Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Χυδαία πρόκληση από ΕΕ: Θα πάω για σκι και μετά θα τα βρούμε με την Αθήνα

Χυδαία πρόκληση από ΕΕ: Θα πάω για σκι και μετά θα τα βρούμε με την ΑθήναΤεράστιο χάσμα, ανάμεσα στην Τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση 

διαπιστώνει ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος, στέλνοντας από τις Βρυξέλλες δυσοίωνα μηνύματα για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το χρηματοδοτικό κενό του 2014. 
Παράλληλα όμως προέβη σε χυδαία πρόκληση, καθώς όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους, 

«Θα πάω για σκι και μετά θα τα βρούμε με τους Ελληνες».

Όπως δήλωσε ο... εν λόγω αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό το καθεστώς ανωνυμίας, η Ελλάδα σημειώνει «αργή πρόοδο» στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση ποσού ύψους 1 δισ. ευρώ, που υπολείπεται από τη δόση του Ιουλίου.

Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει «χάσμα χιλιομέτρων και δισεκατομμυρίων» ανάμεσα στην Τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση, στο θέμα του δημοσιονομικού κενού του 2014. Παράλληλα πρόσθεσε ότι χωρίς συμφωνία, οι εταίροι της Ελλάδας δεν μπορούν να γνωρίζουν τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για το 2014.

«Είμαστε πολύ μακριά από την επίτευξη συμφωνίας», ανέφερε ο αξιωματούχος σύμφωνα με το ΑΠΕ, εκφράζοντας τις αμφιβολίες του για το αν θα υπάρξει συμφωνία ακόμη και τον Δεκέμβριο. «Στενεύουν τα περιθώρια» δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι όσο η ελληνική πλευρά καθυστερεί δεν θα εκταμιευθούν οι επόμενες δόσεις των δανείων.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε, εξάλλου, την ανάγκη να υλοποιηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα. Οπως είπε, έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν ότι η υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα είναι πολύ πιο δύσκολη από τη δημοσιονομική προσαρμογή. «Η βραδεία προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αποτελεί σημαντική απώλεια για το δυναμισμό του προγράμματος», υπογράμμισε.

Οταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο κόστος που θα έχει για την Ελλάδα η αναβολή των διαπραγματεύσεων, απάντησε ότι δεν είναι σε θέση να κάνει πραγματική εκτίμηση. Δήλωσε πως εκ πρώτης όψεως η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας δε δημιουργεί ταμειακό πρόβλημα, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι σιγά-σιγά επιτείνονται τα χρηματοδοτικά αδιέξοδα.

«Το έχουμε ξαναζήσει αυτό» πρόσθεσε και συνέχισε: «Είναι πάντα καλό να είναι κανείς εντός χρονικών ορίων, παρά να καθυστερεί. Κάθε καθυστέρηση είναι ένα πρόβλημα. Μικρή καθυστέρηση σημαίνει μικρά προβλήματα και μεγάλη καθυστέρηση σημαίνει μεγάλα προβλήματα».

Τέλος, ερωτηθείς για το αν υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στα μέλη της Τρόικα για το δημοσιονομικό κενό του 2014, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος απάντησε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι όταν υπάρχουν τρεις οικονομολόγοι γύρω από ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων, συνήθως διατυπώνονται διαφορετικές απόψεις.

Στουρνάρας: «Οποιος έκανε τη δήλωση, να τα πει με το όνομά του»

Αμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας στα λεγόμενα του ανώτατου Ευρωπαίου αξιωματούχου. «Οποιος έκανε αυτή τη δήλωση, η οποία δεν αντανακλά τις δημιουργικές συζητήσεις με την Τρόικα, να έχει το θάρρος να τα πει με το όνομά του», είπε ο Γιαννης Στουρνάρας και πρόσθεσε στα περί απόστασης μεταξύ των δύο πλευρών: «Δεν μας χωρίζουν μίλια, μας χωρίζουν μέτρα». Οπως έγινε γνωστό, η αποστολή της Τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα την Παρασκευή, αμέσως μετά το Eurogroup.

Εν τω μεταξύ το ΥΠΟΙΚ επιχειερεί να κλείσει το χάσμα με την Τρόικα για το δημοσιονομικό «κενό» του 2014, αλλά χωρίς να ξεπεράσει κατά πολύ τα 500 εκατ. ευρώ, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η διαπραγμάτευση θα τραβήξει πολύ, ενδεχομένως και μετά από τα Χριστούγεννα, με την ελληνική πλευρά να σημειώνει, επίσης, ότι η Τρόικα δεν ζητά νέα μέτρα.

iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: