Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Καραμανλής: Τι δηλώνει για τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας

Το διακριτικό λιτό ισόγειο, όπου στεγάζεται το γραφείο του Κώστα Καραμανλή, είναι τον τελευταίο καιρό χώρος όπου πολλά κορυφαία και αναγνωρίσιμα στελέχη παρελαύνουν, διατυπώνοντας την αγωνία τους για το «πώς πάνε τα πράγματα» και «πού οδηγείται η κατάσταση».
Ο πρώην πρωθυπουργός τούς ακούει όλους προσεκτικά και παρεμβαίνει όχι σε τόνο συμβουλευτικό, αλλά διατυπώνοντας εκτίμηση. Από το «στρατηγείο» της Πλατείας Μαβίλη βγαίνουν συνήθως «διαρροές» συνεργατών του Κώστα Καραμανλή και «αναλύσεις» που αφορούν την τρέχουσα πραγματικότητα...

Ενδεικτική, πάντως, της ανησυχίας με την οποία αντιμετωπίζει τις εξελίξεις ο πρώην πρωθυπουργός είναι η φράση που είπε ο ίδιος στα μέσα της εβδομάδας: «Η χώρα πρέπει να αποφύγει πάση θυσία την πολιτική αποσταθεροποίηση».
Είναι βέβαιο ότι τα λόγια αυτά του Κώστα Καραμανλή, που φέρνει σήμερα αποκλειστικά στο φως της δημοσιότητας το «Π», θα συζητηθούν και θα ερμηνευτούν ποικιλότροπα. Πολλώ δε μάλλον, που βγαίνουν από το στόμα ενός ανθρώπου που έχει, εδώ και πολύ καιρό, συνειδητά επιλέξει την «ηχηρή σιωπή» παρά το γεγονός ότι πιέζεται από παντού να μιλήσει…
Οι λέξεις που συνθέτουν αυτήν τη φράση του πρώην πρωθυπουργού δεν είναι τυχαίες. Σύμφωνα με ανθρώπους που συνομιλούν τακτικά μαζί του, ο πρώην πρωθυπουργός έχει προ πολλού διατυπώσει την ανησυχία του για το ότι η ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού μπορεί να οδηγήσει σε πρωτόγνωρες και πάντως όχι σταθερές καταστάσεις.
Κύκλοι προσκείμενοι στον πρώην πρωθυπουργό λένε πως ναι μεν η συγκεκριμένη άποψη είναι ευθεία στήριξη στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος προσωποποιεί στην παρούσα φάση την πολιτική σταθερότητα, αλλά οι ερμηνείες της πολιτικής πιάτσας κάνουν λόγο για μια έμμεση παρέμβαση ακόμη και για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ, αν οι συνθήκες το επιβάλλουν και το εκλογικό αποτέλεσμα οδηγεί εκεί.
Θεωρείται σίγουρο ότι ο πρώην πρωθυπουργός, που προτιμά να μην «μπλέκεται» στα πόδια των κυβερνόντων, έχει πλήρη εικόνα της πραγματικότητας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» συναντά πολλούς και μέσα σε αυτούς κορυφαία στελέχη της παράταξης που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Η ανησυχία που υπάρχει είναι πως η εκλογική επίδοση της ΝΔ στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές και ευρωεκλογές θα είναι δύσκολο να πείσει ότι αυτό το κυβερνητικό σχήμα μπορεί με τη μορφή που έχει να μακροημερεύσει. Από την άλλη, η πλήρης συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ θα σηματοδοτήσει μια πραγματικότητα απουσίας ουσιαστικού κυβερνητικού εταίρου, ακόμα και αν η ΝΔ συγκρατήσει δυνάμεις.
Την ίδια ώρα, δημοσιεύματα ήθελαν τον Κώστα Καραμανλή να έχει μυστική συνάντηση με τον πρόεδρο τουΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, πράγμα που ο ίδιος διαψεύδει κατηγορηματικά. Λέει, μάλιστα, σε συνεργάτες του πως «με τον Αλέξη όποτε συναντιέμαι στη Βουλή τον χαιρετώ και με χαιρετά ευγενικά, αλλά ποτέ δεν έχουμε κάνει συζήτηση υψηλής πολιτικής».
Συχνοί συνομιλητές του κάνουν λόγο για κατάσταση που δεν επιτρέπει καμιά χαλάρωση από κανέναν πολιτικό παράγοντα ή φορέα και σημειώνουν πως ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής «έχει αποδείξει ότι δεν είναι κολλημένος με τίτλους και καρέκλες». Κάποιοι, μάλιστα, λένε «μεταξύ σοβαρού και αστείου» ότι ο Καραμανλής θα είναι ξανά υποψήφιος βουλευτής «αν του το ζητήσει η ΝΔ». Ο πρώην πρωθυπουργός δεν ήθελε ποτέ να έχει σχέσεις τέτοιες με το Μέγαρο Μαξίμου που να μπορούσαν να ερμηνευτούν ως παρέμβαση στο έργο του πρωθυπουργού. Αλλωστε, όπως λένε στενοί του συνεργάτες, ο Κώστας Καραμανλής θεωρεί ότι αυτή η κυβέρνηση δίνει την αίσθηση της σταθερότητας και ότι θα ήταν κακό για τη χώρα να μπούμε σε μια πραγματικότητα, στην οποία οι κυβερνήσεις θα έχουν ορίζοντα τριών ή τεσσάρων μηνών.
Γεγονός είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός, στην παρούσα φάση, δεν θα προχωρήσει σε παρέμβαση πολιτικού περιεχομένου ικανή να δημιουργήσει το οποιοδήποτε πρόβλημα, καθώς τον ενδιαφέρει κυρίως το μέλλον της χώρας και δεν μπαίνει στη διαδικασία, όπως λένε αυτοί που τον ξέρουν καλά, να απαντά κάθε φορά που το όνομά του εμπλέκεται σε ένα οποιοδήποτε σενάριο. Συχνά μιλούν γι’ αυτόν οι άλλοι και πολλοί από αυτούς που θεωρούνται «καραμανλικοί» έχουν ήδη στο παρασκήνιο διατυπώσει επιφυλάξεις, ενστάσεις, ακόμη και διαφωνίες στη διαχείριση ορισμένων κομβικών πραγμάτων ενόψει των προσεχών προκλήσεων.
Για παράδειγμα, κάποιοι λένε ότι το να καίγεται το ένα όνομα μετά το άλλο σε ό,τι αφορά τις επιλογές της ΝΔ για την αυτοδιοίκηση, θα οδηγήσει το κόμμα σε λύσεις ανάγκης που δεν θα πείσουν τις τοπικές κοινωνίες και αυτό ίσως οδηγήσει σε δυσάρεστα εκλογικά αποτελέσματα στις κάλπες του Μαΐου. Είναι χαρακτηριστικό πως στα πολιτικά πηγαδάκια λέγεται πως μόνο ένας πρώην δήμαρχος, που θεωρείτο επιτυχημένος έχει πει ότι επιθυμεί ο ίδιος να ηγηθεί της «γαλάζιας» κούρσας στην Περιφέρεια Αττικής.
Του Γιάννη Βασιλακόπουλου
Αποκλειστικό ρεπορτάζ από το «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» που κυκλοφορεί

Δεν υπάρχουν σχόλια: