Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Τα αγριόγιδα του "Παρθένου Δάσους" του Φρακτού στο Nομό Δράμας !


Η καταμέτρηση γίνεται στο τέλος Νοεμβρίου γιατί αυτή την εποχή παρατηρείται έντονη κινητικότητα αφού τα αγριόγιδα βρίσκονται σε περίοδο ζευγαρώματος.

Την καθιερωμένη πλέον καταμέτρηση του πληθυσμού του αγριόγιδου στην περιοχή του Φρακτού στο Nομό Δράμας 

πραγματοποίησε η ΣΤ' ΚΟΜΑΘ την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου.
Αφορμή γι' αυτήν την επιστημονική έρευνα στάθηκε ένα περιστατικό λαθροθηρίας που συνέβη το 2008, όταν και συνελήφθησαν λαθροθήρες που είχαν θηρεύσει ένα αγριόγιδο. 

Τότε κάποιοι, εντελώς αυθαίρετα, ισχυρίστηκαν ότι στην περιοχή υπήρχαν μόνο πενήντα αγριόγιδα...

Τα αγριόγιδα του Φρακτού
Η ΣΤ' ΚΟΜΑΘ έκανε δεκτή τότε την πρόταση του κ. Θεοφάνη Καραμπατζάκη να γίνει μια προσπάθεια καταμέτρησης του πληθυσμού του αγριόγιδου στον Νομό Δράμας, με σκοπό να αποδειχθεί ότι ο πληθυσμός του στην περιοχή είναι πολύ μεγαλύτερος από τα πενήντα ζώα που κάποιοι υποστήριζαν.
Ετσι κάθε χρόνο, στο τέλος του Νοέμβρη συγκεντρώνεται μια ομάδα που αποτελείται από επιστήμονες, δασικούς υπαλλήλους, θηροφύλακες, εθελοντές κυνηγούς αλλά και μη κυνηγούς με σκοπό να καταμετρηθεί ο πληθυσμός του αγριόγιδου. Το έργο αυτό υλοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας. Αυτή η καταμέτρηση γίνεται από εννέα σταθερά παρατηρητήρια ακολουθώντας συγκεκριμένη μεθοδολογία, έτσι ώστε τα αποτελέσματα να είναι αξιόπιστα και αποδεκτά από την επιστημονική κοινότητα. Τα αποτελέσματα δικαίωσαν και συνεχίζουν να δικαιώνουν τη ΣΤ' ΚΟΜΑΘ και τον κ. Καραμπατζάκη αφού από την πρώτη κιόλας μέτρηση που έγινε το 2009 καταμετρήθηκαν 148 αγριόγιδα.
Καταμέτρηση 
Η καταμέτρηση γίνεται στο τέλος Νοεμβρίου γιατί αυτή την εποχή παρατηρείται έντονη κινητικότητα αφού τα αγριόγιδα βρίσκονται σε περίοδο ζευγαρώματος.
Η καταμέτρηση γίνεται στο τέλος Νοεμβρίου γιατί αυτή την εποχή παρατηρείται έντονη κινητικότητα αφού τα αγριόγιδα βρίσκονται σε περίοδο ζευγαρώματος.
Η φετινή καταμέτρηση έγινε όπως κάθε χρόνο στο τέλος Νοεμβρίου, κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, αφού το χιόνι στη περιοχή του Φρακτού ξεπερνούσε σε πολλά σημεία τα τριάντα εκατοστά. Η χιονόπτωση που έγινε μόλις δυο ημέρες πριν από την καταμέτρηση επηρέασε τα αγριόγιδα και πολλά από αυτά παρέμειναν μέσα στα δάση και δεν βγήκαν στις βραχώδεις πλαγιές. Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα που δημιουργήθηκε ήταν η αδυναμία πρόσβασης στα μισά περίπου παρατηρητήρια. Ετσι τα φετινά αποτελέσματα δεν είναι συγκρίσιμα με τα αποτελέσματα των προηγούμενων αφού μετρήθηκαν αγριόγιδα από μόνο τέσσερα παρατηρητήρια. Η καταμέτρηση γίνεται στο τέλος Νοεμβρίου γιατί αυτή την εποχή παρατηρείται έντονη κινητικότητα αφού τα αγριόγιδα βρίσκονται σε περίοδο ζευγαρώματος.
Οι ομάδες καταμέτρησης ξεκίνησαν νωρίς το πρωί για τα παρατηρητήρια και η καταμέτρηση ξεκίνησε στις 9:30. Κάθε ομάδα είχε συγκεκριμένο πεδίο παρατήρησης για να αποφεύγονται οι διπλομετρήσεις και καταγράφονταν τα αποτελέσματα σε ειδικό φύλλο καταμέτρησης. Ο κάθε παρατηρητής σημειώνει το φύλο του ζώου καθώς και αν είναι νεαρό, έφηβο ή ενήλικο. Πρέπει να σημειώσουμε ότι παρατήρηση γίνεται πολλές φορές σε αποστάσεις που ξεπερνούν το 500 μέτρα, οπότε είναι εξαιρετικά δύσκολη η καταμέτρηση.
Τα αγριόγιδα του Φρακτού
Η καταμέτρηση τελείωσε περίπου στις 12:00 το μεσημέρι έχοντας σταματήσει η είσοδος μη καταμετρημένων ζώων στο πεδίο.
Στα θηρεύσιμα...
Οπως μας εξήγησε ο κ. Καραμπατζάκης, μετά και τα φετινά αποτελέσματα της καταμέτρησης, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι το αγριόγιδο μόνο σπάνιο και απειλούμενο είδος δεν είναι. Ειδικά στον Νομό Δράμας, έχει έναν εύρωστο πληθυσμό που έχει διαχυθεί εκτός της περιοχής Φρακτού και αρκετά ζώα υπάρχουν στο Φαλακρό όρος και στην περιοχή Μααρά σε υψόμετρο πολύ χαμηλότερο από τα τυπικά του ενδιαιτήματα.
«Τα αποτελέσματα, αναλυτικά και με την επιστημονική μέθοδο που έχουν παραχθεί, θα δημοσιευτούν σύντομα και έτσι θα υπάρχει μια συνολική εικόνα σε ποια κατάσταση βρίσκεται αυτό το είδος στον Νομό Δράμας. Επόμενο βήμα είναι η καταμέτρηση και στις υπόλοιπες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης όπου ζει το αγριόγιδο» συμπληρώνει ο κ. Καραμπατζάκης και καταλήγει λέγοντας ότι απώτερος σκοπός είναι να δούμε κάποια στιγμή αυτό το ζώο στα θηρεύσιμα είδη. Στη Γαλλία επιτρέπεται η θήρα του αγριόγιδου (δεν είναι το υποείδος που υπάρχει στη χώρα μας) και μάλιστα κάθε χρόνο θηρεύονται δεκαπέντε χιλιάδες αγριόγιδα τον χρόνο ενώ χρησιμοποιούν την κυνηγετική δραστηριότητα ως το κύριο μέσο διαχείρισης του πληθυσμού τους.
Τα αποτελέσματα από τις καταμετρήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία πέντε χρόνια δίνονται στον πίνακα που ακολουθεί:
Τέλος, θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο πληθυσμός ανά έτος αφορά τον αριθμό των ατόμων που καταμετρήθηκαν από τις 9 θέσεις παρατήρησης και μόνον αυτά. Λόγω του έντονου ανάγλυφου του εδάφους, του εκτεταμένου ενδιαιτήματος και της βλάστησης, μεγάλο μέρος του ενδιαιτήματος παραμένει αθέατο. Από αυτούς τους λόγους εκτιμάται ότι ο πραγματικός πληθυσμός του αγριόγιδου στο δάσος του Φρακτού είναι πολλαπλάσιος των καταμετρηθέντων ατόμων…
*Το νούμερο των καταμετρηθέντων αγριόγιδων για το 2013 είναι από τέσσερις σταθμούς παρακολούθησης σε σχέση με τους εννέα των προηγούμενων ετών.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΗΣ 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΗΣ 
ΕΤΟΣ
ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΜΕΝΑ ΑΓΡΙΟΓΙΔΑ
2009
148
2010
91
2011
122
2012
81
2013
*43
http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: