Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Το λάθος του Αντρέα Παπανδρέου!

Το λάθος του Αντρέα Παπανδρέου!

Τον Απρίλη του 1994, στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ο ιδρυτής του Κινήματος Α. Παπανδρέου είχε πει το περίφημο «το ΠΑΣΟΚ δεν τεμαχίζεται, δεν κληρονομείται, δεν χαρίζεται».

Του Μάρκου Μουζάκη
Ήταν ένα σύνθημα που εξέφραζε τις επιθυμίες του ιστορικού ηγέτη του σοσιαλιστικού κινήματος, ο οποίος έβλεπε τότε το άγριο παρασκήνιο διαδοχής που βρίσκονταν σε εξέλιξη κι έστελνε σαφές μήνυμα προς επίδοξους διαδόχους.
Ήταν ένα σύνθημα που ενθουσιωδώς δέχτηκαν τα εκατοντάδες χιλιάδες (τότε...) μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, το κάνανε και δικό τους σύνθημα.
Αλλά αποδεικνύεται ιστορικά, ότι σε αυτό ο Αντρέας λάθεψε! ...

Μπορεί να είχε στο νου του τότε (μάλλον επιθυμία και βούλησή του ήταν), ότι όπως κι αν έρθουν οι εξελίξεις, όπως κι αν διαμορφωθούν στο μέλλον τα πράγματα, το Κίνημα που οραματίστηκε και ίδρυσε δεν θα τεμαχίζονταν, δεν θα χαρίζονταν, δεν θα κληρονομούνταν...
Μπορεί να πίστευε, πως όποιος (ή όποιοι) κι αν τον διαδέχονταν κι όπως κι αν εξελίσσονταν η πορεία του ΠΑΣΟΚ, όμως θα παρέμενε ο βασικός κορμός, ο κεντρικός πυλώνας της Προοδευτικής Παράταξης...
Αλλά, επαναλαμβάνουμε, λάθεψε!
πασοκ
Το ΠΑΣΟΚ έχει τεμαχιστεί.
Και μάλιστα σε τόσα τεμάχια, ώστε μάλλον δεν έχει και νόημα να τα μετρά κάποιος. Πολιτικός περίγελος έχει καταντήσει!
Το ΠΑΣΟΚ έχει κληρονομηθεί, αν και αυτό ήταν κάτι που ο Αντρέας ούτε καν ήθελε να σκέφτεται!
Κληρονομήθηκε απ' τον διάδοχο του Αντρέα, τον Κώστα Σημίτη, στο γιό του Αντρέα, το Γιώργο, εκείνο το βράδυ της 6ης Γενάρη του 2004, όταν του παρέδωσε το «δαχτυλίδι» στο σπίτι του, στην οδό Αναγνωστοπούλου, λες και ήταν τσιφλίκι του, καταπατώντας κάθε έννοια δημοκρατικής, πολιτικής διαδικασίας. Κάτι που ο Αντρέας ποτέ δεν θα έκανε, ούτε για το γιό του, για να μην πω ειδικά γι' αυτόν!
simitisgiorgos
Το ΠΑΣΟΚ χαρίζεται τώρα!
Χαρίζεται απ' τον τωρινό του αρχηγό (ελέω συγκυριών ατυχών, τραγικών...) Β. Βενιζέλο στην σημιτικής έμπνευσης Κίνηση των «58»!
Διαχέεται σε αυτό το συστημικό κατασκεύασμα, ίνα απελευθερωθεί ο αρχηγός του απ' τον τρόμο του πολιτικού του τέλους, ίνα αποχωρήσει «βελούδινα», ίνα αποφύγει την τραγωδία της πλήρους πολιτικής ευτέλειας, του ιστορικού στίγματος.
Γι' αυτό το «χαρίζει».
Και το χαρίζει (για φανταστείτε...) σε μια ομάδα, μια πολιτική κίνηση που αφενός έχει κατασκευαστεί σε πολιτικούς σωλήνες, αφετέρου διακρίνεται και απ' το ιστορικό της μένος κατά του Αντρέα!
Για φανταστείτε...
Η τελευταία πράξη ενός πολιτικού δράματος που εξελίσσεται για 18 χρόνια...


newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: