Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Οι κρίσιμοι σταθμοί του 2014

Οι σημαντικότερες ημερομηνίες για την κυβέρνηση

Οι σταθμοί της κυβέρνησης το πρώτο εξάμηνο του 2014 είναι αρκετοί και καθοριστικοί σε μεγάλο βαθμό για την πορεία της.

- Ο πρώτος σταθμός είναι στις 8 Ιανουαρίου, όπου στο Μέγαρο Μουσικής θα γίνει η έναρξη της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. με ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, παρουσία του Κολεγίου των Επιτρόπων. Αντίστοιχη ομιλία για τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας θα γίνει και στο Στρασβούργο στις 14 Ιανουαρίου.
- Ο επόμενος κρίσιμος σταθμός είναι το διάστημα 10-20 Ιανουαρίου.... Εντός αυτής της περιόδου (σ.σ. οι πληροφορίες αναφέρουν για την 15η του μηνός), επιστρέφουν οι επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, με στόχο να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση πριν από το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου.
- Την 11η Ιανουαρίου λήγουν ομόλογα ύψους 1,85 δισ. ευρώ, τα οποία κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ουσιαστικά θα δώσουμε 1,85, ενώ λάβαμε ως χώρα πρόσφατα ένα δισ. ευρώ, μετά από πολύμηνο θρίλερ με την τρόικα.
- Την 27η Ιανουαρίου, θα συνεδριάσει το Eurogroup, όπου αναμένεται να εξεταστούν το ελληνικό πρόγραμμα και το χρηματοδοτικό κενό του 2014 και αμέσως μετά την 30η Ιανουαρίου λήγουν «ακούρευτα» ομόλογα ύψους 197 εκατ. ευρώ, τα οποία κατέχουν ιδιώτες.

- Τον Φεβρουάριο θα υπάρξουν οι επόμενες σημαντικές λήξεις ελληνικών ομολόγων και σε αυτό τον μήνα θα υπάρξουν σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες και συνεδρίαση του Eurogroup.

- Τον Μάρτιο θα συνεδριάσει το Eurogroup, ενώ θα υπάρξει και Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, ενώ την 31η Μαρτίου, η ΕΛ.ΣΤΑΤ. θα στείλει στη Eurostat τα στοιχεία για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας το 2013.

- Η επικύρωση των παραπάνω στοιχείων από τη Eurostat, οπότε και θα διαπιστωθεί το τελικό ύψος του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος, εκτιμάται κατά τις 20 Απριλίου, οπότε και είναι κρίσιμο σημείο για τα επόμενα βήματα.

- Τον Μάιο λήγουν ομόλογα ύψους 4,1 δισ. ευρώ τα οποία κατέχει η ΕΚΤ, ενώ πρέπει να καταβληθεί και η δόση ύψους 694 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ για τη σταδιακή αποπληρωμή του δανείου του προς την Ελλάδα.



Πηγή: newpost.gr

parapolitika

Δεν υπάρχουν σχόλια: