Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Η γη όταν λιώσουν οι πάγοι

Το ερώτημα τι θα γίνει αν λιώσουν οι πάγοι, 
θέτει το National Geographic που δημιούργησε και έναν διαδραστικό χάρτη με την "εικόνα" του πλανήτη, αν συμβεί κάτι τέτοιο (Pics)

Τι θα γίνει αν λιώσουν οι πάγοι του Βόρειου και του Νότιου πόλου που αποτελούν το 10% της επιφάνειας του πλανήτη;

Στο ερώτημα έρχεται να απαντήσει το National Geographic που δημιούργησε και έναν διαδραστικό χάρτη με την "εικόνα" του πλανήτη με πέντε εκατομμύρια κυβικά χιλιόμετρα περισσότερου νερού.
Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά 65 μέτρα "καταβροχθίζονται" ακόμα και ολόκληρες χώρες.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ...
θα χρειαστούν περίπου 5.000 χρόνια για να λιώσουν οι πάγοι του πλανήτη.





Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη προκάλεσε την αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά επτά εκατοστά.

Η ανταρκτική σύμφωνα με μετρήσεις περιέχει το 80% του πάγου στον πλανήτη.






Σύμφωνα με το περιοδικό το Λονδίνο και η Βενετία θα εξαφανιστούν. Ολόκληρη η Ολλανδία θα σκεπαστεί από το νερό, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της Δανίας.

Μεγάλο μέρος της Ευρώπης θα χαθεί, ενώ Κασπία και Μαύρη Θάλασσα θα γίνουν ένα με τη Μεσόγειο.

Φθηνά φαίνεται να τη γλυτώνει και η Αφρική, όχι όμως και η Β. Αμερική, όπου η Καλιφόρνια και το Σαν Φρανσίσκο θα είναι πλέον νησιωτικές περιοχές.






Στη Ν.Αμερική, ο Αμαζόνιος θα γίνει ένα με τη θάλασσα ενώ στην Καραϊβική από τα εξωτικά της νησιά θα εξέχουν μόνο οι κορυφές των βουνών.






Στην Ασία, 600 περίπου μίλια της αχανούς κινεζικής γης θα πλημμυρίσουν, όπως και όλο το Μπαγκλαντές αλλά και μεγάλο μέρος της παράκτιας Ινδίας.

Όσο αφορά την Ελλάδα φαίνεται να τη γλυτώνει με μικρές απώλειες.

SOURCES: Philippe Huybrechts, Vrije Universiteit Brussel; Richard S Williams, JR., Woods Hole Research center; James C. Zachos, University of Claifornia, Santa Cruz; USGS; NOAA, ETOPO1 Bedrock, 1 Arc-Minute Global Relief Model © SEPTEMBER 2013 NATIONAL GEOGRAPHIC SOCIETY

Πηγή: dailymail


Στέφανος Νικήτας
news247 

Δεν υπάρχουν σχόλια: