Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

ΚΥΝΗΓΙ ΑΓΡΙΟΧΟΙΡΟΥ: Παγάνες με βροχή...

Παγάνες με βροχή...

Μπορεί να είναι δύσκολο για τους πολλούς, αλλά ποτέ για να το καταλάβει ο κυνηγός του αγριογούρουνου ότι η βροχή είναι ένας παράγοντας που φρενάρει διαθέσεις και αδρανοποιεί τα κυνηγετικά ένστικτα. 

Και επί της ουσίας, δυσκολεύει αφάνταστα την ιχνηλασία των σκύλων.

Μάλιστα, ορισμένες φορές, εξαφανίζει γρήγορα κάθε μυρωδιά πάνω στα βρεγμένα φύλλα και το χώμα
Έχει όμως και ένα μεγάλο πλεονέκτημα ο βροχερός καιρός. Το άνοιγμα των ουρανών ακολουθείται από μια λεπτομερή απεικόνιση των κινήσεων πάνω στη γη. 
Η ιχνηλασία, ειδικά για τους έμπειρους, είναι παιχνίδι όταν...
έχει βρέξει γενναία. Ακόμη και σε δρόμους βραχώδεις, ακόμη και πάνω στα καλντερίμια του ρομαντικού παρελθόντος, σε μια χούφτα λασπωμένης γης, αποτυπώνεται ανάγλυφα το ίχνος. 
Οι κατεβασιές των γουρουνιών στις πλαγιές και ιδίως στα πρανή των δρόμων, δημιουργούν αδιάψευστα στοιχεία περάσματος.
Η ιχνηλασία, ειδικά για τους έμπειρους, είναι παιχνίδι όταν έχει βρέξει γενναία. Ακόμη και σε δρόμους βραχώδεις...
Η ιχνηλασία, ειδικά για τους έμπειρους, είναι παιχνίδι όταν έχει βρέξει γενναία. Ακόμη και σε δρόμους βραχώδεις...
Τα φύλλα αλλάζουν χρώμα από το ανακάτεμα με το χώμα και οι σταγόνες της βροχής ...κυρίως η γνώση τού πότε έβρεξε ... σηματοδοτούν τα περάσματα. Φυσικά, θα πρέπει να γνωρίζουμε την περιοχή και κυρίως να έχουν ψαχτεί τα πάντα 2-3 μέρες πριν από την έξοδο, στην ίδια περιοχή. Ετσι προσδιορίζονται με ευκολία τυχόν αλλαγές, τοποθετώντας το χρονικό σημείο της διέλευσης.
Πότε, πόσα και πού. Είναι τα καθοριστικά ερωτήματα για τη συνέχεια. Το κόψιμο των πατημάτων πρέπει να γίνεται σε ομάδες των δύο ατόμων και κυρίως οι ίδιες ομάδες να ελέγχουν τις ίδιες διαβάσεις και τους δρόμους. Ετσι, γνωρίζουν τον χώρο και τις ιδιομορφίες του, προσδιορίζουν πολύ πιο εύκολα τα γεγονότα και κυρίως πλάθουν σενάρια διέλευσης που ακουμπάνε σε αληθινές ιστορίες της προηγούμενης νύχτας. Μάλλον, η βροχή είναι σύμμαχος στην ιχνηλασία, ειδικά όταν έχει πέσει την προηγούμενη μέρα και κατά τη διάρκεια της νύχτας έβρεχε περιορισμένα.
Συνέχεια βροχής...
Εκεί που τα πράγματα γίνονται δύσκολα μέχρι απαγορευτικά, είναι η συνέχεια της βροχής, ακόμη και κατά τη διάρκεια της παγάνας. Σε περίπτωση όμως που είναι κομμένα τα γουρούνια- είμαστε σίγουροι ότι είναι μέσα- το δίλημμα είναι μεγάλο. Και, αν οι συνθήκες ώρας, κούρασης και διάθεσης το επιτρέπουν, ξεκινά η παγάνα. Στο κυνήγι του αγριογούρουνου, οι ευκαιρίες δίνονται ελάχιστες φορές, οπότε η βροχή δεν είναι κάτι που θα εμποδίσει την παγάνα.
Με γεμάτο όπλο, σε πορεία πάνω σε βρεγμένα φύλλα και κλαδιά, ενίοτε κατηφορική ή ανηφορική, τα πράγματα απαιτούν αντανακλαστικά... τερματοφύλακα.
Με γεμάτο όπλο, σε πορεία πάνω σε βρεγμένα φύλλα και κλαδιά, ενίοτε κατηφορική ή ανηφορική, τα πράγματα απαιτούν αντανακλαστικά... τερματοφύλακα.
Προσωπικά, πιστεύω ότι τα δύσκολα είναι αυτά που μας ανεβάζουν στα βουνά, γι΄ αυτό χαίρομαι όταν κάνουμε παγάνα με βροχή. Φυσικά, αυτό που σε κάνει να ξεκινάς να μπεις στο πυκνό, είναι η πίστη ότι μέσα είναι τα γουρούνια. Μπορεί να έχει εξασθενίσει η μυρωδιά πάνω στο βρεγμένο χώμα, μπορεί να σε κοντράρει η βροχή, αλλά η αίσθηση ότι είναι μέσα τα γουρούνια ή ο κάπρος, σε σπρώχνει στα πυκνά.
Το... ντύσιμο!
Παγάνες με βροχή...
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερο ντύσιμο για τον παγανιέρη. Γενικά, δεν χρειάζεται... ντύσιμο. Οσο πιο ελαφριά είναι ντυμένος, τόσο καλύτερα. Οπωσδήποτε άρβυλο γνήσιο κυνηγετικό ή μια πολύ καλή γαλότσα, ένα σκληρού τύπου παντελόνι, το φανελάκι, το πουκάμισο και πάντα γιλέκο πορτοκαλί. Αν είναι δυνατόν το γιλέκο να έχει θέσεις για φυσίγγια, όχι πάνω από δεκαπέντε, αλλά και λίγο χώρο στην πλάτη για τα απαραίτητα. Αυτά ακόμη και με θερμοκρασίες λίγο πάνω από το μηδέν. Απλώς, όταν τελειώσουμε, πρέπει να αλλάξουμε τα πάντα πάνω μας και γρήγορα...
Προσοχή, με συνθήκες βροχής, θα μείνουμε εκτεθειμένοι στη βροχή, για 1-2 ώρες τουλάχιστον. Αρα δεν χρειαζόμαστε τίποτα παραπάνω από σφαίρες, αυτιά, μάτια, καρδιά και πείσμα. Αν κουβαλάμε όλα αυτά, σίγουρα κουβαλάμε και τον... σκληρό δίσκο, που είναι απλά το μυαλό μας. Αδιάβροχα και λοιπά της βροχής εξαρτήματα, απλά δυσχεραίνουν την πορεία στο πυκνό και πρέπει να αποφεύγονται.
Εδώ θα σταματήσω όμως σε κάτι που χρειάζεται οπωσδήποτε σε συνθήκες βροχής. Ενα καπέλο με μακρύ γείσο προστατεύει τα μάτια από τις χοντρές σταγόνες, ειδικά στους διοπτροφόρους. Δεν υπάρχει τίποτα το πιο ενοχλητικό την ώρα που σηκώνεται ο κάπρος να σε βρίσκει πάνω στα γυαλιά μια βαρβάτη σταγόνα βροχής που πέφτει από την καστανιά... (Από καιρό χρωστάω στον Νικήτα, ένα κομμάτι για τις συνθήκες κυνηγιού υπό βροχή στους διοπτροφόρους.)
Ειδικά εκείνη τη στιγμή, μια κίνηση παραπάνω, αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος και θολώνει το μάτι από χνώτα. Μόνο αν σου τύχει θα το καταλάβεις και θα θέλεις γρήγορα να το ξεχάσεις.
Πρέπει να συμφιλιωθούμε με τη βροχή, για όσο χρόνο διαρκεί η κίνηση στο βουνό. Στο κυνήγι υπό βροχή υπάρχουν ορισμένα σημεία που πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα. Δεν πατάμε σε κλαδιά γιατί γλιστράνε, διαλέγουμε πάντα το σίγουρο δρομολόγιο, έστω και αν παρακάμψουμε 10-20 μέτρα από το προκαθορισμένο. Στην κατηφόρα πατάμε πλαϊνά, και κυρίως προσέχουμε να πιανόμαστε από ζωντανά και ικανού μεγέθους δένδρα.
Προσοχή στους θάμνους και βέβαια προσοχή πάντα στο όπλο. Με γεμάτο όπλο, σε πορεία πάνω σε βρεγμένα φύλλα και κλαδιά, ενίοτε κατηφορική ή ανηφορική, τα πράγματα απαιτούν αντανακλαστικά... τερματοφύλακα, πείσμα γαϊδάρου, αλλά μυαλό... κυνηγού. Και φυσικά, το αναπάντεχο μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή.
Γι΄ αυτό, στην παγάνα μπαίνουν οι έμπειροι και όχι οι τιμωρημένοι και αν είναι δυνατόν, οι τρέφοντες τον κύνα. Εδώ θίγω ένα τεράστιο κεφάλαιο του γουρουνοκυνηγιού. Η συνεργασία με τα σκυλιά στην παγάνα προϋποθέτει την ίδια χημεία με αυτά, τα ίδια χούγια και αυτό γίνεται πρωτίστως με τα αφεντικά τους.
Θα πρέπει πάντα να τονίζουμε ότι ο κακός καιρός αυξάνει τις πιθανότητες ατυχήματος. Αλλά όταν πρέπει να γίνει κάτι, και τα πρέπει τα αποφασίζει η παρέα και ο αρχηγός, τότε ας γίνει κάτω από προϋποθέσεις ασφάλειας και κανόνων. Το να βραχούμε και λίγο, δεν σημαίνει κάτι, εξάλλου γι΄ αυτό ανεβαίνουμε εκεί ψηλά.
Αν ήταν πάντως να διαλέξω έναν ρόλο στο κυνήγι του αγριογούρουνου, θα διάλεγα αυτόν του παγανιέρη, με συνθήκες βροχής.
Μου πάει, δένει με τα θέλω μου, και πράγμα περίεργο, τελευταία δένει και με τα μπορώ μου. Να θυμάστε πάντα όμως, όταν λέμε βροχή, εννοούμε βροχή μόνο. Αν έχει και ομίχλη, απλά μεταθέτουμε το βραδινό τσίπουρο σε... φωτεινές ώρες.
ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;
Σε συνθήκες αυξημένης δυσκολίας όπως είναι η βροχή, η καλή συνεργασία με τα σκυλιά είναι η βάση της επιτυχίας. Επειδή μάλιστα τα σκυλιά δυσκολεύονται να πιάσουν ντορό, έχουν την τάση να απομακρύνονται από την παγάνα, κάτι που ουσιαστικά ακυρώνει το κυνήγι. Εκεί χρειάζεται η επιμονή του κυνηγού και φυσικά, η καλή σχέση με τον σκύλο.
Αθηνά Δημηροπούλου - Σωτήρη Δημηρόπουλο
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Αθηνά Δημηροπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: