Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

«Καταπέλτης» η ανακοίνωση του ΑΠΘ για ρύπους και λιτότητα (Video)

Μπορεί η κυβέρνηση να επιμένει στην επιτυχία του μέτρου εξίσωσης του φόρου πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, 

τα αποτελέσματα ωστόσο στις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού.

Λίγες ώρες μετά τη νέα δήλωση του υπουργού Οικονομικών (χθες μετά από σύσκεψη με τους υπουργούς Υγείας και Περιβάλλοντος κ.κ. Γωργιάδη και Μανιάτη) ότι δεν κάνει πίσω στον Ειδικό Φόρο στα Καύσιμα, η Θεσσαλονίκη...
ακολούθησε την Αθήνα με ένα πέπλο αιθαλομίχλης να σκεπάζει την πόλη.
Μια βόλτα στην πόλη, όπως λένε οι κάτοικοι αρκούσε για να καταλάβεις το νέφος και την παρουσία των σωματιδίων.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση στη Θεσσαλονίκη, χθες (25/12) ξεπέρασε κάθε όριο καθώς καταγράφηκαν τιμές, αρκετά υψηλότερες από το όριο συναγερμού. Χαρακτηριστικό είναι πως, το απόγευμα στον σταθμό μέτρησης της Δυτικής Θεσσαλονίκης η τιμή που καταγράφηκε ήταν 258 μgr/m3 με το όριο συναγερμού στα 150.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όπου καταφέρεται κατά της πολιτικής λιτότητας στην οποία επισημαίνεται η σχέση των ρύπων με τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα.

«Η εκρηκτική αύξηση της αιθαλομίχλης αυτές τις ημέρες αναδεικνύει τόσο τις τρομερές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων που προκαλούν οι μνημονιακές πολιτικές λιτότητας, όσο και την αδιέξοδη ενεργειακή, οικιστική και αναπτυξιακή μεταπολεμική στρατηγική στη χώρα μας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΑΠΘ.

Όλη η ανακοίνωση του ΑΠΘ:

«Η εκρηκτική αύξηση της αιθαλομίχλης αυτές τις ημέρες αναδεικνύει τόσο τις τρομερές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων που προκαλούν οι μνημονιακές πολιτικές λιτότητας, όσο και την αδιέξοδη ενεργειακή, οικιστική και αναπτυξιακή μεταπολεμική στρατηγική στη χώρα μας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΑΠΘ.

«Η αιθαλομίχλη, προϊόν κυρίως καύσης βιομάζας και χημικά επεξεργασμένης ξυλείας, επιβαρύνει περαιτέρω την ήδη βεβαρημένη ατμόσφαιρα των πόλεων και έχει άμεσες και μακρόχρονες επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπινου πληθυσμού. Ο δραματικός πολλαπλασιασμός των αέριων ρύπων, αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την υγεία και απαιτεί άμεσα και δραστικά μέτρα για την αντιμετώπισή του.

Από ό,τι έχει αποδειχθεί από τη διεθνή εμπειρία, με χαρακτηριστικό και συμβολικό παράδειγμα την αντίστοιχη κρίση του Λονδίνου το 1952, υπάρχει άμεση συσχέτιση πρόκλησης νοσηρότητας και θνησιμότητας σε καταστάσεις, οξείας περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Οι άμεσα ευάλωτες ομάδες πληθυσμού είναι οι πάσχοντες από αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς και όσοι ζουν σε ακραίες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες (ήδη καθημερινά αναφέρονται θάνατοι από ασφυξία και εμπρησμό οι οποίοι καθορίζονται από την αδυναμία θέρμανσης).

Εκτός όμως από τις άμεσες και ακραίες επιπτώσεις, οι οποίες και προκαλούν συνήθως το ενδιαφέρον των ΜΜΕ, υπάρχουν και ιδιαίτερα σημαντικές επιπτώσεις από τη μακρόχρονη έκθεση στην αέρια ρύπανση. Την ίδια την αιθαλομίχλη αποτελούν σωματίδια εμπλουτισμένα με οργανικές ενώσεις και μέταλλα , προϊόντα καύσεων υποπροϊόντων θέρμανσης. Τα σωματίδια αυτά όπως έχει αποδειχθεί από σειρά διεθνών ερευνών έχουν καρκινογόνο δράση, της οποίας τα αποτελέσματα θα γίνουν αντιληπτά μετά από λίγα χρόνια και όχι σήμερα.

Στο σημείο αυτό είναι απαραίτητο να τονιστεί ότι στη διαδικασία της καρκινογένεσης δεν υπάρχουν ασφαλή όρια έκθεσης. Με την έννοια αυτή η ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι θα πάρει μέτρα αν η ρύπανση περάσει τα όρια που η ίδια ορίζει είναι επιστημονικά ατεκμηρίωτη, παραπλανητική και επικίνδυνη για την δημόσια υγεία.

Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε επιτακτική τη λήψη των αναγκαίων μέτρων, που θα δώσουν τη δυνατότητα άμεσης θέρμανσης με βάση την υπάρχουσα κατά περίπτωση οικιακή υποδομή (πετρέλαιο, αέριο, ηλεκτρικό), ώστε να σταματήσει η υπάρχουσα κατάσταση.

Παράλληλα θεωρούμε ότι η σημερινή κρίση αναδεικνύει ως άμεση προτεραιότητα την ανάγκη διαμόρφωσης ολοκληρωμένου αειφορικού στρατηγικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση τόσο των επιτακτικών αναγκών οικιακής θέρμανσης, όσο και την προστασία του περιβάλλοντος στις πόλεις.

Ιωάννης Δ. Παντής, Καθηγητής Οικολογίας ΑΠΘ

Αλέξης Μπένος, Καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ΑΠΘ».


Το Ποντίκι Web

Δεν υπάρχουν σχόλια: