Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Υπόγειοι δίαυλοι παπανδρεϊκών με ΣΥΡΙΖΑ, πονοκεφαλιάζουν ΠΑΣΟΚ και κυβέρνηση

Οι υποψίες της Χαριλάου Τρικούπη για τον συντάκτη του άρθρου της Θεοδώρας Τζάκρη που προβλέπει αριστερή κυβέρνηση τον Μάιο
- Τις προθέσεις της για τους ανθρώπους του Γιώργου Παπανδρέου ζητεί να ξεκαθαρίσει η Κουμουνδούρου ο Γιάννης Πανάρετος

Σενάρια πολιτικής αστάθειας πυροδοτεί η ατμόσφαιρα αποσάθρωσης που εξακολουθεί να επικρατεί στις τάξεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ και τις παρασκηνιακές κινήσεις μερίδας στελεχών του κόμματος που αμφισβητούν την απόφαση του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου να παραμείνει προσηλωμένος στην κυβερνητική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία.
Το αγωνιώδες ερώτημα «ποιος θα είναι ο επόμενος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που θα διαφοροποιηθεί σε κρίσιμη ψηφοφορία»... που τίθεται όλο και συχνότερα την τελευταία εβδομάδα μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ από τη βουλευτή Πέλλας κυρία Θεοδώρα Τζάκρη και την παραίτηση του βουλευτή Λέσβου κ. Νίκου Σηφουνάκη από τη θέση του υπεύθυνου για θέματα Ναυτιλίας, προκαλεί έντονους προβληματισμούς στον κύκλο των συνεργατών του κ. Βενιζέλου, αλλά και ευρύτερα στο κυβερνητικό επιτελείο.

Την κατάσταση περιπλέκουν και πληροφορίες που κυκλοφορούν στα πέριξ της Χαριλάου Τρικούπη και θέλουν ορισμένους από τους εσωκομματικούς αντιπάλους του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ να ρίχνουν γέφυρες προς τον ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας ήδη ξεκινήσει υπόγειες διαπραγματεύσεις για μετακίνησή τους προς την Κουμουνδούρου.

Σε αυτό, άλλωστε, αποδίδουν το άνοιγμα που έκανε τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας αρχικά προς την κ. Τζάκρη και με τη συνέντευξή του στην «Αυγή» της Κυριακής προς όλους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που δε θα στηρίξουν τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση.

Το άρθρο της Τζάκρη και το tweet του Παναρέτου

Δεν είναι τυχαίο ως προς τούτο, λένε πηγές του ΠΑΣΟΚ, το άρθρο της κ. Τζάκρη που δημοσιεύθηκε το Σάββατο στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και στο οποίο η βουλευτής Πέλλας προέβλεπε ότι το σημερινό κυβερνητικό σχήμα θα παραδώσει τον προσεχή Μάιο την εξουσία σε μια αριστερή κυβέρνηση.

Η φρασεολογία του συγκεκριμένου κειμένου, το οποίο διαπνεόταν από μια προσπάθεια να δικαιολογηθεί η επιλογή της κυβέρνησης του κ. Γιώργου Παπανδρέου, στην οποία η κ. Τζάκρη συμμετείχε ως υφυπουργός, ψηφίζοντας αναντίρρητα όλα τα μέτρα που λήφθηκαν τότε, «προδίδει τον πραγματικό συντάκτη του άρθρου», λένε οι ίδιες πηγές υποδεικνύοντας συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού που είχε παλαιότερα την ευθύνη για τα μέσα ενημέρωσης.

Την καχυποψία για υπόγειες διαδρομές φίλων του κ. Παπανδρέου προς τον ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσε και μια ανάρτηση στο tweeter που έκανε την ίδια μέρα ένας από τους παλαιότερους φίλους του πρώην πρωθυπουργού, ο κ. Γιάννης Πανάρετος.
«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κυβερνήσει προοδευτικά πρέπει να πείσει για τις προθέσεις του τους παπανδρεϊκούς και όχι να φλερτάρει με τους ΑΝΕΛ», έγραψε ο πρώην υφυπουργός Παιδείας και εμπνευστής του σχεδίου ανοικτής διακυβέρνησης (open.gov) που επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί μετά τις εκλογές του 2009.

Θέμα διαδοχής Βενιζέλου άνοιξε «Το Βήμα»

Αίσθηση, την ίδια ώρα, προκαλούν δημοσιεύματα ακόμη και σε ιδιαιτέρως, μέχρι πρότινος, τουλάχιστον, φιλικά προς τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μέσα ενημέρωσης που ανακινούν ζήτημα παραίτησης του από την ηγεσία του κόμματος, καθώς όπως γράφεται χαρακτηριστικά στο «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Βενιζέλος δεν ελέγχει ούτε την κοινοβουλευτική ομάδα αλλά ούτε τον κομματικό μηχανισμό.

Στο επίμαχο δημοσίευμα, αν και αναφέρεται ότι
«στην περίπτωση που ανοίξει άκαιρα μια διαδικασία διαδοχής, το πιθανότερο είναι να τιναχθεί στον αέρα το ΠΑΣΟΚ», κατονομάζονται ως πιθανότεροι διάδοχοι οι κύριοι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Κώστας Σκανδαλίδης, Φίλιππος Σαχινίδης, καθώς και από τη νεώτερη γεννιά στελεχών ο γραμματέας του κόμματος κ. Νίκος Ανδρουλάκης και ο εκπρόσωπος Τύπου κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.     Γρηγόρης Τζιοβάρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: