Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Εκνευρισμός στη Συγγρού από τις κακές δημοσκοπήσεις

Αρνητικά μηνύματα για τις κάλπες του Μαΐου φτάνουν στη Νέα Δημοκρατία

Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να αποτελούν εργαλεία για τα κομματικά επιτελεία, αλλά ο προβληματισμός συνεπεία των αποτελεσμάτων τους επικεντρώνεται, όπως είναι φυσικό, στους βουλευτές. 
Στην παρούσα φάση, και με βάση το αποτέλεσμα των ερευνών των τελευταίων δημοσκοπήσεων, η ανησυχία έχει μεταφερθεί στις τάξεις των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, η απόγνωση στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και, βεβαίως, η αισιοδοξία στις τάξεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ...
Η πλέον πρόσφατη δημοσκόπηση (Public Issue) δίνει ένα σαφές προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ, της τάξεως του 3,5%, ενώ σαφή υπεροχή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνουν και άλλες δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους τα κομματικά επιτελεία. 
Τα πράγματα γίνονται για τους πολιτικούς αναλυτές πιο ξεκάθαρα, καθώς το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου συνοδεύεται και με μία παγιωμένη διαφορά και στην παράσταση νίκης.

Ποιοτικά χαρακτηριστικά

Ομως, αν αυτά τα δύο στοιχεία αποτελούν την εύκολη ανάγνωση, μεγαλύτερη σημασία έχουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ερευνών, καθώς προσδιορίζουν τα αίτια του εκλογικού προσανατολισμού του εκλογικού σώματος, έτσι όπως αποτυπώνονται στις απαντήσεις του δείγματος των ερωτωμένων.

Μερικά παραδείγματα:

Στην τελευταία δημοσκόπηση της Public Issue που προαναφέραμε, το 70% αισθάνεται ανασφάλεια και απαισιοδοξία. Ασφαλώς, γι’ αυτά τα συναισθήματα οι πολίτες γνωρίζουν και τα αίτιά τους, τα οποία τα αναζητούν συνήθως σε πολιτικό επίπεδο. Κυρίως, δε, κυβερνητικό.

Υπενθυμίζουμε, μάλιστα, ότι σε δημοσκόπηση της MRB, που είχαν δημοσιεύσει τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», οι πολίτες πίστευαν σε ποσοστό 80,4% ότι η οικονομία βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση. Από εκεί βεβαίως πηγάζουν και τα αρνητικά συναισθήματα. Στη δημοσκόπηση της Public Issue, το αντίστοιχο ποσοστό, στην ίδια ερώτηση, είναι στο 70%. Σημασία δεν έχει βεβαίως αν οι 8 στους 10 έγιναν 7 στους 10 που βλέπουν ότι τα πράγματα στο βασικό πεδίο που τους ενδιαφέρει, δηλαδή στην οικονομία, πάνε λάθος. Αλλά ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί ότι η κυβερνητική πολιτική στον συγκεκριμένο τομέα είναι λάθος.

Και, όπως είναι φυσικό, στην περίπτωση αυτή δεν ενδιαφέρει αν οι πολίτες δεν είναι σε θέση να αξιολογήσουν σωστά αυτό που η κυβέρνηση θεωρεί ότι το πράττει με τον σωστό τρόπο, αλλά ότι η διάθεση των πολιτών, εξ αιτίας της δικής τους θεώρησης, είναι αρνητική έναντι της κυβέρνησης!

Ενδεικτική επίσης της διαθέσεως των ψηφοφόρων είναι και η πεποίθησή τους κατά ένα υψηλό ποσοστό, που φτάνει το 43%, ότι το κράτος δουλεύει χειρότερα απ’ ό,τι πριν από μία πενταετία. Δηλαδή, την περίοδο που κυβερνούσε ακόμη η Ν.Δ. με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή.

Χαμηλή συσπείρωση

Πέραν όμως των ποιοτικών χαρακτηριστικών των ερευνών, έχει σημασία και η χαμηλή συσπείρωση που διαπιστώνεται στο κυβερνών κόμμα της Ν.Δ. Υπενθυμίζουμε σχετικώς ότι, στην έρευνα της MRB, από τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. ένα ποσοστό 47,4% την υποστηρίζει «κατ’ ανάγκην», καθώς εκφράζει σκεπτικισμό για την πολιτική της, η πολιτική αυτή δεν εκφράζει τους Νεοδημοκράτες ψηφοφόρους, αλλά θα την ψηφίσουν, επειδή πιστεύουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση! Οπως επίσης ότι, ενώ το 84,4% του συνόλου των ερωτηθέντων απαιτούσε από την κυβέρνηση και τον κ. Σαμαρά να βάλει κόκκινες γραμμές στις συνεχείς απαιτήσεις της τρόικας, την ίδια απαίτηση εμφάνιζε και το 84,2% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας! Αποτέλεσμα αυτών των αρνητικών στοιχείων είναι και το γεγονός ότι διαπιστώνεται διαρροή ψηφοφόρων της Ν.Δ. προς άλλα κόμματα, η οποία έχει αγγίξει και το 30%.

Του Νίκου Σίμου
Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σενάρια σωτηρίας επεξεργάζονται στο Μαξίμου!
Ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του αναζητούν τρόπους αντιστροφής του κλίματος στο δρόμο προς τις κάλπες

Του Γιώργου Σιαδήμα, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ανοιχτά είναι πλέον, όλα τα ενδεχόμενα για το Μέγαρο Μαξίμου, αφού η χώρα έχει μπει ήδη σε προεκλογική περίοδο που τείνει να αποκτήσει χαρακτηριστικά εθνικών εκλογών, ελέω των πολιτικών διλημμάτων που τίθενται ένθεν κακείθεν.

Αλλωστε οι κάλπες που θα στηθούν για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές ανάλογα με το αποτέλεσμα θα κρίνουν τη βιωσιμότητα της δικομματικής κυβέρνησης ή, αν υπάρξει «διαχειρίσιμο» αποτέλεσμα για τη ΝΔ, θα δημιουργήσουν μεγάλες αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει ήδη σηκώσει ψηλά τον πήχη. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θα ανακόψει την πορεία του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα και την πρωτιά που καταγράφει στις περισσότερες δημοσκοπήσεις, που τείνει να παγιωθεί και να καταστεί μη αναστρέψιμη.

ΤΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ. Στις κλειστές συσκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου, εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα. Εκτός από την πιθανότητα ενός νέου ανασχηματισμού, στο τραπέζι έχει πέσει το σενάριο να στηθούν πρόωρες κάλπες είτε ακόμη και πριν τις ευρωεκλογές του Μαΐου, (όσο και αν ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει πως θα γίνουν το 2016) είτε να πραγματοποιηθεί τριπλή εκλογική αναμέτρηση. Εσχάτως, ιχνηλατείται το τοπίο για διεξαγωγή εθνικών εκλογών τον Οκτώβριο, αν ο ΣΥΡΙΖΑ εκβιάσει με την Προεδρική εκλογή. Αξίζει πάντως να αναφερθεί, πως στην περίπτωση που αποφασιστούν εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές, μελετάται το ενδεχόμενο μεταφοράς των αυτοδιοικητικών για τον Οκτώβριο.

Πριν όμως ο πρωθυπουργός πάρει τις τελικές του αποφάσεις, την επόμενη Πέμπτη στην διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας θα ξεδιπλώσει τη στρατηγική του, σε μια προσπάθεια, να αντιστρέψει το κλίμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, αφού θα ξεκαθαρίσει ότι τα μνημόνια τελείωσαν και θα ξεκινήσει η νέα εποχή, για τη χώρα μας, θα κάνει στροφή προς τα θέματα της καθημερινότητας του πολίτη.

Ανώνυμος είπε...

...//...
Οπως αναφέρει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, ο πρωθυπουργός θα υπερθεματίσει στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την άμεση πάταξη της γραφειοκρατίας και την όσο το δυνατόν αρτιότερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Από την άλλη, θα στείλει μήνυμα προς όλους όσους «έβαλαν το χέρι στο μέλι», ότι θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου, ενώ ταυτόχρονα, θα προσπαθήσει να τονώσει το ηθικό των βουλευτών του και να αντιμετωπίσει την ηττοπάθεια που καλλιεργείται στις τάξεις της κοινοβουλευτικής ομάδας.

ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ. Στο μεταξύ, στο πρωθυπουργικό γραφείο, έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε σαρωτικό ανασχηματισμό, τουλάχιστον πριν τις ευρωεκλογές, ενώ όλα δείχνουν, πως εκτός του Γιάννη Στουρνάρα, που εξελίσσεται σε persona non grata για τη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα και όχι μόνο, υπουργοί με βαριά χαρτοφυλάκια θα δουν την έξοδο από την κυβέρνηση.

Αλλωστε στο Μέγαρο Μαξίμου, έχουν εντοπίσει αρρυθμίες και καθυστερήσεις στο κυβερνητικό έργο ενώ δεν περνάει απαρατήρητη και η έλλειψη συνεργασίας, ή ακόμα και διαφορετικές προσεγγίσεις για το ίδιο θέμα, μεταξύ των υπουργών της κυβέρνησης.

Τη ίδια στιγμή, ο Αντώνης Σαμαράς, όπως έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένως δεν θέλει πρόωρες εκλογές, αφού για τον ίδιο πάνω από όλα προέχει το συμφέρον της χώρας, τώρα που θα επισημοποιηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα και θα ξεκινήσει η συζήτηση για βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Στο πλαίσιο αυτό, αποκλείει (εκτός αν προκύψει κάποιο ατύχημα με ασύμμετρες συνέπειες) τις σχετικές εισηγήσεις των συνεργατών του, παρά το γεγονός ότι δεν είναι λίγα τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, που εκτιμούν ότι αν αιφνιδιάσουν, και προχωρήσουν τώρα σε πρόωρες κάλπες, ακόμα και πριν τις διπλές του Μαΐου, μπορεί να ανακοπεί το δημοσκοπικό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, και σε συνθήκες πόλωσης, η Νέα Δημοκρατία να κλείσει την ψαλίδα.

Ωστόσο, με βάση τις αναλύσεις του στενού πρωθυπουργικού πυρήνα, η χώρα μπορεί να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές στα τέλη Οκτωβρίου, αν δεν βρεθεί κοινός τόπος με τον ΣΥΡΙΖΑ, για το πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα διαδεχθεί τον Κάρολο Παπούλια.

Σε αυτή την περίπτωση, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα θα πάρει το κόστος της προσφυγής στην λαϊκή ετυμηγορία και οι πολίτες θα έχουν να επιλέξουν (σύμφωνα με την κυβερνητική επιχειρηματολογία) ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν την χώρα εντός Ευρώπης και στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο ο πρωθυπουργός κατηγορεί για την αντιευρωπαϊκή του πολιτική. Το μεγάλο δίλημμα δε, θα είναι αυτή τη φορά το ποιος μπορεί να διαπραγματευθεί τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.