Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Πέθανε ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ - Ποιος ήταν ο δημιουργός του πιο διαδεδομένου όπλου στον κόσμο [εικόνες]

Πέθανε ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ - Ποιος ήταν ο δημιουργός του πιο διαδεδομένου όπλου στον κόσμο [εικόνες]Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 94 ετών ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ, δημιουργός του ομώνυμου «διάσημου» αυτόματου όπλου AK-47 Kalashnikov.

Όπως ανακοινώθηκε, ο Καλάσνικοφ απεβίωσε στην γενέτειρά του, Ιζβέβσκ, στην Ουντμουρτία κοντά στα Ουράλια Όρη, όπου εξακολουθεί να κατασκευάζεται το τουφέκι του. 
Τον τελευταίο καιρό είχε...
μπει αρκετές φορές στο νοσοκομείο λόγω προβλημάτων με την υγεία του που ήδη τον είχαν υποχρεώσει να σταματήσει να εργάζεται από το 2012.  
Από τους πλέον παρασημοφορημένους Ρώσους, ο Καλάσνικοφ δεν είχε λάβει ωστόσο κανένα οικονομικό όφελος για τη δημιουργία του  που χρησιμοποιείται από τους στρατούς περισσοτέρων από 80 χωρών σε όλο τον κόσμο, καθώς η Ρωσία δεν αναγνώρισε το δικαίωμά του στην πνευματική ιδιοκτησία.
Ο υποστράτηγος του ρωσικού στρατού έφτιαξε το ΑΚ-47 σε ηλικία 28 ετών λίγο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Απο τότε έχουν πουληθεί περίπου 100 εκατομμύρια Καλάσνικοφ και σήμερα εξακολουθεί να είναι το πιο διαδεδομένο όπλο στον κόσμο, αν και όπως είχε πει ο ίδιος ο δημιουργός του, «τα μισά, αν όχι περισσότερα, παράγονται παράνομα».
«Κατασκεύασα όπλα για να υπερασπιστώ την κοινωνία μας», είχε πει το 2009, όταν γιόρτασε τα 90ά γενέθλιά του, χωρίς να διστάσει να παραδεχθεί πως «δεν είναι ευχάριστο να βλέπω κάθε είδους εγκληματίες να πυροβολούν με τα όπλα μου».
Ο Καλάσνικοφ γεννήθηκε στις 10 Νοεμβρίου του 1919 σε ένα μικρό χωριό της Σιβηρίας. Η οικογένειά του ανήκε στην τάξη των εύπορων χωρικών. Ο πατέρας του εξορίστηκε το 1930 και η οικογένεια έχασε την  περιουσία της και εξορίστηκε επίσης στη Σιβηρία όταν ο Μιχαήλ ήταν 11 ετών. Ένας από τους αδελφούς του φυλακίστηκε στα γκούλαγκ.
Ο Καλάσνικοφ τραυματίστηκε στις πρώτες μάχες μεταξύ του σοβιετικού στρατού και των Ναζί το 1941 και τότε ξεκίνησε να κατασκευάζει το όπλο που έφτασε να γίνει το περίφημο AK-47 το 1947, ένα τουφέκι «εξαιρετικά απλό, φτιαγμένο για έναν στρατιώτη που δεν έχει δίπλωμα», όπως είχε πει ο ίδιος.
Σε ένα από τα βιβλία του έχει αποκαλύψει ότι τα αυτόματα όπλα ήταν απαγορευμένα στον Κόκκινο Στρατό λίγο πριν από την έναρξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου βάσει διαταγής του υφυπουργού Άμυνας.
Σύμφωνα με τον Καλάσνικοφ, αυτό εξηγεί εν μέρει τις αρχικές μεγάλες απώλειες του σοβιετικού στρατού στη διάρκεια της επίθεσης των Ναζί εναντίον της ΕΣΣΔ.
Ο γιος του Βίκτορ ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του και δημιούργησε ένα αυτόματο πιστόλι, το Bizon-2, το οποίο χρησιμοποιεί η ρωσική αστυνομία.


iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: