Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Το κράτος "εκδικείται" την επιχειρηματικότητα

Σε μια ακόμη ακατανόητη απόφαση, την οποία το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης "φρόντισε" να περάσει στα "ψιλά", μέσα από το νομοσχέδιο για την παράταση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπει ουσιαστικά εξοντωτικές ποινές για όσες επιχειρήσεις έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.
Έτσι μετά τις προηγούμενες αποφάσεις για τις κατασχέσεις των καταθέσεων και τον δεκαετή αποκλεισμό (με την μη καταβολή φορολογικής ενημερότητας), η εφορία πλέον θα επιβάλει προσαυξήσεις, για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, οι οποίες θα φτάνουν έως και το 30%.
Η απόφαση αυτή αποτελεί ακόμη μια "μαχαιριά" στην ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας που... είναι οι μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις (το 98% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα ανήκει σε αυτή την κατηγορία) οι οποίες προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα εξαιρετικά εχθρικό για αυτές περιβάλλον με αντίξοες συνθήκες. Οι τράπεζες πλέον δεν χρηματοδοτούν με τον ρυθμό που το έκαναν στο παρελθόν τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχει ουσιαστικά ασφυξία στην αγορά από την έλλειψη ρευστότητας.
Οι πληρωμές πλέον γίνονται με σημαντικά μεγάλες καθυστερήσεις με αποτέλεσμα μια επιχείρηση να είναι συνεχώς "εκτεθειμένη".
Δυστυχώς για ακόμη μια φορά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δείχνει πόσο μακριά από την πραγματική οικονομία και την κοινωνία βρίσκεται, προκαλώντας πολλά ερωτηματικά με τις αποφάσεις που λαμβάνει. Λες και στόχος είναι να αφανιστούν όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 
Δυστυχώς σήμερα στις επιτελικές θέσεις του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται άνθρωποι που δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει επιχειρηματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: