Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Όταν η Ελλάδα χλευάζεται

Το εναρκτήριο λάκτισμα της χλεύης το έδωσε ο Γιωργάκης

Παίζει ασφαλώς ρόλο το πως θα αντιμετωπίσουν μία χώρα οι δανειστές της –πολύ περισσότερο αν είναι συν-εταίροι της- αν η χώρα αυτή έχει εχέγγυα αξιοπιστίας ή υστερεί σ’ αυτά. 

Ο Γιώργος Παπανδρέου δυσφημίζοντας την Ελλάδα στους Ευρωπαίους ομολόγους του, αποκαλώντας την πατρίδα του χώρα όπου θάλλει η διαφθορά, δημιούργησε τις συνθήκες μιας παρατεταμένης δυσπιστίας απέναντι στην Ελλάδα, η οποία ασφαλώς επηρέασε και το περιεχόμενο των όρων του δανεισμού... 
Επί το σκληρότερο βεβαίως.

Το κλίμα αυτό ήταν επίσης φυσικό να επηρεάζει την πλειονότητα των Μέσων αλλά και των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι οποίοι αν όχι σε τακτά διαστήματα, πάντως συχνά, δημοσιοποιούσαν τις έντονες αμφιβολίες τους για το αν η Ελλάδα θα ξεπεράσει το πρόβλημά της και θα ανασυγκροτηθεί οικονομικώς αλλά και σε βασικούς θεσμούς. Η δυσπιστία αυτή με τη σειρά της επηρεάζει, όπως είναι φυσικό, το επενδυτικό κλίμα απέναντι στη χώρα, κάνει τις αγορές πιο επιφυλακτικές και παρατείνει το διάστημα μέσα στο οποίο θα πρέπει να ξαναγίνει η Ελλάδα κανονική χώρα, χωρίς τη δαμόκλειο σπάθη των δανειστών και τις έξωθεν υπαγορεύσεις της πολιτικής που πρέπει οι ελληνικές κυβερνήσεις να ακολουθήσουν.

Ενδεικτικό του κλίματος αυτού το οποίο το διαμορφώνουν τα ξένα ΜΜΕ, είτε εντέχνως καθοδηγούμενα είτε με δική τους πρωτοβουλία, «διαβάζοντας» την πορεία της χώρας μας είναι τα κατά καιρούς δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου. 
Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

-Πρόσφατα το «Σπήγκελ» δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο ο «Κατά φαντασία θεραπευμένος»
Το άρθρο έχει βεβαίως αποδέκτη το γερμανικό κοινό το οποίο η γερμανική κυβέρνηση λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν –και κυρίως τις αντιδράσεις του Γερμανού φορολογούμενου- για να προστατεύει τα δικά της πολιτικά συμφέροντα στο εσωτερικό της χώρας

-Η βρεταννική Τέλεγκραφ, πάλι πρόσφατα είχε άρθρο το οποίο περιέγραφε την ελληνική προεδρία «σαν μεθυσμένη πρωτοχρονιάτικη φάρσα».

-Και το γνωστό γερμανικό περιοδικό Focus, που όσοι δεν το γνώριζαν το έμαθαν με το εξώφυλλο που εμφάνιζε την Αφροδίτη με το μεσαίο δάκτυλο του χεριού της σηκωμένο στη γνωστή χυδαία χειρονομία, έγραψε ότι «οι Έλληνες σέρνουν την Ευρώπη από τη μύτη»!

Επειδή όλα αυτά οφείλονται και στις αρχικές αμετροέπειες του πονηρού και όχι αφελούς Γιωργάκη Παπανδρέου, ο οποίος σε τελευταία ανάλυση έδωσε τροφή σε όσους βλέπουν με μισό μάτι την Ελλάδα, έχει έλθει η ώρα η κυβέρνηση να διαψεύσει αυτή την έντονη δυσπιστία των Ευρωπαίων προς τη χώρα μας και την τόσο εμφανή εκδήλωση της πεποίθησής τους ότι η Ελλάδα είναι αναξιόπιστη. 
Ελπίζουμε ότι το πολιτικό αυτό χρέος το αντιλαμβάνεται ο κ. Σαμαράς

του Νίκου Σίμου

Δεν υπάρχουν σχόλια: