Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Ελένη Τσαλιγοπούλου (συνέντευξη): "Φταίνε οι πολιτικοί. Αλλά και οι πολίτες…"


Η Ελένη Τσαλιγοπούλου δε θέλει συστάσεις. Η φωνή της – ιδιαίτερα χαρακτηριστική – αποκλείεται να μην την αναγνωρίσεις ανάμεσα σε πολλές άλλες. Τα τραγούδια της – αν και η ίδια είναι επαγγελματικά, κοντά 30 χρόνια στο χώρο- έχουν μείνει αναλλοίωτα στο χρόνο και έχουν συνδεθεί με πολύ προσωπικές στιγμές… Η ιδέα για αυτή τη συνέντευξη μου ήρθε όταν έμαθα ότι αρχίζει άλλο ένα μουσικό ταξίδι στο Σταυρό του Νότου Plus από το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου -και κάθε Σάββατο- με συνοδοιπόρο μία, επίσης εξαιρετική ερμηνεύτρια -τη Μελίνα Κανά...

Λέμε τραγούδια που δεν ηχογραφήσαμε ποτέ

«Ξαναβρισκόμαστε μετά από ακριβώς 15 χρόνια με περισσότερες εμπειρίες, πιο ώριμες για να πούμε τραγούδια σημαντικών συνθετών που δεν ηχογραφήθηκαν ποτέ! Τραγούδια της Σμύρνης, ρεμπέτικα, λαϊκά, τραγούδια της παράδοσης, τα οποία παρουσιάζονται με μία υπέροχη μπάντα που πειραματίζεται συνεχώς με νέους ήχους και τρόπους τα τελευταία 3 χρόνια»
Η απορία που εξέφρασα στην Ελένη Τσαλιγοπούλου είναι αυτή που με προβληματίζει όταν μιλάω με έναν άνθρωπο που ασχολείται με την ουσία της Τέχνης.
Πώς τα καταφέρνουν και επιβιώνουν μέσα σε αυτή τη λαίλαπα της κρίσης, εξακολουθώντας να ασχολούνται αποκλειστικά με αυτό που αγαπούν;
«Όπως όλοι, σκληρά» μου απαντά με αμεσότητα. «Ξέρεις», συνεχίζει, «πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό, να βρούμε τον τρόπο. Και στην τελική, ίσως και να βρούμε και κάτι καλό!»

Πάντα ζούσαμε με δανεικά…

«Καλό;» σκέφτηκα, και πριν προλάβω να της διατυπώσω την απορία, μου δίνει την απάντηση: «Αυτή η κρίση, που δεν είναι μόνο οικονομική αλλά κοινωνική και ηθική, μας έκανε να προβληματιστούμε για το ποια πράγματα είναι σημαντικά για τον καθένα από εμάς. Μας δίνει το χρόνο να ανακαλύψουμε τα ουσιαστικά κομμάτια το εαυτού μας, να δούμε με ποια πράγματα μπορούμε να νιώσουμε χαρούμενοι. Άλλωστε, πάντα ζούσαμε με δανεικά. Όλα ήταν εύκολα»…

Φταίνε οι πολιτικοί. Αλλά και οι πολίτες…

Οι απόψεις της με κέντρισαν και συνέχισα να τη ρωτάω ποιος ή ποιοι πιστεύει ότι μας οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση. Χωρίς περιστροφές μου λέει:
«Η Ελλάδα είχε ταλαιπωρηθεί πολύ μέχρι και τη Μεταπολίτευση. Οι ραγδαίες αλλαγές που ακολούθησαν μετά από αυτήν την περίοδο, έδωσαν ανάσα στους ανθρώπους εκείνης της εποχής που διψούσαν να χαρούν και πίστεψαν τις πολλές υποσχέσεις. Για μένα φταίνε οι πολιτικοί – γιατί έγιναν πολλά λάθη – αλλά και οι πολίτες».
Οι πολίτες γιατί; Τη ρώτησα για να την ιντριγκάρω περισσότερο…
«Οι Έλληνες, τα τελευταία 30 χρόνια, ζούσαν με ψεύτικα ιδανικά. Κάποτε αυτό θα τελείωνε. Υπήρχε μία μακρά περίοδος που ο Έλληνας ήθελε μόνο την εξουσία. Όλοι πρόεδροι ήθελαν να γίνουν σε θέσεις εξουσίας ή να βολέψουν τα παιδιά τους στο δημόσιο».
Και τώρα με τι διασκεδάζει ο Έλληνας; Ή έχει κλειστεί στο σπίτι του πληρώνοντας μόνο φόρους και χαράτσια;
«Είναι πιο επιλεκτικοί πια οι άνθρωποι. Δεν είναι εύκολο να κάνουν πολυτέλειες και να δώσουν κάτι παραπάνω. Επιλέγουν προσεκτικά πού θα πάνε, αλλά η κρίση δεν τους έχει κάνει κατ’ ανάγκη να αλλάξουν τρόπο διασκέδασης. Αν θέλουν την «εύκολη» διασκέδαση αυτήν θα επιλέξουν, αλλά πιο περιορισμένα».

Με τον ΣΥΡΙΖΑ όλα θα γίνουν πιο δύσκολα

Και πώς κρίνει την κίνηση ενός τραγουδιστή να αποχωρεί από το σχήμα όταν ο έτερος αποφασίζει να εκφράσει δημόσια ακραίες πολιτικές απόψεις; Αναφέρομαι, προφανώς, στην αποχώρηση της Δέσποινας Βανδή από το σχήμα με τον Νότη Σφακιανάκη όταν εκείνος έκανε δηλώσεις υπέρ της Χρυσής Αυγής.
«Καλά κάνει», μου απαντά αυθόρμητα, «αυτό είναι το κανονικό, να φύγει. Είναι πολύς κόσμος που έχει θυμώσει επειδή έχασε τα προνόμια που είχε. Και για να εκφράσει την οργή του ψηφίζει στα τυφλά. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Από την άλλη, και να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ ποιος ξέρει τι θα γίνει;Εγώ, πάντως, πιστεύω ότι εάν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα»…
Και πώς κρίνει την κίνηση των 58 για την αναδιάρθρωση της Αριστεράς;

«Ναι» στην ανασύσταση της Αριστεράς

«Λέμε ναι σε ο,τιδήποτε βοηθήσει την Αριστερά να ανασυσταθεί».
Είναι αργά και πρέπει να φύγει για να πάει στις τελευταίες πρόβες στο Σταυρό του Νότου Plus. Δεν έχει άλλο χρόνο για να μιλήσουμε και με χαιρετά ευγενικά.
Αυτό που κράτησα από τη συνομιλία μας ήταν οι καθαρές, κρυστάλλινες απόψεις της. Όπως ακριβώς και η μοναδική φωνή της…

Ιουλία Βελισσαράτου 
aixmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: