Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Παναγιώτης Τσίναβος: Ο πρόεδρος της Κρι Κρι που ορφάνεψε στα 6 του, οδήγησε την εταιρεία στην κορυφή και τώρα εμψυχώνει τους εργαζόμενους μετά τη φωτιά

Παναγιώτης Τσίναβος: Ο πρόεδρος της Κρι Κρι που ορφάνεψε στα 6 του, οδήγησε την εταιρεία στην κορυφή και τώρα εμψυχώνει τους εργαζόμενους μετά τη φωτιά

Παραμονή Χριστουγέννων, η Ελλάδα πάγωσε βλέποντας στις οθόνες τις φλόγες να τυλίγουν τις γραμμές παραγωγής γάλακτος και γιαουρτιού της πασίγνωστης εταιρείας Κρι Κρι στις Σέρρες. 

Η αγωνία των εργαζομένων εν μέσω κρίσης ήταν τραγική, όμως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, γιος του ιδρυτή έσπευσε να τους διαβεβαιώσει πως μπορεί οι αποθήκες να κάηκαν όμως η πίστη και το όραμα άναψαν...

Πρόκειται για τον Παναγιώτη Τσίναβο, τον 56χρονο πολυβαβρευμένο πρόεδρος και διευθύνοντα σύμβουλο της Κρι Κρι, μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, που βρέθηκε αντιμέτωπος με την μεγαλύτερη κρίση στη διαδρομή του ως επικεφαλής της εταιρείας. 
Μιας εταιρείας εύηχα ελληνικής χάρη στον τίτλο της Κρι Κρι (προφανώς αναφέρεται στο γνωστό κρητικό αγριοκάτσικο των Λευκών Ορέων και που ακόμα και σήμερα χαζεύουμε τα μικρά τροχήλατα ψυγεία της που σάρωναν τις πόλεις τα καλοκαίρια πουλώντας παγωτά Κρι Κρι.
Ολα ξεκίνησαν το 1954 όταν ο Ηπειρώτης Γιώργος Τσίναβος άνοιξε στις Σέρρες ένα μικρό ζαχαροπλαστείο. Εκεί έμαθε την τέχνη του γάλακτος άρχισε να δημιουργεί μοναδικά παρασκευάσματα, αλλά το μεγάλο του επίτευγμα ήταν το παγωτό του. Ηταν η εποχή που ο πρόεδρος των των ΗΠΑ Ντουάιτ Αΐζενχάουερ επισκέφθηκε την Αθήνα και μεταξύ άλλων δέχθηκε ως δώρο ένα αγριοκάτσικο κρι κρι. Αυτό ήταν: ο δαιμόνιος επιχειρηματίας Γιώργος Τσίναβος άρπαξε την ευκαιρία που επικοινωνιακά απασχολούσε όλη την Ελλάδα και ονόμασε τα παγωτά του Κρι Κρι.Λίγο αργότερα έφερε μια ακόμη μικρή επανάσταση στην αγορά: παρασκεύασε το πρώτο παγωτό κασάτο.
Δυστυχώς, ο ευφυής επιχειρηματίας πέθανε ξαφνικά σε ηλικία μόλις 35 ετών το 1963, αφήνοντας την εταιρεία στη σύζυγό του και στον αδελφό του, αφού ο γιος του Παναγιώτης ήταν τότε μόλις έξι ετών. Η εταιρεία με τις γερές βάσεις και το όραμα του δημιουργού κατόρθωσε να επιβιώσει, μάλιστα το 1971 απόκτησε την πρώτη αυτόματη γραμμή παραγωγής παγωτού. Ακολούθησε στα τέλη της δεκαετίας του 80 η δημιουργία εργοστασίου που έβαλε την εταιρεία και στο χώρο παραγωγής γιαουρτιού.
Η ενασχόληση του Παναγιώτη με την οικογενειακή επιχείρηση ήταν αυτονόητη και γιαυτό σπούδασε χημικος και έκανε μεταπτυχιακά στην γαλακτομία. Στα τέλη της δεκαετίας του 80 ανέλαβε την εταιρεία οδηγώντας την στη νέα της εποχή της γιγάντωσης και της εξωστρέφειας. Βγήκε εκτός συνόρων, απόκτησε θυγατρικές στα Σκόπια και τη Βουλγαρία ενώ πουλάει προϊόντα της σε Ισραήλ, Ιράκ, Γερμανία, Ιταλία, Δανία, Γαλλία, Ισπανία κλπ.
Η φωτιά συνέβη σε μια εποχή νέας επέλασης της Κρι Κρι καθώς τρέχει ένα επενδυτικό πρόγραμμα που αγγίζει τα 6 εκατομμύρια ευρώ για την αύξηση της παραγωγής γιαουρτιού. Στις Σέρρες κατακάηκαν οι γραμμές παραγωγής γάλακτος και γιαουρτιού, ενώ διεσώθη η παραγωγή παγωτού. Αμέσως μετά την πυρκαγιά, ο Παναγιώτης Τσίναβος εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Στην οικογένεια της ΚΡΙ ΚΡΙ είμαστε συγκλονισμένοι από το συμβάν. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά. Με την υποστήριξη των ανθρώπων μας που απέδειξαν για άλλη μια φορά την αγάπη και την εμπιστοσύνη τους στην εταιρεία, την υποστήριξη των γαλακτοπαραγωγών του Νομού Σερρών, των προμηθευτών, των συνεργατών και των πελατών μας, θα τα καταφέρουμε. Από σήμερα κιόλας προχωράμε με συντονισμένα βήματα για τη δυναμική αναδιοργάνωση της παραγωγής μας προκειμένου να καλύψουμε άμεσα τις ανάγκες των πελατών μας και να συνεχίσουμε να προσφέρουμε προϊόντα υψηλής αξίας στους καταναλωτές μας. Μπορεί η φωτιά να έκαψε τις εγκαταστάσεις μας, αλλά άναψε ακόμα περισσότερο την πίστη, την θέληση και το όραμα των ανθρώπων της ΚΡΙ ΚΡΙ. Σας ευχαριστώ όλους για τη συμπαράστασή σας».



iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: