Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Ο δαίμονας της αποτυχίας!

Αυτά που καλώς μάθαμε ας τα κρατήσουμε, αυτά που κακώς μάθαμε ας τα προσέξουμε!(Αριστοτέλης)

Οι περισσότεροι από εμάς μεγαλώσαμε σε περιβάλλοντα που άσκησαν πίεση στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλό μας ώστε να μας οργανώσει για «να μην κάνουμε λάθη» .Εκπαιδευτήκαμε με την πεποίθηση ότι η αποτυχία δεν αποτελεί επιλογή.Μέσα σε περιβάλλοντα οικογενειακά ,σχολικά κ.α. τα οποία προώθησαν ένα μηχανισμό καταναγκαστικών αποδόσεων (πιθανότατα μη εφικτό)....

Δάσκαλοι και γονείς κάνοντας χρήση της μεροληπτικής δειγματοληψίας παρουσίασαν ναι μεν το "σωστό παράδειγμα" αγνοώντας δε το προφανές, για κάθε επιτυχία προηγείται σειρά αποτυχιών καθιστώντας έτσι την αποτυχία ως "απεχθή" και "κατακριτέα",γιγαντώνοντας και ενισχύοντας τις φοβίες μας.
Η "ναρκισσιστική" προσέγγιση του "καλού μαθητή" γέμισε με περηφάνεια τους γονείς οπλίζοντας τους ίδιους και τα παιδιά τους με σύνδρομα "αυτοεπιβεβαίωσης" και εγωκεντρισμού.
Η σύνδεση της εκπαίδευσης με την "τελειοθηρία" έγινε πλέον κατεστημένη αντίληψη.
Η απόλυτη επίδοση σκοπός! Το απατηλό μοντέλο του χαρισματικού υπεράνθρωπου υπόδειγμα!
Ορίστηκε ως αυτοσκοπός η απόλυτη προσήλωση στην "σχολικη ταξη" καταστρέφοντας οποιαδήποτε "άλλη" προοπτική ανάπτυξης του ίδιου μας του εαυτού!

Έννοιες όπως ευελιξία-δημιουργική φαντασία-ανακάλυψη έδωσαν την θεση τους σε "ξυλινα" προκατασκευασμένα μοντέλα μάθησης.
Η Διαδικασία της προσωπικής Επιλογης-Διαλογης-Επανεξετασης επάνω στην διαθέσιμη πληροφορία μέσα απο την βιωματική προσέγγιση και μελέτη δεν έχει το δικαίωμα της αποτυχίας σύμφωνα με τα παραπάνω που αναφέραμε!
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ; και εγγένετο ο λαμπρός επιστήμων! Ο "χαρισματικος υπερανθρωπος" που παρήγαγε η παραπάνω διαδικασία αρχίζει τα πρώτα βήματά του προς την απόλυτη επιτυχία, το όνειρο!

Παρ ολ αυτά σιγά-σιγά αντιλαμβάνεται οτι τα μοντέλα που τον δίδαξαν δεν είναι και τόσο εφικτά όταν αρχίσει να εμφανίζεται ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ

-Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ!
Ταραχή θυμός απογοήτευση ,αρχίζουν να κυριαρχούν στον εσωτερικό κόσμο του δήθεν χαρισματικου υπερανθρωπου!
Συνεχίζει να εμμένει στην πεποίθηση οτι Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΠΙΛΟΓΗ και πρέπει να πολεμήσει ασταμάτητα αυτή τη λανθασμένη επιλογή-διαδικασία (αντι να συνάψει ειρήνη μαζί της και να συνεργαστεί!).

Οσο όμως ο χρόνος περνά ο μεγάλος αυτός δάσκαλος εμφανίζεται ξανά και ξανά ασταμάτητα. Δεν σταματά τον πόλεμο εναντίον του συνεχίζοντας κατα παράδοξο τρόπο ν απομακρύνεται απο το πολυπόθητο όνειρό του. Η σύγχρονη κατάρα της αποτυχίας συνεχίζει την καταδίωξη!

Το περιβάλλον "αφορίζει" στην παραμικρή ευκαιρία τον αποτυχημένο αυτό τύπο συνεχίζοντας να εκθιάζει τον χαρισματικο υπερανθρωπο!
Το παιδί που ονειρεύτηκε θέλησε επεδίωξε αλλά τελικώς απέτυχε ΓΙΑΤΙ; ΔΕΝ ΕΔΕΙΞΕ ΤΟΝ ΑΝΑΛΟΓΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΔΑΣΚΑΛΟ ΤΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ!

Αγαπητοί αναγνώστες η παραπάνω περιγραφή δεν υπόκειται σε μεροληπτικη δειγματοληψια αλλά περιγράφει το 90% του πληθυσμού(εκτός και αν διαφωνείτε σχολιάστε!).

Οι αποτυχίες είναι οι πινακίδες κατεύθυνσης στο δρόμο για το επίτευγμα που δυστυχώς αντί να αναδείξουμε και να δούμε ,επίμονα κρύψαμε!
Κάνοντας χρήση των πινακίδων αυτών ανακαλύπτουμε συνεχώς νέους δρόμους ,νέους ορίζοντες και προοπτικές.

Η αποτυχία όσο την σεβόμαστε λειτουργεί ως μοχλός ανάπτυξης και προοπτικών, ακούγοντας το γέλιο της να μας χλευάζει ,ακούμε μαζί και την σοφία της.

Μετά απο κάθε αποτυχημένη προσπάθεια ανοίγεται μια νέα ευκαιρία να ξαναρχίσουμε ποιό "έξυπνα".
Η ειρήνη και η συνεργασία μαζί της κατά παράδοξο τρόπο οδηγεί όλο και ποιό κοντά στην αντίφασή της ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
Η φυσική αυτή μετάβαση απο και προς την επιτυχία δια μεσου της αποτυχίας μας δίνει το εισητήριο για ακόμα μεγαλύτερα επιτεύγματα.
Ολη η ανθρώπινη πρόοδος βασίστηκε στη αποτυχία,όλοι οι κλάδοι που συντέλεσαν στην πρόοδο πρότερα είχαν χιλιάδες αποτυχημένα πειράματα(ιατρικη,τεχνολογίες κ.α.)

Δυο παράδοξα αλληλένδετες έννοιες?
Οχι φυσικά ,ο σπόρος της αποτυχίας κατα περίεργο τρόπο γεννά το όνειρο ,την άνθιση.

Ο μεγάλος δάσκαλός μας- η μητέρα της επιτυχίας έχει όνομα ΑΠΟΤΥΧΙΑ!

Μόνο αυτοί που τολμούν να αποτύχουν παταγωδώς, μπορούν και να επιτύχουν μεγαλειωδώς. (John F. Kennedy)

Σεβαστείτε την αποτυχία σας!

Αφιερωμένο σε κάθε Έλληνα πολίτη που ζει την δική του κόλαση-μαζί θα τα καταφέρουμε!

Πηγή: http://inforex-trading.blogspot.gr/

Ακριβός Γιώργος
Πάροχος εντολών σε συναλλαγές με μόχλευση και διαχειριστής επενδύσεων. Τεχνικός αναλυτής τιμών σε χρηματοικονομικά προιόντα(νομισματικές ισοτιμίες, δείκτες, μετοχές, εμπορεύματα κ.α.)



marketnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: