Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Ποιοι είναι οι αμερικανοί που εκπαιδεύονται διαρκώς στην Ελλάδα


Μετά από  3 χρόνια και 7 μήνες στην Ελλάδα φεύγει ο Αεροπορικός Ακόλουθος  (US Air Attaché ) της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα  κομάντο - σμήναρχος  Michael Sneeder,
η θητεία του οποίου συνέπεσε με αναβάθμιση της συμμετοχής μονάδων των Ειδικών Δυνάμεων της Αεροπορίας των ΗΠΑ σε κοινές ασκήσεις στην Ελλάδα. 
Αυτό,δεν ήταν τυχαίο. 

Οι λόγοι, εξηγούν ειδικοί, είναι πολλοί : 
Γιατί εκπαιδεύονται στην Ελλάδα...



-1ον.  Όπως ήδη έγραψε το OnAlert,η μια εξήγηση είναι ότι ο σμήναρχος  Michael Sneeder είχε διατελέσει στέλεχος επί σειρά ετών  του σχηματισμού των Ειδικών Δυνάμεων της USAF  αλλά και Διοικητής τη μιας από τις μονάδες δυο μονάδες που έρχονται στην Ελλάδα ( και συνήθως στην Αττική) και εκπαιδεύονται : Της 321 Special Tactics Squadron (STS) που ανήκει ως οργανικό τμήμα στην 352 Special Operations Group (SOG), με έδρα βάση της RAF στο Mildenhall , στο Ηνωμένο Βασίλειο. Προφανώς η προσωπική γνώση τόσο των μονάδων που συμμετείχε και διοίκησε από την μια όσο και του επιπέδου των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων έπαιξε το ρόλο της. 

-2ον. Μια άλλη  εξήγηση, μας ανέφερε ειδικός αναλυτής,  έχει να κάνει με την ίδια την φύση και το ρόλο που έχουν οι μονάδες αυτές: Η 352 SOG χρησιμεύει ως το  κομβικό σημείο για όλες τις ειδικές επιχειρήσεις της Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ για τις  δραστηριότητές της σε όλο το Ευρωπαϊκή θέατρο όσον αφορά την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ ( USEUCOM ) καθώς και στην Αφρική για την υποστήριξη  στρατιωτική διοίκηση των ΗΠΑ στην Αφρική ( USAFRICOM ) και για την υποστήριξη της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ  στην Νοτιοδυτική Ασία και τη Μέση Ανατολή ( USCENTCOM ).Είναι απλό: Αν δει κανείς το χάρτη η Ελλάδα είναι στο κέντρο αυτού  του  τεράστιου δυνάμει ''μετώπου'', με πολλές γεωγραφικές, κλιματολογικές και γενικά περιβαλλοντικές συνθήκες να μοιάζουν σχετικά σε μεγάλα κομμάτια των πιθανών χώρων δράσης...


- 3ον. Μια τρίτη πιθανή εξήγηση, πρόσθεσε ο ίδιος αναλυτής, έχει να κάνει με την λειτουργία της βάσης της Σούδας ως προέκταση του προηγούμενου επιχειρήματος. Ο ευρύτερος λοιπόν χώρος των ασκήσεων είναι επιθυμητό για τους αμερικανούς  όχι μόνο να  μοιάζει σε περιβάλλοντα επιχειρήσεων να είναι κοντά σε μια από τις βάσεις των ΗΠΑ που βρίσκεται μεταξύ των τριών  ηπείρων, που εξυπηρετεί''  ο σχηματισμός των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Βρετανία- την Σούδα. Άλλωστε η αεροπορική και ναυτική βάση της Σουδας έχει εδώ και  μερικά χρόνια ειδικό ρόλο και στα σχέδια της  USAFRICOM, - διοικητής της οποίας είναι συχνά στην Σούδα. Εξάλλου είναι ηλίου φαεινότερο  ότι πέραν της Μ Ανατολής τελευταία έχει μπει και η Αφρική για τα καλά στα γεωστρατηγικά σχέδια της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ, ενεργοποιώντας έτσι και χώρες της ΕΕ.
 
Ποιο το προφίλ των μονάδων 352 SOG και 321 STS 

Η  352 SOG είναι, σύμφωνα με το οργανόγραμμά της,  έτοιμη να διεξάγει ανά πάσα στιγμή μια ποικιλία από υψηλής προτεραιότητας  αποστολές χαμηλής ορατότητας για την υποστήριξη των ΗΠΑ και των συμμαχικών δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων εν καιρώ ειρήνης , για κοινές επιχειρήσεις και ασκήσεις αλλά και πολεμικές επιχειρήσεις . Εκπαιδεύει και εκτελεί ειδικές εργασίες κυρίως στην USEUCOM και USAFRICOM τομέα των επιχειρήσεων , συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ζωνών προσγείωσης  ελέγχοντας τη στενή εναέρια υποστήριξη από μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα , καθώς και την παροχή φροντίδας  για τους τραυματίες .
Η  321 Special Tactics Squadron (STS)  είναι μια ενεργός χερσαία μονάδα εντός της 352 SOG  στο Mildenhall ,στην ανατολική Αγγλία .
Αυτή η μοίρα , σε συνδυασμό με τα αερομεταφερόμενα τμήματα  της 352 επιτρέπουν στην ομάδα να είναι σε θέση να χειρίζεστε καταστάσεις σε 4.300 χιλιόμετρα από την βάση της RAF στο Mildenhall  (ή ακόμα πιο μακριά με ανεφοδιασμό καυσίμων)  και συνθέτουν το στοιχείο ειδικών δυνάμεων των αεροπορικών δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη . Η εξειδικευμένη εκπαίδευση  και η  δομή τους  τους κάνουν μια πολύ ευπροσάρμοστη μονάδα .

Η 352 SOG είναι ουσιαστικά η εμπροσθοφυλακή της 352 SOG  και είναι το πιο ευέλικτο και άρτια εκπαιδευμένο τμήμα  της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Στα καθήκοντά τους συμπεριλαμβάνεται η αναγνώριση και η διερεύνηση των πιθανών τόπων εκφόρτωσης δυνάμεων κλπ εξασφαλίζοντας το έδαφος με  τον εντοπισμό και την εξουδετέρωσης στόχων στο έδαφος , καθώς και η ενίσχυση  των στρατευμάτων κάτω από ακραίες συνθήκες  καθώς  και η ιατρική διακομιδή.

Ο κομάντο -σμήναρχος

Η  άσκηση "Cascade Gambit" μεταξύ των Ειδικών Δυνάμεων Ελλάδας   και των  ΗΠΑ ( της 352 Special Operations Group -SOG και της 321 Special Tactics Squadron -STS)  που πραγματοποιήθηκε τις προάλλες με αρκετά αεροπορικά και άλλα μέσα των ΗΠΑ,  ήταν η τελευταία στην Ελλάδα που παρακολούθησε εκ του σύνεγγυς ο Colonel Michael Sneeder. Μετά δε το πέρας της άρχισε τις αποχαιρετιστήριες επισκέψεις.Χθες Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος  Ε. Τουρνάς,  συναντήθηκε στο γραφείο του, με τον απερχόμενο Αεροπορικό  Ακόλουθο  των ΗΠΑ, Colonel Michael Sneeder. ο οποίος του παρουσίασε  το νέο Α/Α, Colonel Adam B. Kavlick .   
          Ως υψηλό στέλεχος  των Ειδικών Δυνάμεων  της ΠΑ των ΗΠΑ, όπου πάντα υπηρέτησε , ο Colonel Michael Sneeder.έχει πολλές σχέσεις τόσο με την Πολεμική Αεροπορία  όσο και τα μέλη της κοινότητας των Ελληνων κομάντος - της Αεροπορίας και του Στρατού. Ήταν  φυσικά σύμβουλος του αμερικανού πρέσβη  για όλα τα  αεροπορικά  και συναφή διμερή στρατιωτικά ζητήματα και όλοι του αναγνωρίζουν ότι προώθησε τόσο τις σταθερές σχέσεις με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και την κοινότητα των Ειδικών Επιχειρήσεων αλλά και το επίπεδο των κοινών ασκήσεων .  


Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ 
Onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια: