωστό και δίκαιο να επιστραφούν στη χώρα τους. Νομίζω ότι είναι μια καλή ιδέα. Πιστεύω ότι θα ήταν ένα πολύ δίκαιο και πολύ ωραίο πράγμα. Ναι, νομίζω ότι είναι αυτό που πρέπει να κάνει (η Βρετανία)», το επανέλαβε. Αυτά χωρίς να τον αφορά καθόλου το ότι το Βρετανικό Μουσείο αντέδρασε από την αρχή . Επανήλθε, δε, και κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες στην Εθνική Πινακοθήκη της Αγγλίας. Ζήτησε να διεξαχθεί «ανοιχτή συζήτηση» για την μοίρα των αρχαίων μνημείων, που εκλάπησαν από τον Βρετανό διπλωμάτη Λόρδο Έλγιν πριν από 200 χρόνια. Επισήμανε, μάλιστα, το παράδειγμα του μουσείου του Βατικανού και του Γκετί στις ΗΠΑ, τα οποία, όπως είπε, έχουν επιστρέψει αρχαιότητες, διερωτώμενος «κατά πόσον τα κομμάτια ενός έργου τέχνης πρέπει να ενώνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». «Υπάρχουν ορισμένα έργα που κοιτάς και σκέφτεσαι ότι αυτό θα ήταν το καλύτερο να γίνει γι’ αυτά».

Διευκρίνισε, δε, πως δεν σκόπευε με τις δηλώσεις του να προξενήσει τέτοιο σάλο. «Έκανα την έρευνά μου για να σιγουρέψω ότι δεν ήμουν τελείως εκτός θέματος. Απ’ ό,τι είδα ακόμα και οι δημοσκοπήσεις στην Αγγλία τάσσονται υπέρ της επιστροφής τους (στην Ελλάδα)», ανέφερε σχετικά με την έρευνα της «Guardian» και συμπλήρωσε: «Ξέρω ότι κάποιος είπε «είναι Αμερικανός και δεν καταλαβαίνει». Ε, πιθανότατα είναι σωστός. Αλλά πιστεύω ότι αξίζει να γίνει μια ανοιχτή συζήτηση γι’ αυτό. Αυτό που είπα ήταν ότι είναι πιθανότατα πολύ καλή ιδέα αν επέστρεφαν πίσω».

«Αυτό, όμως, δεν μπορεί να είναι πάντα το επιχείρημα των Βρετανών» παρενέβη προς υπεράσπισή του μισο-αστειευόμενος ο συμπρωταγωνιστής του στην ταινία «Monuments Men», Ματ Ντέιμον, συμφωνώντας στην ουσία με τον Κλούνεϊ. Υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων τάχθηκε και ο άλλος πρωταγωνιστής της ταινίας, Μπιλ Μάρεϊ, ο οποίος ανέφερε, χαριτολογώντας: «Είχαν μια καλή ζωή εδώ, σίγουρα. Αλλά το Λονδίνο γέμισε κόσμο. Υπάρχει πολύς χώρος πίσω στην Ελλάδα».

Αυτές οι δηλώσεις τόσο του Κλούνεϊ όσο και του Μάρεϊ, αλλά – κυρίως – η εξελισσόμενη κόντρα του διάσημου ηθοποιού με το Βρετανικό Μουσείο, ωφελούν σοβαρά τη χώρα μας. 

Ακούγεται το όνομα της Ελλάδας για καλό λόγο και, εν όψει της έναρξης της τουριστικής σεζόν, προφανώς αποτελούν την καλύτερη διαφήμιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: