Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Γιατί ο Στουρνάρας θέλει να μας πάρει και το τελευταίο ευρώ από την τσέπη

Γιατί ο Στουρνάρας θέλει να μας πάρει και το τελευταίο ευρώ από την τσέπηΤις τελευταίες ημέρες του 2013 επέλεξε ο Γιάννης Στουρνάρας για να περάσει την φοροκαταιγίδα στη Βουλή η οποία άφησε πίσω της την διαγραφή του Βύρωνα Πολύδωρα από την Νέα Δημοκρατία

Εσωκομματική γκρίνια στις ΚΟ των κομμάτων.

Τα δύο νομοσχέδια τα οποία περιλαμβάνουν τον φόρο ακινήτων και τους πλειστηριασμούς μεταξύ άλλων, πέρασαν με 152 «ναι», ωστόσο στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί «πονοκέφαλος» μετά το «όχι» του Βύρωνα Πολύδωρα και την διαγραφή του από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, η οποία αφήνει την κυβέρνηση με 153 βουλευτές.
Τι περιλαμβάνουν τα δύο νομοσχέδια...

Στο νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, περιλαμβάνονται και σκληρά μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, τα οποία προκαλούν αρκετές αντιδράσεις στον χώρο της αγοράς.
Συγκεκριμένα, τα μέτρα που θεσμοθετούνται σύμφωνα με το Βήμα είναι τα ακόλουθα:
  • Επέκταση του δικαιώματος άμεσης επιβολής της αναστολής λειτουργίας επαγγελματικών εγκαταστάσεων παραβατών επιτηδευματιών εκτός από ΣΔΟΕ και στα ελεγκτικά όργανα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
  • Οι φορολογικοί έλεγχοι θα γίνονται σε 24ωρη βάση.
  • Με έγγραφη εντολή οι ελεγκτές θα μπορούν να προσδιορίσουν το δηλωθέν εισόδημα, με οποιοδήποτε στοιχείο προσδιορίζει τις προσωπικές δαπάνες διαβίωσης του φορολογουμένου.
  • Η Εφορία σε περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής ύψους 150.000 ευρώ για ΦΠΑ και 300.000 ευρώ για εισόδημα μπορεί να μην παραλαμβάνει, ούτε να χορηγεί έγγραφα (ενημερότητα κ.λπ.) που απαιτούνται για μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων.
  • Θα συμψηφίζονται οι οφειλές των ιδιωτών με τις οφειλές του Δημοσίου, μέτρο το οποίο θα επεκταθεί σε ολόκληρο τον Δημόσιο τομέα και θα αφορά επιστροφές ΦΠΑ, ασφαλιστικές υποχρεώσεις, οφειλές των Ταμείων κ.λπ.
  • Μειώνεται ο φόρος μεταβιβάσεων ακινήτων
Στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς, εντάχθηκαν οι έμποροι όπως και οι έχοντες πτωχευτική ικανότητα συμπεριλαμβάνονται - μετά τους ελεύθερους επαγγελματίες που εντάχθηκαν επίσης - στην ρύθμιση που αφορά στις καταβολές του 20%, ως ποσοστού της τελευταίας ενήμερης δόσης του δανείου, ανακοίνωσε στη Βουλή ο Κωστής Χατζηδάκης.
Επίσης, σύμφωνα με άλλη τροποποίηση που προκάλεσε στο νομοσχέδιο για την αναστολή πλειστηριασμών και την προστασία των δανειοληπτών, ο υπουργός Ανάπτυξης «ειδικά οι οφειλέτες με μηδενικό εισόδημα, δεν θα καταβάλλουν τίποτα», «αντί για άνεργοι με μηδενικό εισόδημα», όπως αναγράφονταν.

Οξύτατη αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση

Στη συζήτηση για την ψήφιση των δύο νομοσχεδίων, επικράτησε ένταση μεταξύ των βουλευτών της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να αναφέρει πως «απογοητεύονται όσοι είχαν επενδύσει στην καταστροφή, όσοι βλέπουν την κυβέρνηση να είναι συνεπής με τις δεσμεύσεις της», ενώ και ο Κωστής Χατζηδάκης εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε ως «Αριστερά του χαβιάρι».
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Παπαδημούλης εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης, ο οποίος με αφορμή την διαγραφή του Βύρωνα Πολύδωρα ανέφερε: «Με τις νέες ρυθμίσεις ανοίγουν λεωφόροι για την δήμευση των ακινήτων και ταυτόχρονα αίρεται η προστασία των κόκκινων δανείων καθώς το προηγούμενο καθεστώς προστάτευε 8 στις 10 κατοικίες.
Πριν λίγο ανακοινώθηκε η διαγραφή του Βύρωνα Πολύδωρα. Σας λέμε λοιπόν ότι μπορεί να διαγράφετε βουλευτές των κομμάτων σας αυτό όμως που δεν μπορεί να διαγράψετε είναι η πραγματικότητα που βοά ότι η πολιτική σας απέτυχε», ανέφερε ο κ. Παπαδημούλης κατηγορώντας την κυβέρνηση για καταστροφική πολιτική και ότι βρίσκεται σε σύγχυση και σε αποδρομή.

Η φοροκαταιγίδα έφαγε τον Βύρωνα Πολύδωρα

Η κυβέρνηση πλέον μετρά έναν βουλευτή λιγότερο, καθώς ο Βύρωνας Πολύδωρας μετά το «όχι» στο νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων διαγράφηκε από την ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας με προσωπική εντολή του Αντώνη Σαμαρά. Για την διαγραφή Πολύδωρα, αναφέρθηκε σε υψηλούς τόνους σε ανακοίνωση της η ΝΔ, η οποία τον κατηγορεί πως «επέλεξε συνειδητά να σταθεί απέναντι στην εθνική προσπάθεια», καθώς και ότι επέλεξε να συνταχθεί με «λαΐκιστές και οπαδούς της δραχμής».
Αλλά και η Φωτεινή Πιπιλή επιτέθηκε στον κ. Πολύδωρα και τον χαρακτήρισε «επιτομή της ρουσφετολογίας».
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Πολύδωρας απουσίασε από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς.

Ο Στουρνάρας υπερασπίστηκε τον εαυτό του

Ο υπουργός Οικονομικών, μετά και την συνεχή κριτική που δέχεται από βουλευτές τόσο της συμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης για τις επιλογές του, υπερασπίστηκε τις επιλογές του και επιτέθηκε στους επικριτές του.
Ο κ. Στουρνάρας υπεραμύνθηκε της ρύθμισης των προστίμων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, υποστηρίζοντας ότι είναι δικαιότερη από όσα προβλέπονταν. Μάλιστα είπε πως «οι διατάξεις δεν είναι παρά επανάληψη ισχύουσας ρύθμισης του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο και αφορά στην είσπραξη του συνόλου των φόρων και αποτελούν το 80%-85% των εσόδων». Και διευκρίνισε ότι η υπό ψήφιση διάταξη «εναρμονίζει με το υπόλοιπο 10%-15% των εσόδων». «Τίποτα καινοφανές δεν εισάγουμε», τόνισε ο κ. Στουρνάρας, επισημαίνοντας ότι «ψηφίσαμε πολύ καλά τον Ιούλιο».
Οπως ανέφερε επιπλέον, σύμφωνα με το ποινολόγιο υπολογίζονταν φόροι ανάλογα με την παράβαση που έφταναν το 60% για εκπρόθεσμη δήλωση και το 120% για ανακριβή δήλωση, ενώ τώρα προβλέπεται αφού ένα χρέος καταστεί ληξιπρόθεσμο εντός δυο μηνών 10% πρόστιμο, και φτάνει μετά την πάροδο δυο ετών το 30%.
Ο κ. Στουρνάρας δικαιολόγησε την νέα φοροκαταιγίδα, επικαλούμενος αιτήματα πολιτών που έχουν φτάσει στο γραφείο του «που θέλουν να πάνε από το παλιό καθεστώς στο καινούργιο», όπως σημείωσε, τονίζοντας: «Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και μας λοιδορούν».
Τέλος, επισήμανε ότι «κανένα πρόστιμο δεν θα υπάρχει για όποιον έχει υπαχθεί σε ρύθμιση» και δήλωσε ότι το επιτόκιο «θα είναι όσο γίνεται χαμηλότερο με απόφαση του υπουργού Οικονομικών». «Αυτή είναι η αλήθεια και καμία παραπληροφόρηση δεν μπορεί να την στρεβλώσει», κατέληξε ο κ. Στουρνάρας.

Έντονη αντιπαράθεση με τα κόμματα

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τον φόρο ακινήτων ως «ριφιφί στην ιδιωτική περιουσία». Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως «Ολοκληρώνεται ο κύκλος εσωτερικής υποτίμησης με μια πρωτοφανής διαδικασία δήμευσης της ιδιωτικής περιουσίας» και πρόσθεσε «ανοίγετε την κερκόπορτα στα κοράκια που θα εκμεταλλευτούν τον πόνο του ρημαγμένου Ελληνα πολίτη».
Με ιδιαίτερα δηκτικό ύφος ο κ. Τσίπρας μίλησε και για τον υπουργό Οικονομικών σημειώνοντας «Κάποτε η Δεξιά απειλούσε τους πολίτες να μη στρέφονται στην Αριστερά γιατί θα τους πάρουν τα σπίτια και τα λεφτά οι κομμουνιστές. Ο κ. Στουρνάρας στα μικρά του χρόνια είχε διαβάσει Λένιν. Ο Λένιν όμως μιλούσε για αναδιανομή του πλούτου από τους πλούσιους στους φτωχούς και όχι από τους φτωχούς στους πλούσιους».
Επιτέθηκε με σφοδρότητα και προς τον πρωθυπουργό, αναφορικά με τα άρθρα 7 και 8, τα οποία σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα επιφέρουν «εξωφρενικές ποινές και τοκογλυφικά πρόστιμα» τον οποίο κατηγόρησε ότι κρύβεται επικοινωνιακά.
«Δεν μπορεί να κρυφτεί από τις ευθύνες ο πρωθυπουργός» τόνισε ο κ. Τσίπρας τονίζοντας ότι, μέσω, των ενεργειών του Γιάννη Στουρνάρα οδηγείται σε επικοινωνιακό Βατερλό.
«Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για να αλλάξουν χέρια οι περιουσίας και η ελληνική οικονομία. Δεν θα υπάρξει μόνο απώλεια κατοικίας αλλά οδηγείτε στη ραγδαία υποτίμηση για τις αξίες των ακινήτων που θα έχει τραγικές συνέπειες για τις ίδιες τις τράπεζες που προστατεύετε» υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Κάνουμε έκκληση να μην ανοίξει η κερκόπορτα των πλειστηριασμών να σταματήσει το εκρηκτικό κοκτέιλ και να τελειώσει και αυτό το παιχνίδι του διαφωνώ αλλά ψηφίζω με βαριά καρδιά» κατέληξε ο κ. Τσίπρας κάνοντας νέο άνοιγμα προς τους βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης.
φωτογραφία: fosphotos.com

iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: