Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Reuters: Tι θα κάνει η Ευρωζώνη για να γλιτώσει νέο κούρεμα ελληνικού χρέους - Μόνη λύση ένα σχέδιο Μάρσαλ


Reuters:Tι θα κάνει η Ευρωζώνη για να γλιτώσει νέο κούρεμα ελληνικού χρέους - Μό

* Το πρωτογενές πλεόνασμα ανοίγει το δρόμο για ελάφρυνση χρέους

* Ολα θα εξαρτηθούν από την έκθεση της Eurostat

* Στόματα ερμητικά κλειστά μέχρι τις Ευρωεκλογές

* Η απάντηση βρίσκεται στην ανάπτυξη - Απαραίτητο ένα σχέδιο Μάρσαλ

Η ανακοίνωση της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος από την ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να ανοίξει εκ νέου το κεφάλαιο της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, για το οποίο προς το παρόν αποκλείεται η οποιαδήποτε περίπτωση κουρέματος.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καλούνται πλέον...
 να δώσουν μια λύση στο ζήτημα του χρέους, με βάση και τα συμφωνηθέντα στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η νομισματική ένωση προσανατολίζεται σε ένα «κοκτέιλ» που θα περιλαμβάνει μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση ωριμάνσεων και άλλες παρεμβάσεις ούτως ώστε να αποφευχθεί νέο κούρεμα.

Κομβικό σημείο η έκθεση της Eurostat

Το σίγουρο είναι ότι η συζήτηση δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν από τον Μάιο ή Ιούνιο, όχι μόνο εξαιτίας των Ευρωεκλογών, αλλά και επειδή το τελευταίο «προαπαιτούμενο» είναι να δώσει η Eurostat θετική έκθεση για τα δημοσιονομικά της Ελλάδας.
Ο στόχος της αναδιάρθρωσης θα είναι να μειωθεί το χρέος από το 176% του ΑΕΠ σε κάτω από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Αλλά με ένα κούρεμα να αποκλείεται, η πραγματική ανακούφιση αναμένεται να είναι περιορισμένη, σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Σύμφωνα, πάντως, με το πρακτορείο, ακόμη και αν οι υπουργοί Οικονομικών συμφωνήσουν να μειωθεί το περιθώριο που πληρώνει η Αθήνα στα δάνεια των 53 δισ. ευρώ που έλαβε στα δύο πρώτα πακέτα διάσωσης, η ελάφρυνση θα είναι σε μεγάλο βαθμό διακοσμητική
Οπως σημειώνει, το περιθώριο πάνω από το κόστος δανεισμού βρίσκεται σήμερα στις 50 μονάδες βάσης. Εάν αυτό μειωθεί στο μηδέν, η Αθήνα θα εξοικονομήσει περίπου 265 εκατ. ευρώ το έτος. Μέχρι το 2022, εάν εφαρμοστεί αναδρομικά, αυτό θα φτάσει τα 3 δισ. ευρώ περίπου.
Τα επιτόκια στα υπόλοιπα δάνεια της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα είναι ήδη ουσιαστικά στο μηδέν άρα δεν μπορούν να μειωθούν περαιτέρω.
Μια άλλη επιλογή θα ήταν να μειωθεί το ποσό που η Ελλάδα διαθέτει σε επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από τα διαθρωτικά ταμεία της Ε.Ε.
Η κρατική συγχρηματοδότηση έχει ήδη μειωθεί από 10% στο 5% της αξίας του κάθε έργου. Ακόμα και αν αυτό το 5% μειωθεί στο μηδέν, η Αθήνα θα εξοικονομήσει περίπου 760 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020, αναφέρει το πρακτορείο.

Προτιμότερη εναλλακτική η μεγαλύτερη περίοδος ωρίμανσης

Μεγαλύτερη συμβολή θα ερχόταν πιθανότατα από την επιμήκυνση της περιόδου ωρίμανσης και την εξομάλυνση των αποπληρωμών.
Τα δάνεια έχουν ήδη επεκταθεί σε περίοδο 30 ετών κατά μέσο όρο και η Αθήνα έχει μια περίοδο χάριτος 10 ετών για τα τρία τέταρτα σχεδόν του δανεισμού της.
Σε περίπτωση που η Ευρωζώνη αποφάσιζε να επιμηκύνει στα 50 χρόνια την περίοδο ωρίμανσης των δανείων, πρόταση που έχει κάνει και ο Γιάννης Στουρνάρας, το ετήσιο ποσό που θα απαιτείται για την εξυπηρέτηση του χρέους θα μειωθεί σημαντικά, αφήνοντας περισσότερα χρήματα «στην άκρη» για ανάπτυξη της οικονομίας και αποπληρωμή του χρέους.
Ενας πρόχειρος υπολογισμός δείχνει ότι αν τα 240 δισ. ευρώ αποπληρωθούν σε 30 χρόνια, η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώνει 8 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ στα 50 χρόνια το κόστος μειώνεται σε λιγότερα από 5 δισ. ευρώ το έτος.
Το χαμηλότερο κόστος εξυπηρέτησης των δανείων θα βοηθήσει επίσης την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές, ελαφραίνοντας το βάρος για την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, οι οποίοι είναι πλέον οι μοναδικοί μακροπρόθεσμοι δανειστές της Ελλάδας.

Το στοίχημα της ανάπτυξης βρίσκεται σε ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ

Από τη στιγμή που το κούρεμα αποκλείεται το χρέος μπορεί να μειωθεί αποτελεσματικά μόνο μέσω οικονομικής ανάπτυξης και προς αυτή την κατεύθυνση ενδέχεται να αναγκαστούν να κινηθούν οι επιτελείς της Ευρωζώνης.
Κάτι τέτοιο θα σήμαινε, ουσιαστικά, ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα κάτι που μέχρι στιγμής έχουν απορρίψει εμμέσως πλην σαφώς οι ηγέτες της νομισματικής ένωσης.
Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η Ελλάδα θα εμφανίσει ανάπτυξη 0,6% αυτό το έτος έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης, επιταχύνοντας στο 2,9% το 2015. Στη συνέχεια, εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα φτάσει στην Ελλάδα κοντά στο 4% το έτος, ένα φιλόδοξο μέγεθος.
Με την ανάπτυξη σε αυτά τα επίπεδα και εφόσον ενισχυθεί ο πληθωρισμός έπειτα από μήνες αποπληθωρισμού, η Ελλάδα ενδεχομένως να έχει μια ευκαιρία να αντιμετωπίσει το χρέος της.
Εάν η Ευρωζώνη μπορέσει να καταλήξει σε κάποια δημιουργική αναδιοργάνωση των δανείων της χώρας, αυτό θα βοηθούσε πάρα πολύ, καταλήγει το δημοσίευμα.


Φωτογραφία Eurokinissi


Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: