Ενδεχόµενη διάσπαση στη ∆ηµοκρατική Αριστερά µπορεί να τον διευκολύνει για να παίξει τον τελευταίο του ρόλο ως ρυθµιστικού παράγοντα στην προσπάθεια επανένωσης της Κεντροαριστεράς, χωρίς αυτό όµως να του εξασφαλίζει την πρωτοκαθεδρία στον σχηµατισµό της «Ελιάς». Η δεύτερη βοήθεια στην οποία επενδύει ο κ. Βενιζέλος για να µην τελειώσει άδοξα η πολιτική του σταδιοδροµία είναι να βρει καταφύγιο στους ευρωπαϊκούς µηχανισµούς εξουσίας, µε τη στήριξη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαµαρά. Σύµφωνα µε πληροφορίες, µεταξύ των ευκαιριών που διαβλέπει, και µάλιστα σε πολύ κοντινό ορίζοντα, ο κ. Βενιζέλος είναι αυτή της µεταπήδησής του στη θέση του επιτρόπου της Ελλάδας στην Κοµισιόν, όπου µπορεί να διεκδικήσει ακόµα και ρόλο αντιπροέδρου.

 ΟΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Σε κάθε περίπτωση, ορόσηµο για την παραµονή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θεωρείται η αναµέτρηση των ευρωεκλογών, ενώ κοµµατικές πηγές αναφέρουν ότι η αντίστροφη µέτρηση που θα τον θέτει προ των ευθυνών του για την πορεία της παράταξης θα ξεκινήσει αµέσως µετά την ψήφιση του Προϋπολογισµού.

Στο παρασκήνιο αυτή την περίοδο έχουν ξεκινήσει οι διαβουλεύσεις µεταξύ των στελεχών του κόµµατος και συγκεκριµένων οµάδων που φιλοδοξούν να πρωταγωνιστήσουν στις εξελίξεις για την επόµενη ηµέρα.

Το ερώτηµα που απασχολεί όλους τους εµπλεκοµένους είναι εάν η αλλαγή ηγεσίας θα σηµατοδοτήσει και τη µετάβαση σε µια νεότερη γενιά ή θα υπάρξει ένα νέο σχήµα µε συλλογικά χαρακτηριστικά, που θα αναδεικνύει την παρουσία και της παλαιάς φρουράς ως εγγυήτριας δύναµης για την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην ηγεµονική του θέση.

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι πλευρές οµονοούν στην άποψη ότι οι επόµενες εθνικές εκλογές θα σηµάνουν το τέλος του σφιχτού εναγκαλισµού µε τη Νέα ∆ηµοκρατία. «Στις εκλογές θα τελειώσει η παντρειά µε τη Ν.∆.», έλεγε χαρακτηριστικά πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ.

ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
Αξίζει να σηµειωθεί ότι τις τελευταίες ηµέρες έντονη κινητικότητα, µε ραντεβού και συναντήσεις σε σπίτια ή εστιατόρια, αναπτύσσουν ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο ∆ηµήτρης Ρέππας, η Βάσω Παπανδρέου, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο Κώστας Λαλιώτης, ο Παρασκευάς Αυγερινός, ο Αλέκος Παπαδόπουλος –κινητικότητα που θυµίζει τις ηµέρες που προετοιµαζόταν η διαδοχή του νοσηλευόµενου στο «Ωνάσειο» Ανδρέα Παπανδρέου από τον Κώστα Σηµίτη και την εκσυγχρονιστική «φράξια» του Κινήµατος.

Απαντες οι προαναφερθέντες συµφωνούν στην άποψη ότι ο κ. Βενιζέλος είναι πρόβληµα για το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν εκφράζουν επιµέρους διαφοροποιήσεις για το εάν το κόµµα θα πρέπει να ανασυγκροτηθεί µε το βλέµµα στον ΣΥΡΙΖΑ ή στην αναζήτηση συµµαχικής λύσης µε τη ∆ΗΜ.ΑΡ.

Πέρα όµως από τα στελέχη που δεν µετέχουν ενεργά στα κοινοβουλευτικά και κοµµατικά όργανα, λύσεις για την επόµενη ηµέρα αναζητούν οι επίδοξοι πρωταγωνιστές στο παιχνίδι διαδοχής του κ. Βενιζέλου.

Την Τετάρτη το βράδυ, στο εστιατόριο «Καβάτζα», στην οδό Σπευσίππου, στο Κολωνάκι, πραγµατοποιήθηκε δείπνο µε τη συµµετοχή των κεντρικών στελεχών που απαρτίζουν την περίφηµη οµάδα των «υφυπουργών του Γιώργου Παπανδρέου», η οποία εδώ και έναν χρόνο µεθοδεύει την «εκπαραθύρωση» του κ. Βενιζέλου.

Στο δείπνο συµµετείχαν οι Φίλιππος Σαχινίδης, Θάνος Μωραΐτης, Μανώλης Οθωνας, Γιώργος Πεταλωτής και Αφροδίτη Παπαθανάση. Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε αρκετοί αναρωτήθηκαν εάν η ασθένεια που επικαλέστηκε την ίδια ηµέρα ο κ. Βενιζέλος και ανέβαλε τη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ήταν διπλωµατική, προκειµένου να µη βρεθεί αντιµέτωπος µε δυσάρεστες καταστάσεις.

 Η ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ
Κατά τη διάρκεια του δείπνου, εξετάστηκαν όλα τα σενάρια που µπορεί να προκύψουν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ το επόµενο διάστηµα και κυρίως εκτιµήθηκε κατά πόσο ο κ. Βενιζέλος θα προχωρήσει ή όχι σε µια ηρωική έξοδο από την ηγεσία του κόµµατος.

Η συγκεκριµένη οµάδα έχει κατηγορηθεί ότι αµφισβητεί τον κ. Βενιζέλο προκειµένου να προετοιµάσει το έδαφος για επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου. Ωστόσο η εξέλιξη που είχε σηµειωθεί στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, µε την πρόταση του εισαγγελέα να µην παραγραφούν τα αδικήµατα σε βάρος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, θεωρήθηκε αρνητική, ακόµη και αν στον σχεδιασµό τους υπήρξε τέτοια πρόθεση.

Καραδοκεί ο Ραγκούσης

Ετοιµος να εισέλθει στον στίβο των εσωκοµµατικών ζυµώσεων είναι και ο Γιάννης Ραγκούσης. Μετά τη δηµόσια αποκάλυψη του Μίµη Ανδρουλάκη ότι δεν του επέτρεψε ο Ευάγγελος Βενιζέλος να παραιτηθεί από βουλευτής, για να µην πάρει τη θέση του ο πρώην γραµµατέας του κόµµατος, δεν αποκλείεται αυτό να συµβεί το επόµενο διάστηµα και ο κ. Ραγκούσης να βρεθεί εντός Κοινοβουλίου. Σηµειωτέον ότι ο τελευταίος είχε συµπήξει µέτωπο µε τους Ανδρέα Λοβέρδο και Αννα ∆ιαµαντοπούλου, ενώ την πρωτοβουλία τους έβλεπε µε θετικό µάτι και ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

∆ιαδοχικές συναντήσεις µε στελέχη και πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχει και ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος στις συζητήσεις που πραγµατοποιεί εµφανίζεται ως προνοµιακός συνοµιλητής µε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που χρειαστεί το κόµµα να συγκυβερνήσει µε τον Αλέξη Τσίπρα. Τις εξελίξεις ζυγίζει και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος διερευνά το τοπίο, πραγµατοποιώντας συναντήσεις µε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι το επόµενο βήµα θα το κάνει στο κενό.

Του Γιώργου Κατσίγιαννη, 
Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ