Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Αυτός είναι ο πραγματικός μισθός των βουλευτών - Πώς ξεκίνησε η διένεξη

Αυτός είναι ο πραγματικός μισθός των βουλευτών -Πώς ξεκίνησε η διένεξη Από 7.670,76 ευρώ μέχρι 8.198,79 ευρώ το μήνα, αναλόγως την περιφέρεια όπου εκλέγονται, κυμαίνεται το ύψος της μηναίας ακαθάριστης αποζημίωσης που λαμβάνουν οι Ελληνες βουλευτές, για την οποία τόσος ντόρος έγινε τις τελευταίες ημέρες και για την οποία η Βουλή χωρίστηκε σε δύο... στρατόπεδα: 

Από τη μια όσοι υποστήριζαν ότι έπρεπε να μειωθεί και 
από την άλλη οι υπόλοιποι που διατείνονταν ότι έχει ήδη περικοπεί πολύ την τελευταία τριετία και ότι δεν... βγαίνουν.
Βάσει των στοιχείων που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της Βουλής η μηνιαία ακαθάριστη αποζημίωση των βουλευτών διαμορφώνεται ως εξής:

(Πατήστε πάνω στον πίνακα για μεγέθυνση)
Οσον αφορά τα έξοδα κίνησης, στην κατηγορία Α ανήκουν οι βουλευτές Επικρατείας, Α & Β Αθηνών, Α & Β Πειραιώς, Έβρου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Α θεσσ/κης, Καβάλας, Κερκύρας, Κεφαλληνίας, Κοζάνης, Λέσβου, Α & Β Πειραιώς, Σάμου, Χανίων και Χίου. Στην κατηγορία Β ανήκουν οι βουλευτές Αργολίδας, Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ημαθίας, Κιλκίς, Κορινθίας, Λασιθίου, Ξάνθης, Ροδόπης, Πέλλης, Πιερίας, Ρεθύμνης. Στην κατηγορία Γ ανήκουν οι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαίας, Γρεβενών, Ευρυτανίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καρδίτσας και Καστοριάς, ενώ στην κατηγορία Δ ανήκουν οι βουλευτές Κυκλάδων και Δωδεκανήσσων.
Οσον αφορά το επίδομα οργάνωσης γραφείου, στην κατηγορία Α ανήκουν οι βουλευτές Επικρατείας, Α & Β Αθηνών και Α & Β Πειραιώς, ενώ στην κατηγορία Β όλοι οι υπόλοιποι βουλευτές.
Πέρα από τα ποσά αυτά οι βουλευτές αποζημιώνονται και για τη συμμετοχή τους σε συνεδριάσεις των επιτροπών της Βουλής. Συγκεκριμένα για κάθε συνεδρίαση επιτροπής (της οποίας είναι μέλη) στην οποία παρίστανται αμείβονται με το ποσό των 150 ευρώ.

Πώς ξεκίνησε η διένεξη

Η διένεξη μεταξύ των βουλευτών ξεκίνησε με την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού της Βουλής όπου δεν προβλεπόταν μείωση των αποδοχών του βουλευτών. Αμέσως οι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού στη Βουλή χωρίστηκαν στα... δύο με τους μεν να υποστηρίζουν ότι σε μια στιγμή που όλοι οι μισθοί περικόπτονται δραματικά θα έπρεπε να μειωθεί περαιτέρω και η βουλευτική αποζημίωση και τους δε να υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει καθώς τα έξοδά τους είναι υπέρογκα και δεν βγαίνουν, να κάνουν λόγο για λαϊκισμό της άλλης πλευράς και να υποστηρίζουν ότι με τη λογική αυτή οδηγούμαστε σε Βουλή... πλουσίων όπου θα εκλέγονται μόνο όσοι έχουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του βουλευτή της ΝΔ Ιορδάνη Τζαμτζή ο οποίος σε πρωινή εκπομπή την περασμένη εβδομάδα ισχυρίστηκε ότι παίρνει μόνο 5.450 ευρώ και ότι οι συνάδελφοί του, τα «φέρνουν βόλτα» πολύ δύσκολα οικονομικά. «Ορισμένοι ξεραίνουν το σκ...το τους για να ζήσουν», είπε χαρακτηριστικά προκαλώντας σάλο. Ο βουλευτής της ΝΔ είχε ισχυριστεί τότε ότι οι αποδοχές των Ελλήνων βουλευτών έχουν μειωθεί κατά 40% τα τελευταία 3 χρόνια, ενώ για τα προνόμια των φοροαπαλλαγών που αγγίζουν και το 70%, απέφυγε να απαντήσει παρά τις επίμονες ερωτήσεις του δημοσιογράφου. Δυο μέρες αργότερα, με γραπτή του δήλωση επαναλάμβανε πως υπάρχουν βουλευτές που «δυσκολεύονται αφάνταστα» και άλλοι που «χαρίζουν την αποζημίωσή τους» και σε νεότερη συνέντευξή του, σε μια προσπάθεια να μαζέψει τα όσα αρχικά είχε πει, πρότεινε να σταματήσει η λειτουργία των γραφείων των βουλευτών για να εξοικονομηθεί από κάθε βουλευτή το ποσό των 2.000 ευρώ.
Το ύψος της βουλευτικής αποζημίωσης, όπως ήταν φυσικό, μονοπώλησε και τη συζήτηση του προϋπολογισμού της Βουλής στην Ολομέλεια το απόγευμα της Δευτέρας ο οποίος όπως προκύπτει από τις μέχρι ώρας τοποθετήσεις θα ψηφιστεί με την στήριξη μόνο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Μεϊμαράκης: Οποιος δεν θέλει τη βουλευτική αποζημίωση να την αρνηθεί

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης παρενέβη και ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης ο οποίος απαντώντας σε όσους προτείνουν συμβολικές μειώσεις στις αποδοχές των βουλευτών εξήγησε ότι το ύψος της βουλευτικής αποζημίωσης καθορίζεται Συνταγματικά και είναι ίση με την αποζημίωση που λαμβάνει ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Αναφερόμενος δε σε εκείνους τους βουλευτές που μιλώντας στα ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξουν περικοπές στα βουλευτικά τους εισοδήματα είπε: «Δεν υπάρχει καμία διάταξη που να λέει ότι με το ζόρι πρέπει να τα εισπράξετε. Μπορείτε να πάτε στο λογιστήριο και να δώσετε εντολή για να κοπούν. Να δίνονται υπέρ κάποιου ταμείου». Παράλληλα, ο κ. Μεϊμαράκης υπενθύμισε ότι δύο φορές η Ολομέλεια ομόφωνα αρνήθηκε να προσαρμόσει προς τα επάνω την αποζημίωση όταν οι δικαστές έδωσαν αύξηση στους εαυτούς τους.
Στο ίδιο κλίμα και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης ο οποίος υποστήριξε ότι ο βουλευτής πρέπει να στέκεται όρθιος και να μην κλαίγεται και με το ήθος του να παραδειγματίζει τον απλό πολίτη. Αυτή είναι η πρώτη υποχρέωση που πρέπει να έχει».
Από το βήμα του ομιλητή λίγο νωρίτερα ο εισηγητής της ΝΔ Μάξιμος Σενατάκης ανέφερε ότι από το 2009 έως σήμερα έχουν μειωθεί κατά 35% οι βουλευτικές αποδοχές και ζήτησε να επανεξεταστεί η κατανομή των κονδυλίων προκειμένου να στηριχθεί ο ρόλος των επιστημονικών συνεργατών.

ΣΥΡΙΖΑ: Υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω μειώσεις

Από την άλλη πλευρά ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γελαλής ο οποίος εάν και επεσήμανε τις δραστικές περικοπές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, είπε ότι δεν είναι αρκετές και ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω μειώσεις.

Κασιδιάρης: Να εξισωθεί η βουλευτική αποζημίωση με το μισθό των πρέσβεων

Προκλητικός εμφανίστηκε για άλλη μια φορά ο Ηλίας Κασιδιάρης ο οποίος είπε ότι το γεγονός ότι δεν μειώνεται η βουλευτική αποζημίωση συνιστά «πολιτική αλητεία» και αφού προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας μέσω της οποίας η ΧΑ θα ζητά τη μείωση του μισθού των βουλευτών στα 1.889 ευρώ, όσα δηλαδή παίρνουν και οι πρέσβεις, απευθυνόμενος στους βουλευτές που διαμαρτύρονται τους κάλεσε αν πεινάνε να πάνε να πάρουν τρόφιμα από τα συσσίτια της Χρυσής Αυγής.

ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ ζήτησαν μείωση των κονδυλίων για τους βουλευτές

Από τη ΔΗΜΑΡ η Ασημίνα Ξηροτύρη ζήτησε να μειωθεί δραστικά «η αποζημίωση για έξοδα γραφείου και κίνησης που είναι πανω από 1.500 ευρώ το μήνα αφορολόγητα και να μειωθεί ο αριθμός συνεργατών (5)», ενώ από το ΚΚΕ ο Σπύρος Χαλβατζής τόνισε ότι το κόμμα του βρίσκεται «στη λογική σταθερής μείωσης» και επισήμανε ότι το ΚΚΕ έχει προτείνει μείωση αποζημίωσης, κατάργηση αμοιβής από επιτροπές και κατάργηση βουλευτικής σύνταξης.
Φωτογραφία: Eurokinissi

iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: