Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Πως αντιμετωπίζεται η κατάποση υδροχλωρικού οξέος από τα αναψυκτικά;

Καθηγητής Χημείας απαντά για το φλέγον ζήτημα των τελευταίων ωρών

Μετά από την αναστάτωση που προκάλεσε η προκήρυξη οργάνωσης όπου ανέφερε πως είχε δηλητηριάσει αναψυκτικά με υδροχλωρικό οξύ ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθηγητής Χημείας Τριαντάφυλλος Αλμπάνης αναφέρει τι μπορεί να προκαλέσει αυτό στον ανθρώπινο οργανισμό.
Μιλώντας... στο ΒΗΜΑ ο κ.Αλμπάνης αναφέρει πως η κατάποση υδροχλωρικού οξέως μπορεί να προκαλέσει σημαντικά εγκαύματα σε όλο γαστρεντερικό σύστημα (οισοφάγο, στομάχι και έντερο), ωστόσο το εύρος των βλαβών εξαρτάται από την ποσότητα κατάποσης υδροχλωρικού οξέως.
Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι δύσκολο να καταπιεί ένας καταναλωτής μεγάλες ποσότητες
«Το υδροχλωρικό οξύ καίει τόσο πολύ ώστε δεν μπορεί κάποιος να συνεχίσει να πίνει μεγάλες ποσότητες», λέει ο κ. Αλμπάνης. 
Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνει ο καθηγητής, μετά από κατάποση υδροχλωρικού οξέως, θα πρέπει να γίνεται άμεση εισαγωγή σε νοσοκομείο, ώστε να διενεργηθεί το συντομότερο πλύση στομάχου και αραίωση με υγρά αλκαλικού περιεχομένου. Βεβαίως, απαιτείται χειρουργική επέμβαση στα σημεία που έχουν υποστεί βλάβες.

Πάντως, ο κ. Αλμπάνης, συμβουλεύει τους καταναλωτές, πριν καταναλώσουν ένα μπουκάλι, να δοκιμάζουν πρώτα τη γεύση πίνοντας μια μικρή γουλιά. 
«Σε περίπτωση που η γεύση διαφοροποιείται ή κάτι τους προβληματίζει θα πρέπει να απευθύνονται στον ΕΦΕΤ ή στο Γενικό Χημείο του Κράτους», τονίζει ο καθηγητής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: