ΕΛΙΑΜΕΠ

Με έµφαση στα θέµατα εξωτερικής πολιτικής


Το Ελληνικό Ιδρυµα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής είναι ένα ανεξάρτητο, µη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ερευνητικό και εκπαιδευτικό ίδρυµα, του οποίου µάλιστα πρόεδρος υπήρξε και ο στενός συνεργάτης σε θέµατα εξωτερικής πολιτικής του Κώστα Καραµανλή, Γιάννης Βαληνάκης, ενώ σήµερα είναι ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης στο Πανεπιστήµιο Αθηνών Λουκάς Τσούκαλης, µε αντιπρόεδρο τον Θάνο Βερέµη. Εκεί θα δει κανείς τον Παναγή Βουρλούµη, τον Αλέξη Παπαχελά, τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ και µετέπειτα υπηρεσιακό υπουργό, Παύλο Αποστολίδη, την υποδιοικήτρια της Τραπέζης της Ελλάδος, Ελένη Λουρή, αλλά και τον επιχειρηµατία ∆ηµήτρη Παπαλεξόπουλο του Τιτάνα.

Στόχος του «συντηρητικού» ΕΛΙΑΜΕΠ δεν είναι να εκφράζει ή να εκπροσωπεί συγκεκριµένες πολιτικές απόψεις και κόµµατα, όµως ξεκάθαρα η παρέµβασή του είναι φιλοευρωπαϊκή και ενίοτε ευρω-ατλαντική. 
∆ιεξάγει έρευνες σε θέµατα σχετικά µε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, το µέλλον της Ενωµένης Ευρώπης και τις διεθνείς σχέσεις, µε ιδιαίτερη έµφαση στις διατλαντικές σχέσεις, την ασφάλεια, τη µετανάστευση, τα ανθρώπινα δικαιώµατα και θέµατα χρηστής διακυβέρνησης και κλιµατικών αλλαγών. Στις γεωγραφικές περιοχές ενδιαφέροντος περιλαµβάνονται η ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, του Ευξείνου Πόντου, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Επίσης, ως φορέας διατηρεί άριστες σχέσεις µε τις περισσότερες πρεσβείες των ισχυρών κρατών στην Ελλάδα. 
Η µόνη περιουσία που διαθέτει είναι τα ιδιόκτητα γραφεία του, προσφορά του Ιδρύµατος «Α.Γ. Λεβέντης» και του Ιδρύµατος «Σταύρος Σ. Νιάρχος». 
Στο παρελθόν, η δράση του ΕΛΙΑΜΕΠ είχε οικονοµική στήριξη µέσω αποκλειστικής έµµισθης συνεργασίας µε τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αµυνας. 
∆ιαχρονικά, οι χορηγίες του Κοινωφελούς Ιδρύµατος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» και της Εθνικής Τράπεζας υπήρξαν εξαιρετικά σηµαντικές τόσο για την υλοποίηση συγκεκριµένων δράσεων όσο και για τη γενικότερη λειτουργία του ΕΛΙΑΜΕΠ. Σηµαντική, επίσης, για την αποτελεσµατική λειτουργία του ιδρύµατος υπήρξε η υποστήριξη της Τραπέζης της Ελλάδος, της Α.Ε. Τσιµέντων ΤΙΤΑΝ, της OTE A.E., της S&B Βιοµηχανικά Ορυκτά Α.Ε., του Ιδρύµατος «Λίλιαν Βουδούρη» και του Οµίλου Ευθυµιάδη στη Θεσσαλονίκη. Εσχάτως, και λόγω του ενδιαφέροντος για την εξόρυξη πετρελαίου στη χώρα µας, πόροι βρέθηκαν και από τη σαουδαραβική εταιρεία Consolidated Contractors Company (CCC).



ΙΣΤΑΜΕ

Το «εργαλείο» της σοσιαλδηµοκρατίας


Το Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών «Ανδρέας Παπανδρέου» λειτουργεί ως ένα κέντρο σύγχρονου πολιτικού προβληµατισµού, πολιτικής αναζήτησης και επιστηµονικής έρευνας στον χώρο του δηµοκρατικού σοσιαλισµού.

Πρόκειται για το think tank του ΠΑΣΟΚ, το οποίο κυρίαρχα προβάλλει πολιτικές της σοσιαλδηµοκρατίας.

Το τελευταίο διάστηµα το ίδρυµα βρίσκεται, λόγω των εσωτερικών εξελίξεων στο κόµµα, αλλά και της γενικότερης εµπλοκής της οικογένειας Παπανδρέου, σε «αποδροµή». Ας µην ξεχνάµε πως στο παρελθόν το ΙΣΤΑΜΕ κατηγορήθηκε για τις ευνοϊκές χορηγίες που είχε δεχθεί όταν µε νόµο το 2004 έφθασε να του παραχωρηθεί µέχρι και το κρατικό ξενοδοχείο «Ξενία» στο Καλέντζι!



ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ∆ΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Καθηγητές µε κύρος και πρωτοβουλίες
Το Ινστιτούτο ∆ιεθνών Σχέσεων είναι το αποτέλεσµα πολύχρονων προσπαθειών για τη δηµιουργία ενός φορέα που να συντονίζει το ερευνητικό και επιµορφωτικό έργο των διεθνολόγων του τµήµατος ∆ιεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστηµίου και, παράλληλα, να φροντίζει να υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη της συνεργασίας µε παρόµοια ιδρύµατα στο εξωτερικό. Το Ι.∆Ι.Σ. ιδρύθηκε το 1989 µε πρωτοβουλία του καθηγητή κ. ∆ηµήτρη Κώνστα, πριν από τη δικαστική περιπέτεια που τον οδήγησε στον Κορυδαλλό. Σκοπός του είναι η µελέτη των θεµάτων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και η εκπόνηση προτάσεων για τη χάραξη και την άσκησή της. ∆ιευθυντής και πρόεδρος του ∆.Σ. είναι ο καθηγητής Χαράλαµπος Παπασωτηρίου, ενώ συµµετέχουν οι καθηγητές ∆ηµήτριος Καιρίδης και Γρηγόρης Τσάλτας, ο γνωστός συµµετέχων για λογαριασµό της χώρας µας στο ∆ΝΤ Παναγιώτης Ρουµελιώτης, που συγκρούστηκε ευθέως µε τον Γιώργο Παπανδρέου, ο καθηγητής Ευάγγελος Ραυτόπουλος κ.ά.



ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΑΞΙΟΤΗΣ»

Με businessmen πρώτης γραµµής στις τάξεις του


Οι συµµετέχοντες σε αυτό, σηµαντικοί. Στα µέλη του µπορεί να δει κανείς εξέχουσες µορφές, όπως τους κ.κ. Κωνσταντίνο Μποτόπουλο (πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς), Ντίνο Μανιατόπουλο (πρόεδρος του ΤΑΙΠΕ∆), Γιώργο Γκόνο (πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της McCain Hellas), τους γνωστούς στους χώρους τους επιστήµονες και ανθρώπους της δράσης κ.κ. ∆ηµήτρη Τσιµπανούλη, Βαγγέλη Μαρνέρη, ∆ηµήτρη Βαµβακόπουλο, ∆ηµήτρη ∆ανηλάτο, Αντώνη Σταυρουλάκη, Κώστα Τζέµο, Αθανάσιο Κουλουµπή και Βασίλειο Νικολετόπουλο, τον υποδιοικητή της ΑΤΕ, Παναγιώτη Βαράγκη κ.ά. Πρόεδρός του, ακόµα ένας εξέχων άνθρωπος του επιχειρείν, ο πρόεδρος της Ενωσης Ανωτάτων Στελεχών Ελλάδος, κ. Γιάννης Αναστασόπουλος.

Το «ΑξιότΗς» ξεκαθαρίζει πως δεν αποσκοπεί στην εµπλοκή του µε την πολιτική µε την παραδοσιακή έννοια, ούτε σαφώς στοχεύει στο να εξελιχθεί σε πολιτικό φορέα. Θεωρείται ως ένας φορέας εκσυγχρονισµού της δηµόσιας ζωής, µε πρόταγµα την αξιοκρατία στο ∆ηµόσιο. Ως επιστηµονικός, µη κερδοσκοπικός φορέας προβληµατισµού και διαλόγου, προωθεί έµπρακτα αρχές και κανόνες όπως είναι αυτές της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και του εκσυγχρονισµού στη δηµόσια διοίκηση, στον τοµέα των επιχειρήσεων και στην κοινωνία των πολιτών. Αυτό γίνεται µε την εκπόνηση και δηµοσιοποίηση µελετών και επιστηµονικών εργασιών, µε αντικείµενο τη σύγχρονη οργάνωση και λειτουργία του δηµόσιου τοµέα, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας.

Παράλληλα, διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων και συνεδρίων για την ανταλλαγή απόψεων και την κατάθεση συγκεκριµένων προτάσεων µε κορυφαίους συµµετέχοντες, όπως ο επικεφαλής της Ε.Ε. στην Αθήνα, κ. Πάνος Καρβούνης, ο καθηγητής Λευτέρης Τσουκαλάς, που µίλησε για την ενέργεια, ή ο επίσης γνωστός καθηγητής Θάνος Βερέµης. Τον επόµενο µήνα διοργανώνει debates µε συµµετοχές, όπως του γνωστού διανοητή κ. Στέλιου Ράµφου κ.ά. Ηδη το «ΑξιότΗς» έχει καταθέσει ιδέες και προτάσεις όπως τα «26 σηµεία για τη δηµόσια διοίκηση», µια πρωτοποριακή µελέτη για τις παθογένειες, αλλά και τη θεραπεία αυτών στο κράτος, προς τους υπουργούς κ.κ. Στουρνάρα και Μητσοτάκη, αλλά και τον γενικό γραµµατέα Εσόδων, κ. Χάρη Θεοχάρη.



ΛΕΣΧΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Απώτερος στόχος, η αλλαγή της κοινωνίας


Σύνθηµά της είναι το απόφθεγµα του Περικλή «οι άριστοι των ανθρώπων αναδεικνύονται από τα έργα τους». Η Λέσχη Επιχειρηµατικότητας, µε συµµετοχή αξιόλογων επιχειρηµατιών, στοχεύει στο να χτίσει µια σχέση µεταξύ αγοράς και πολιτικής, µε σκοπό την αλλαγή της κοινωνίας. Η Λέσχη, στο πλαίσιο της δράσης της, θέσπισε τρία ισότιµα και συµβολικά ετήσια βραβεία επιχειρηµατικότητας, τα γνωστά βραβεία «Κούρος». Κάθε χρόνο, σύµφωνα µε το καταστατικό, επιλέγονται για να τιµηθούν τρεις νέοι άνθρωποι έως 45 ετών, άξιοι εκπρόσωποι του «ευ επιχειρείν». Ιδρυτικά µέλη της Λέσχης ήταν οι κ.κ. ∆ηµήτρης ∆ασκαλόπουλος, Γιώργος ∆αυίδ, Νίκος Εµπέογλου, ∆άκης Ιωάννου, Σπύρος Κοκοτός, Καίτη Κυριακοπούλου, Γιάννης Κωστόπουλος, ∆ηµήτρης Μαύρος, Κώστας Μπουτάρης και Νίκος Στασινόπουλος, ενώ σηµερινός πρόεδρος ο κ. Κωνσταντίνος Ευριπίδης, επίσης πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της «Γένεσις Φάρµα». Στο ∆.Σ. του φορέα θα δει κανείς, µεταξύ άλλων, τους κ.κ. Γιώργο Γεράρδο, Ντίνο Λαµπρινόπουλο και Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη, τον φαρµακοβιοµήχανο Βασίλη Κάτσο, τον Γιάννη Μαρλαφέκα και τον Αριστείδη Μπελλέ.



ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ «ΝΙΚΟΣ ΠΟΥΛΑΝΤΖΑΣ»

Παραγωγή πολιτικής και στελεχών για τον ΣΥΡΙΖΑ


Το Ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς» είναι η µετεξέλιξη της Εταιρείας Πολιτικού Προβληµατισµού «Νίκος Πουλαντζάς», που ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 1997 µε πρωτοβουλία του Συνασπισµού και σαφή αριστερό προσανατολισµό. Στόχος του είναι η συζήτηση για την εξελικτική πορεία της Αριστεράς, µε κατευθύνσεις κοινωνικές, οικολογικές, οικονοµικές, πολιτικές και πολιτιστικές, ενώ µεγάλη βαρύτητα δίνεται στην επιµόρφωση στελεχών του χώρου, ώστε να παραχθεί πολιτικό δυναµικό για τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο ∆ιοικητικό του Συµβούλιο θα δει κανείς γνωστές πολιτικές φυσιογνωµίες του ΣΥΡΙΖΑ, των κινηµάτων, αλλά και της επιστήµης, όπως για παράδειγµα η επιστηµονική συνεργάτιδα της ΕΣΕΕ και γνωστή για τις µελέτες της στον χώρο του εµπορίου κυρία Βάλια Αρανίτου, ο δηµοσκόπος και δηµιουργός της VPRC Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο Γιάννης ∆ραγασάκης, ο Ανδρέας Καρίτζης, ο Νίκος Χουντής, ο Γιάννης Μηλιός, η υποψήφια δήµαρχος Αθηναίων Ελένη Πορτάλιου, ο Γιώργος Σταθάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο δηµοσιογράφος Τάσος Τρίκας κ.ά. Σε µεγάλο βαθµό θέσεις και απόψεις που σήµερα προωθούνται από το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης έχουν προηγουµένως «ζυµωθεί» στον συγκεκριµένο φορέα.



ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ «Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ»

Mια «κιβωτός» για µεγάλα αξιώµατα


Το Ινστιτούτο ∆ηµοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραµανλής» ιδρύθηκε στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 1998 κατά το πρότυπο του αντίστοιχου χριστιανοδηµοκρατικού ιδρύµατος πολιτικής σκέψης «Κόνραντ Αντενάουερ». 
Από την αρχή του θεωρήθηκε ως η κιβωτός του καραµανλισµού στην Ελλάδα, καθώς µε τη δηµιουργία του συνόδευσε και την αναρρίχηση του Κώστα Καραµανλή στην ηγεσία της Νέας ∆ηµοκρατίας. 
Οι κατά περιόδους, µάλιστα, πρόεδροι του ιδρύµατος, όπως για παράδειγµα οι κ.κ. Γ. Μιχελάκης, Β. Μεϊµαράκης και Κ. Αρβανιτόπουλος, µε την ανάδειξή τους στο «καραµανλικό» αυτό αξίωµα έθεταν τις βάσεις για περαιτέρω κυβερνητικά και κοµµατικά αξιώµατα. 
Αντίθετα, η τοποθέτηση του Κ. Τασούλα στην ίδια θέση από τον κ. Σαµαρά, ερµηνεύθηκε ως ενίσχυση της Αβερωφικής τάσης του κόµµατος, στην οποία ανήκει και ο πρωθυπουργός, ως πολιτικό παιδί του ευπατρίδη Γιαννιώτη πολιτικού. 
Αποστολή του ινστιτούτου είναι η µελέτη πολιτικών, οικονοµικών και κοινωνικών θεµάτων και η διατύπωση προτάσεων πολιτικής µε γνώµονα την ενδυνάµωση της ∆ηµοκρατίας και την ισόρροπη ανάπτυξη κράτους, αγορών και κοινωνίας, τη χρηστή διακυβέρνηση και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Το έργο του, µεταξύ άλλων, περιλαµβάνει ερευνητικά προγράµµατα, εκδόσεις και πολιτικές εκδηλώσεις.

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
parapolitika