Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Δημοτικές εκλογές χωρίς ισχυρά χαρτιά για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Όλα τα ονόματα

Δημοτικές εκλογές χωρίς ισχυρά χαρτιά για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ -Ολα τα ονόματα

Πέντε μήνες έχουν απομείνει για να στηθούν οι κάλπες για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και σε Συγγρού και Κουμουνδούρου ακόμα ψάχνουν υποψηφίους. 

Από την πλευρά της ΝΔ πολλά είναι τα στελέχη που δεν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι, καθώς τρέμουν την αρνητική ψήφο των πολιτών, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζουν πρόβλημα καθώς δεν έχουν άτομα
Από την άλλη πάντως υπάρχουν και οι υποψηφιότητες που έχουν κλειδώσει και για τις οποίες απομένει το τυπικό χρίσμα...

Οι «γαλάζιοι» υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες και τα μεγάλα κενά
Στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας η Επιτροπή Αυτοδιοικητικών Εκλογών και στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων, ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, Λευτέρης Ζαγορίτης, Μενέλαος Δασκαλάκης, Κώστας Ζωντανός, Μανώλης Αγγελάκας έχουν καταλήξει σε πρόσωπα που θεωρούνται ικανά, ωστόσο αντιμετωπίζουν πρόβλημα στις υποψηφιότητες στους δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, τα γαλάζια προπύργια που έχασε στις προηγούμενες εκλογές η ΝΔ. Φυσικά την τελική επιλογή ανήκει στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος φαίνεται έντονα δυσαρεστημένος από τα όχι λένε πιθανοί υποψήφιοι όταν τους γίνεται πρόταση. Μάλιστα από το περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για το ότι έχει επιτραπεί σε στελέχη να λένε όχι. Το μόνο βέβαιο αναφέρουν πηγές από τη Συγγρού είναι πως «το μόνο σύστημα που υπάρχει είναι η ΝΔ και θα στηρίξει παντού υποψηφίους».
Εκνευρισμός για τις υποψηφιότητες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τους δύο κορυφαίους Δήμους που η Νέα Δημοκρατία έχει χάσει και θέλει να επανακτήσει. Ωστόσο κανείς δεν θέλει να είναι υποψήφιος. Συγκεκριμένα το γαλάζιο επιτελείο προβληματίζεται για το δήμο Αθηναίων καθώς δεν υπάρχουν υποψηφιότητες και η ΝΔ θα υποχρεωθεί να επιστρατεύσει υπουργό -ακούγονται τα ονόματα του Νίκου Δένδια και της Όλγας Κεφαλογιάνη-, ή βουλευτών όπως ο Μάκης Βορίδης. Βέβαια στη ΝΔ υπάρχει τέτοια αισιοδοξία πως όποιον και να κατεβάσει θα κερδίσει, αφού από τη μία πλευρά ο Γιώργος Καμίνης έχει ανοιχτά πολλά θέματα και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ελπίδες. Γι αυτό ακούγεται ακόμα και το όνομα του λιγότερου έμπειρου Βασίλη Κικίλια.
Στη Θεσσαλονίκη ο επικρατέστερος -αν και ο ίδιος δεν δείχνει να το επιθυμεί- είναι ο Σταύρος Καλαφάτης. Είχε ακουστεί και το όνομα του πρώην υποψηφίου Κώστα Γκιουλέκα, ωστόσο αν και αρχικά ο ίδιος είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον φαίνεται πως τελικά σκέφτεται να το αποσύρει. Πάντως και ο Γιάννης Ιωαννίδης είχε δηλώσει το ενδιαφέρον του στον πρωθυπουργό, χωρίς ωστόσο ο τελευταίος να του δώσει το χρίσμα.
Οι υποψηφιότητες που έχουν κλειδώσει
Ωστόσο υπάρχουν και υποψηφιότητες που όπως φαίνεται έχουν κλειδώσει. Συγκεκριμένα εκτός συγκλονιστικού απροόπτου στη Γλυφάδα θα είναι ο νυν ευρωβουλευτής Γιώργος Παπανικολάου, στο Μαρούσι ο Γιώργος Πατούλης, στο Περιστέρι ο Ανδρέας Παχατουρίδης, στην Καλαμάτα και στο Αργος, θα είναι υποψήφιοι, οι Παναγιώτης Νίκας και Δημήτρης Καμπόσος. Στην Πάτρα, υποψήφιος θα είναι ο Κώστας Χριστόπουλος, στην Καρδίτσα ο κ. Κωνσταντίνος Παπαλός, στην Αλεξανδρούπολη ο κ. Ευάγγελος Λαμπάκης και στην Λαμία ο κ. Γιώργος Κοτρωνιάς.
Δεν έχει άτομα ο ΣΥΡΙΖΑ -Θα στηρίξει υποψηφίους άλλων κομμάτων σε κάποιες περιπτώσεις
Και στην Κουμουνδούρου πάντως βρίσκονται σε κατάσταση πλήρους σχεδιασμού, αφού θεωρούν πως στις δημοτικές εκλογές είναι μία ευκαιρία να εκμεταλλευτούν την ψήφο αποδοκιμασίας των πολιτών στην κυβέρνηση και κερδίσουν αρκετούς δήμους. Ωστόσο το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πως δεν έχει αρκετά άτομα τα οποία να είναι και αναγνωρίσιμα πρόσωπα, προκειμένου να τους δώσει το χρίσμα. Πάντως και στον ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση του δήμου Αθηναίων φαίνεται να δημιουργείται θέμα. Η ηγεσία της Κουμουνδούρου θέλει να κατεβάσει την Σοφία Σακοράφα, η οποία είναι από τα πιο δημοφιλή πρόσωπα, ωστόσο η ίδια φαίνεται πως έχει αρνηθεί την πρόταση και ζητάει να είναι υποψήφια για την περιφέρεια.
Ποια ονόματα ακούγονται για τις περιφέρειες
Στις περιφέρειες πάντως τα πράγματα δείχνουν να είναι πιο εύκολα για τη Νέα Δημοκρατία αφού αρκετά είναι τα ονόματα που θεωρούνται «κλεισμένα». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με «Το Βήμα»,  στην Κεντρική Μακεδονία ο Απόστολος Τζιτζικώστας, στη Θεσσαλία, ο Κώστας Αγοραστός. Στην Στερεά Ελλάδα υποψήφιος περιφερειάρχης θα είναι ο δήμαρχος Καρπενησίου Κώστας Μπακογιάννης, ενώ επιμένει στην υποψηφιότητά του ο πρώην υφυπουργός Θανάσης Γιαννόπουλος. Στην Αττική υπάρχουν αντιδράσεις για τον νυν περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό και μπορεί να αναζητηθεί «γαλάζιος» υποψήφιος.
Πρόβλημα υπάρχει στην περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου δεν θα υποστηριχθεί ο Πέτρος Τατούλης, ενώ λέγεται ότι δεν αποκλείεται να είναι υποψήφιος ο νυν δήμαρχος Χαϊδαρίου και πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Δημήτρης Μαραβέλιας.

iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: