ΜΕΛΙΝΑ ΠΑΠΟΥΤΣΗ

Τραπεζικό στέλεχος στην Ουάσινγκτον

Μπορεί η Ζωή-Μελίνα Παπουτσή να μην έχει περάσει ακόμα τα 30, ωστόσο έχει καταφέρει να διαγράψει σημαντική επαγγελματική πορεία. Μετά τις σπουδές της -κατόπιν υποτροφίας του ιδρύματος Fulbright- στο φημισμένο αμερικανικό πανεπιστήμιο του Yale, από όπου έχουν αποφοιτήσει αρκετοί πολιτικοί των ΗΠΑ, ξεκίνησε να εργάζεται στην έδρα του ισχυρότερου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος του κόσμου, της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η απόδοσή της, μάλιστα, ήταν τέτοια που η διοίκηση τη συμπεριέλαβε γρήγορα στα στελέχη που αποστέλλει σε πολλές εκδηλώσεις, συνέδρια, σεμινάρια και ημερίδες ανά την υφήλιο.
Οπως όταν το 2011 βρέθηκε στις Φιλιππίνες, μετέχοντας στην επίσημη αποστολή της Παγκόσμιας Τράπεζας υπό την ιδιότητα results and fiduciary reviewer. Με τον πατέρα της, πάντως, όχι μόνο τα λένε συχνά, αλλά συνεργάζονται, καθώς αυτός από τον περασμένο Σεπτέμβριο ανέλαβε με απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Παγκόσμια Τράπεζα, εξέλιξη η οποία είχε προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. 

ΜΙΚΕΛΗΣ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ

Σύμβουλος στο Κογκρέσο των ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ επέστρεψε, μετά τον γάμο του με την αγαπημένη του στα Τρίκαλα, ο 28χρονος Μικέλης Χατζηγάκης, προκειμένου να συνεχίσει την καριέρα του στον χώρο των επιχειρήσεων και της πολιτικής επικοινωνίας. Το τελευταίο διάστημα εργάζεται στο Boston Consulting Group, μια διεθνή συμβουλευτική εταιρεία και κορυφαία σύμβουλος ανά την υφήλιο σχετικά με την επιχειρηματική στρατηγική. Ωστόσο, αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ότι πριν από λίγα χρόνια ανήκε στο προσωπικό του αμερικανικού Κογκρέσου, έχοντας αναλάβει υπηρεσία στο γραφείο του Δημοκρατικού βουλευτή Πάτρικ Κένεντι. Ο γιος του Σωτήρη Χατζηγάκη και της Μιρέλλας Βαφειάδη μετά την αποφοίτησή του από το Κολλέγιο Αθηνών σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Εσεξ (ΒΑ σε Οικονομία, Πολιτικές Επιστήμες και Φιλοσοφία), μετεκπαιδεύτηκε στην Πολιτική Οικονομία στο διάσημο London School of Economics με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση, ενώ σήμερα πραγματοποιεί μεταπτυχιακές σπουδές στη Διπλωματία (MA) στο Fletcher School of Law and Diplomacy του Πανεπιστημίου Tufts των ΗΠΑ, ακαδημαϊκό ίδρυμα όπου είχε σπουδάσει και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ

Ναυλομεσίτης στη Σιγκαπούρη

Ιδιαίτερα υπερήφανος για τα δύο του παιδιά είναι ο πρώην υπουργός της Ν.Δ. Ευάγγελος Αντώναρος, καθώς σταδιοδρομούν σε χώρες του εξωτερικού, ο καθένας σε διαφορετικό τομέα, και καταγράφουν επιτυχίες. Ο γιος του, μάλιστα, ο Φίλιππος, το τελευταίο διάστημα έχει μεταναστεύσει στη Σιγκαπούρη, εκμεταλλευόμενος μια επαγγελματική ευκαιρία που του προέκυψε. Συγκεκριμένα, ως shipbroker εργάζεται στην βρετανικών συμφερόντων ACM Shipping, που συγκαταλέγεται στις κορυφαίες εταιρείες ναυλομεσιτών του κόσμου, προσφέροντας ένα ενιαίο σημείο επαφής για τη διά θαλάσσης μεταφορά του πετρελαίου, προϊόντων διύλισης, υγραερίου και ξηρού χύδην φορτίου. Νωρίτερα, ο ίδιος είχε εργαστεί σε άλλες ναυλομεσιτικές εταιρείες, στην Τράπεζα Πειραιώς στην Αθήνα, αλλά και στο υπουργείο Εξωτερικών, στο γραφείο Τύπου του τότε υφυπουργού Γιάννη Βαληνάκη. Την ίδια περίοδο, είχε ολοκληρώσει τις σπουδές του στη Σύγχρονη Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του St. Andrews στο Εδιμβούργο, ενώ στη συνέχεια σπούδασε ναυτιλιακά στο Cass Business School, ευθυγραμμιζόμενος με αυτό που ήθελε να ακολουθήσει.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΧΥΤΗΡΗΣ

Ντράμερ στη Νέα Υόρκη

Στον χώρο των τεχνών δραστηριοποιείται ο γιος του Τηλέμαχου Χυτήρη, Στέφανος, επηρεασμένος ουσιαστικά από τη μητέρα του, Μαρία Φαραντούρη. Μετά την ολοκλήρωση των μαθητικών του χρόνων στην Αθήνα και έχοντας «κόλλημα» με τα ντραμς, βρέθηκε στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να σπουδάσει τζαζ μουσική. Παράλληλα, εντάχθηκε στην μπάντα του Νίκου Ερηνάκη με το όνομα Die Haken (Οι Γάντζοι). «Εχω αφοσιωθεί στην τζαζ και η Νέα Υόρκη είναι το κατάλληλο μέρος για να μένεις, γιατί μαθαίνεις από την πηγή την τέχνη αυτή», είχε δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του. Σημειώνεται ότι η γέννησή του στις 28 Οκτωβρίου 1985 είχε σχολιαστεί από τον Μάνο Χατζηδάκη, με πνευματώδη διάθεση, στο περιοδικό «Τέταρτο». «Εθνική εορτή (συνήθης ετησία). Εκλειψη ολική Σελήνης (ασυνήθης). Γεννήθηκε ο γιος της Μαρίας της Φαραντούρη και του Τηλέμαχου Χυτήρη. Το μόνο πρωτογενές γεγονός της ημέρας. Να τους ζήσει. Μ’ όλες μας τις ευχές. Μ’ όλη μας την καρδιά. Μ’ όλη μας την αγάπη», είχε γράψει ο συνθέτης-σύμβολο.

ΛΟΥΚΙΑ ΑΛΑΒΑΝΟΥ

Visual artist στην Αγγλία

Γεννημένη το 1979 στην Αθήνα, η κόρη του Αλέκου Αλαβάνου, Λουκία, σπούδασε και έζησε αρκετά χρόνια στο Λονδίνο, πόλη η οποία την επηρέασε σημαντικά στην καλλιτεχνική της διαδρομή. Λίγα χρόνια μετά την ολοκλήρωση της φοίτησής της στη διάσημη σχολή της Αγγλίας Royal College of Art, κέρδισε το 2007 το βραβείο ΔΕΣΤΕ, ενώ το 2008 προτάθηκε για το Paul Hamlyn Award για visual artists. Με σημαντικές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις κυρίως στο εξωτερικό και πλήθος ομαδικών εκθέσεων, παρουσιάζει συνεχή, δυναμική και ανερχόμενη καλλιτεχνική πορεία, που αποτελεί αγαπημένο θέμα συζήτησης του πατέρα της. Το έργο της διερευνά ιστορικά και διαχρονικά τη δύναμη της κινηματογραφικής γλώσσας στην αναπαραγωγή μύθων, στερεοτύπων, κοινωνικών ρόλων, ταυτότητας και ονείρου, με υλικό τις κινηματογραφικές ταινίες, κλασικές του Hollywood, καρτούν των δεκαετιών του ‘20 και του ‘30, ελληνικές κωμωδίες και μελοδράματα της δεκαετίας του ΄50, αλλά και δικές της λήψεις, τις οποίες οικειοποιείται και αποδομεί για να συνθέσει ιδιότυπα κινηματογραφικά κολλάζ.

ΠΑΝΟΣ ΠΑΧΑΤΟΥΡΙΔΗΣ

Διαπρέπει στα κεντρικά της Google

Με πτυχίο στα Οικονοµικά από το Πανεπιστήµιο της Πενσιλβάνια, στην Αµερική, µεταπτυχιακό στο Λονδίνο και επαγγελµατική κατάρτιση, παρά το νεαρό της ηλικίας του, που πολλοί θα ζήλευαν, ο Πάνος Παχατουρίδης εδώ και ενάµιση χρόνο εργάζεται στα κεντρικά της Google στο ∆ουβλίνο και διαπρέπει, διαφημίζοντας τη χώρα μας. Ο γιος του δηµάρχου Περιστερίου, Ανδρέα Παχατουρίδη, χάραξε τη δική του πορεία, υιοθετώντας από τον πατέρα του την εργατικότητα, και άφησε στην άκρη την πολιτική για να ακολουθήσει το όνειρό του και να δουλέψει στη µεγαλύτερη µηχανή αναζήτησης του ∆ιαδικτύου.
∆ιευθυντής στρατηγικών συνεργασιών ΝΑ Ευρώπης και εδώ και λίγες ημέρες και Αφρικής, µένει στην ιρλανδική πρωτεύουσα, όπου και είναι τα κεντρικά γραφεία της Google για την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. «∆ίχως να έχω πει τίποτα σε κανέναν, συµπλήρωσα µια αίτηση και κατάφερα να επιλεγώ ανάµεσα σε χιλιάδες υποψηφίους», έχει πει περιγράφοντας την αρχή του ονείρου του.

ΔΑΦΝΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Από τη Lehman Brothers στην Barclays

Θεωρείται ένα από τα ανερχόμενα τραπεζικά στελέχη της χώρας μας. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της (σπούδασε Κοινωνιολογία και Κοινωνικές Επιστήμες στο διάσημο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ενώ στη συνέχεια πήρε μάστερ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από την Πολυτεχνική Σχολή του Παρισιού) η Δάφνη Παπαντωνίου εργάστηκε για ένα περίπου έτος στη μεγαλύτερη αμερικανική επενδυτική τράπεζα, τη Lehman Brothers, πριν από την πτώχευσή της, και αργότερα στην τράπεζα Barclays, στο κατάστημα του Λονδίνου. Το γεγονός, πάντως, ότι είχε θέση στη Lehman Brothers το 1998, όταν ο πατέρας της ήταν υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Σημίτη, είχε αποτελέσει αντικείμενο σκληρής κριτικής προς τον κ. Παπαντωνίου από τον Μιλτιάδη Εβερτ. Οπως είχε αναφέρει ο τελευταίος, τόσο η αμερικανική επενδυτική τράπεζα όσο και η JP Morgan ήταν οι εταιρείες που είχαν μεσολαβήσει για το δάνειο του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων που είχε συναφθεί από την Ελλάδα πριν από την υποτίμηση της δραχμής. Απαντώντας, ο κ. Παπαντωνίου είχε δηλώσει πως «το γνωστό πολιτικό αδιέξοδο του Μ. Εβερτ τον οδηγεί στην κακία».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΡΑΤΣΑΣ

Σχολιαστής στο Al Jazeera

Καριέρα στα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα κάνει εσχάτως ο γιος της ευρωβουλευτού της Ν.Δ. Ρόδης Κράτσα, Γιώργος. Χαρακτηριστικό είναι ότι το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει συνεργασία με το αραβικό Al Jazeera, όπου αναλύει τα οικονομικά και πολιτικά τεκταινόμενα από την Ελλάδα της κρίσης, μιλώντας υποστηρικτικά για τις προσπάθειες που κάνει η ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη δύσκολη συγκυρία. Ο ίδιος, βέβαια, δεν έχει ως κύριο επάγγελμά του τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, καθώς εργάζεται ως νομικός σε διάφορα δικηγορικά γραφεία του Λονδίνου. Παράλληλα, διετέλεσε νομικός σύμβουλος στο δικηγορικό γραφείο Holman Fenwick Willan, ενώ εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ως ασκούμενος στο Γραφείο Συμβούλων Ευρωπαϊκής Πολιτικής. Σημειώνεται πως στο Χάρβαρντ, όπου σπούδασε μετά την αποφοίτησή του από το Κολλέγιο Αθηνών, ήταν συμφοιτητής με τον γιο του επικεφαλής της Κομισιόν, Μανουέλ Μπαρόζο, με τον οποίο διατηρούν από τότε φιλία. Παλαιότερα είχε συνεργαστεί και με το Πανεπιστήμιο του Κατάρ, ως επισκέπτης λέκτορας, ενώ τώρα είναι υποψήφιος διδάκτορας στο University College London.

ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΑΣ

Web master στην Αμερική

Μπορεί να σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο New York University, ωστόσο ο δεύτερος γιος του πρώην επιτρόπου της Ε.Ε. Σταύρου Δήμα, Κώστας, ασχολήθηκε ελάχιστα με τη δικηγορία. Αυτό που τον κέρδισε ήταν το Διαδίκτυο, όπου δραστηριοποιείται μέχρι σήμερα σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο. Αρχικά, το 2005 ίδρυσε την εταιρεία Tera Media στην πρωτεύουσα της Μεγάλης Βρετανίας, που ουσιαστικά αποτελεί μια «κυψέλη» συμβούλων web, παρέχοντας ιδέες και λύσεις για επιχειρήσεις στο Διαδίκτυο. Σε μικρό σχετικά χρονικό διάστημα κατάφερε να δημιουργήσει μια αρκετά μεγάλη λίστα πελατών που τον εμπιστεύθηκαν. Ετσι, κάποια χρόνια μετά, τον Μάιο του 2013, ίδρυσε μια νέα εταιρεία, με την επωνυμία Ithacan Media, αυτή τη φορά με έδρα τη Νέα Υόρκη και στόχο κάτι ξεχωριστό: Την παραγωγή, όπως αναφέρει σε φίλους και συνεργάτες του, μιας νέας γενιάς προϊόντων των μέσων ενημέρωσης, για την προώθηση των ιστοριών της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας μέσω Διαδικτύου!

ΠΑΥΛΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ

Μεταξύ Λονδίνου και Πεκίνου

Πολυπράγμων χαρακτηρίζεται ο Παύλος Ευθυμίου, καθώς το τελευταίο διάστημα, πέραν της συνεργασίας του με το ΕΛΙΑΜΕΠ στην Αθήνα, αρθρογραφεί για διάφορα κοινωνικά, αλλά και πολιτικά θέματα σε ελληνικά sites και free press περιοδικά, την ώρα που συμμετέχει ενεργά στις ζυμώσεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς, διοργανώνοντας κλειστές συζητήσεις πολιτικών στελεχών. Ωστόσο, η κύρια ασχολία του υποψήφιου διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, εδώ και περίπου έναν χρόνο, είναι η θέση του ως ακαδημαϊκού υπευθύνου του Συμβουλίου Ανάπτυξης Κίνας-UK (CUDC), που τον έχει αναγκάσει να μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Λονδίνου και Πεκίνου. Πρόκειται για έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, που έχει σκοπό να συμβάλλει στην ανάπτυξη των σινο-βρετανικών σχέσεων στον χώρο των επιχειρήσεων, ιδιωτικών και δημόσιων, στην ανάληψη πρωτοβουλιών για εκπαιδευτικά προγράμματα και στην αμοιβαία αξιοποίηση ταλέντων μέσω ανταλλαγής φοιτητών. Σημειώνεται ότι στο παρελθόν ο Παύλος Ευθυμίου εργάστηκε στη Eurobank, αλλά και στην εφημερίδα «Το Βήμα», ως πολιτικός επιστήμων, ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα του, που είχε μια επιτυχημένη διαδρομή στη δημοσιογραφία.
Του Δημήτρη Κουνιά, 
Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ