Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Το "σκούρο μπλε" της ελληνικής οικονομίας

Η έλλειψη ρευστότητας στην πραγματική οικονομία έχει ως αποτέλεσμα η κρίση για την κοινωνία να βαθύνει ακόμη περισσότερο. 

"Πηγή" του προβλήματος, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, είναι οι τράπεζες οι οποίες απαντούν αρνητικά στα περισσότερα αιτήματα που δέχονται από τις επιχειρήσεις για άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση.
Αρνούνται ακόμη την χρηματοδότηση συμβάσεων επιχειρήσεων με το ελληνικό δημόσιο, όπως επίσης και το ενδεχόμενο το αίτημα χρηματοδότησης να συνδεθεί με την ακίνητη περιουσία του επιχειρηματία...



Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει πολλαπλά προβλήματα στις επιχειρήσεις που αναζητούν εναγωνίως λύσεις στη χρηματοδότηση της δραστηριότητας τους. Ήδη για το λόγο αυτό κάποιες εταιρείες με πολλά χρόνια παρουσία στην Ελλάδα επέλεξαν την λύση του εξωτερικού, ενώ την επιλογή αυτή φαίνεται να ακολουθούν και άλλες επιχειρήσεις που βρίσκουν κλειστές τις πόρτες του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει το γεγονός ότι την επιλογή αυτή μελετούν και μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις οι οποίες ζητούν ποσά που δεν ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ και επίσης οι απαντήσεις που λαμβάνουν είναι αρνητικές, όταν μάλιστα κάποιες περιπτώσεις, όπως προαναφέραμε, συνδέουν το αιτούμενο δάνειο (κεφάλαιο κίνησης) με την ακίνητη περιουσία (πολλαπλάσιας – πραγματικής – αξίας) του επιχειρηματία.

Ως εκ τούτου το πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί σήμερα για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα είναι αρνητικό παραμένοντας όμως ακόμη στο "σκούρο μπλε" και όχι στο μαύρο. 
Στο χέρι όλως μας είναι να δώσουμε λίγο χρώμα στην παλέτα προκειμένου να μην γίνει ακόμη πιο σκούρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: