Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2014

Οι ελεγκτές της Τρόικα κάρφωσαν τον Τσίπρα: Τον ρωτούσαμε προτάσεις και απόψεις για την Τρόικα και δεν μας έλεγε τίποτα

Οι ελεγκτές της Τρόικα κάρφωσαν τον Τσίπρα: Τον ρωτούσαμε προτάσεις και απόψεις για την Τρόικα και δεν μας έλεγε τίποταΜεγάλη αναταραχή προκλήθηκε στο Κοινοβούλιο από την ομιλία του επικεφαλής των ελεγκτών της Τρόικα, Οτμαρ Κάρας, ο οποίος χρησιμοποίησε σκληρά λόγια για τον Αλέξη Τσίπρα, 

ωστόσο, όλοι νόμιζαν ότι αναφερόταν στην... Κύπρο.
Συγκεκριμένα, όση ώρα ο Αυστριακός Ευρωβουλευτής εξαπέλυε επίθεση κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης η διερμηνέας μετέφραζε...
Κύπρος (Cyprus) αντί για Τσίπρας με αποτέλεσμα οι βουλευτές να απορήσουν για τις αναφορές στην γειτονική χώρα.
Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, όταν κοινοβουλευτικοί συντάκτες ρώτησαν τον επικεφαλής των ελεγκτών γιατί μιλούσε για την Κύπρο αυτός διευκρίνισε ότι αναφερόταν στον αρχηγό της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.
Για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι όση ώρα διήρκεσε η συνάντηση που είχαν μαζί του, οι Ευρωβουλευτές τον ρωτούσαν τις απόψεις και τις προτάσεις του για την Τρόικα και την ενδεχόμενη διάδοχη κατάσταση και εκείνος δεν τους είπε τίποτα παρά μόνο ότι στηρίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Συναντηθήκαμε στο Στρασβούργο με τον κ. Τσιπρα εκεί πάνω από μια ώρα τον ρωτήσαμε ποια είναι η εμπειρία σας, ως ηγέτης της Αντιπολίτευσης, ποιοι είναι οι στόχοι σας ποιες είναι οι προτάσεις σας τι μπορείτε να κάνετε καλύτερα και επί μια ώρα δεν έλεγε τίποτα ο υπεύθυνος της Αντιπολίτευσης.
Το μόνο που είπε είναι ότι στηρίζει το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο και θέλει να του δώσει περισσότερες αρμοδιότητες στις συναλλαγές και στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Καμία κριτική άλλης μορφής. Το μόνο που είπε είναι ότι θα μας στηρίξει στην Εκθεσή μας. Αυτό έχω να πω» 
είπε με νόημα ο Οτμαρ Κάρας
Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα πει και στην συνέντευξη τύπου που θα δώσει την Πέμπτη ότι ο Αλ. Τσίπρας ρωτήθηκε τι πρέπει να γίνει στην χώρα του και δεν είχε προτάσεις.
Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση διεξήχθη στο Στρασβούργο, σε αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το απόγευμα της 11ης Δεκέμβρη.
Εξαλλος ο Λαφαζάνης: Θέλω να τον κλοτσήσω
Μετά την ομιλία του ο Οτμαρ Κάρας πήγε στο ξενοδοχείο του και ζήτησε να του στείλουν κάποιον εκπρόσωπο οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες για να δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις.
Οση ώρα οι συντάκτες προσπαθούσαν να βγάλουν άκρη με τη μετάφραση, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βουλή, ανέφερε «Εάν τα έχει πει αυτά να με φωνάξετε να του ρίξω μια κλοτσιά. Δεν ανέχομαι να έρχεται στο ελληνικό Κοινοβούλιο και να βρίζει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Ελεγκτές Τρόικα: Μόνη λύση αναδιάρθρωση χρέους
Νωρίτερα οι εισηγητές της έκθεσης για το ρόλο και τη λειτουργία της Τρόικα κατέθεσαν τις απόψεις τους για το θεσμικό όργανο εντός του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Ο Οτμαρ Κάρας δήλωσε ως η Ευρώπη δεν ήταν έτοιμη για να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις και η δημιουργία και έλευση της Τρόικα στις χώρες υπό κρίση ήταν αναπόφευκτη.
«Βασικός μας στόχος είναι η δημοκρατική νομιμοποίηση στο έργο και στις προτάσεις της Τρόικα. Είμαστε εδώ για να ακούσουμε και να μάθουμε σε ποιο βαθμό το ελληνικό κοινοβούλιο συμμετείχε στο έργο και την υλοποίηση των προγραμμάτων της Τρόικα. Ο κεντρικός μας στόχος δεν είναι να επικρίνουμε αλλά να αναλύσουμε και να δώσουμε κατευθύνσεις για το μέλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κάρας.
Από την πλευρά του ο Χόαγκ Γκοτς σημείωσε «Θέλουμε να βελτιώσουμε την δημοκρατία στην Ευρώπη. Η αίσθηση πολλών Ελλήνων είναι ότι η κυβέρνηση πήρε αποφάσεις με το πιστόλι στον κρόταφο. Παρόμοιες αντιλήψεις υπάρχουν στην Ευρώπη και για άλλες αποφάσεις της τρόικας». Επισήμανε ακόμη ότι πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αλλιώς η Ελλάδα θα έχει λιτότητα για δεκαετίες.
Εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επισήμανε ότι δεν υπάρχει προοπτική στη χώρα και πως το κοινοβούλιο δεν λειτουργεί παρά μόνο με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.
«Δεν υπάρχει προοπτική, δεν υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Μην ακούτε αυτά που λένε για το πλεόνασμα. Και φέτος θα έχουμε έλλειμμα. Το Κοινοβούλιό μας δεν λειτουργεί, λειτουργεί μόνο με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, δεν αποφασίζουν οι βουλευτές αποφασίζει η Τρόικα» ήταν τα λόγια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ.
Αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του Δημήτρη Κρεμαστινού ο οποίος είπε προς τον κ. Κάρας «Στην επίσκεψη που θα κάνετε του χρόνου δεν θα βρείτε τα πράγματα καλύτερα θα τα βρείτε χειρότερα. Δεν σας το λέει ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης αλλά ένας βουλευτής που στηρίζει την κυβέρνηση».
ΣΥΡΙΖΑ: Ψευδείς και συκοφαντικοί ισχυρισμοί – Ο Κάρας είναι στο κόμμα της Μέρκελ και του Σαμαρά
«Ψευδείς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς» χαρακτηρίζουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τα όσα είπε σήμερα στη Βουλή ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ότμαρ Κάρας ότι κατά την συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα στο Στρασβούργο, παρότι του ζητήθηκε δεν παρουσίασε εναλλακτική πρόταση και δεν άσκησε κριτική. Αντιθέτως - όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κάρας - ο κ. Τσίπρας στην ωριαία συζήτηση που είχε μαζί του ο επικεφαλής και τα μέλη της αντιπροσωπείας της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) για την Οικονομική και Νομισματική Πολιτική, δήλωσε ότι στηρίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θέλει να του δώσει περισσότερες αρμοδιότητες στις συναλλαγές και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης, Νάντια Βαλαβάνη, Θοδωρής Δρίτσας και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής οι οποίοι μετείχαν στην συνεδρίαση των συναρμοδίων Επιτροπών της Βουλής με το κλιμάκιο του Ευρωκοινοβουλίου εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση μετά τις δηλώσεις του κ. Κάρας. Δεδομένου μάλιστα ότι το όνομα «Τσίπρας» που εκφώνησε ο κ. Κάρας μεταφράστηκε ως «Κύπρος» (συγκεκριμένα, μεταφράστηκε «κατά την συνάντησή μας στο Στρασβούργο με τον υπεύθυνο της Κύπρου», ενώ ο κ. Κάρας είπε με τον «υπεύθυνο κ. Τσίπρα») αναφέρουν ότι τους απαράδεκτους αυτούς ισχυρισμούς δεν μπορούσε να πιστέψει ούτε η μεταφράστρια η οποία υπέθεσε ότι δεν αφορούν τον κ. Τσίπρα, αλλά την Κύπρο.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι γεννώνται ερωτηματικά από τους ισχυρισμούς αυτούς και προσθέτουν: «Ο κ. Κάρας, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δηλαδή του κόμματος της κας Μέρκελ και του κου Σαμαρά στην Επιτροπή, ισχυρίστηκε ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με τους συνεισηγητές ζητούσε προτάσεις από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ και δεν έπαιρνε απαντήσεις».
«Τους ανυπόστατους αυτούς ισχυρισμούς δεν υιοθέτησε ο έτερος των συνεισηγητών στο γεύμα των ευρωβουλευτών με το προεδρείο του ελληνικού κοινοβουλίου.
Υπενθυμίζουμε ότι στη συγκεκριμένη συνάντηση παραδόθηκε στην επιτροπή ένα εκτενές και αναλυτικό κείμενο συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ στη δουλειά της επιτροπής.
Υπενθυμίζουμε επίσης μετά από πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ η επιτροπή θα συναντήσει στην Ελλάδα και οργανώσεις κοινωνικής αλληλεγγύης.
Αυτοί οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί του ομοϊδεάτη της κ. Μέρκελ και του κ. Σαμαρά, δεν πρόκειται να εμποδίσουν την έρευνα που ξεκίνησε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, και θα είναι κόλαφος για τα μνημόνια και τους υποστηρικτές της τρόικα» αναφέρουν στην κοινή δήλωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: