Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Αντιμνημονιακή δημοσιογραφία του…



Ο διευθυντής της Ακρόπολις, Άρης Σπίνος

Το άρθρο είναι για αυτούς που παρακολούθησαν την εκπομπή στο ΕΧΤΡΑ3 και τον καβγά της Ραχήλ Μακρή με τον Χίο.
Άλλο αντιμνημονιακός και άλλο δημοκράτης,να μην μπερδευόμαστε παιδιά...



Κίτρινοι, μαύροι, αναξιόπιστοι, και βεβαρημένου παρελθόντος, παράγοντες σπεκουλάρουν στην γενικευμένη αγανάκτηση
Του Δ.Η. από τη Ρήξη φ. 98
Τρεις νέες καθημερινές πανελλαδικές εφημερίδες άνοιξαν σε διάστημα ενός μηνός και μάλιστα και οι τρεις εμφανίζονται ως αντιμνημονιακές! 
Την αρχή έκανε η News bomb, που ανήκει στον δημοσιογραφικό όμιλο του Δημήτρη Γιαννακόπουλου και είχε ως πρώτο βιολί τον Στέφανο Χίο.
Πέρα από τις κορόνες του Χίου για δωσίλογους που θα τους βάλει στη θέση τους και άλλα γραφικά που συνηθίζει, στην πραγματικότητα πρόκειται για μια φυλλάδα τύπου Εσπρέσο που βγήκε για να της κλέψει μερικά φύλλα, μιας και η Εσπρέσο, είναι από τις λίγες εφημερίδες που στην κρίση που σοβεί τον Τύπο διατηρεί τις πωλήσεις της σε υψηλό επίπεδο (τρίτη σε πωλήσεις στα καθημερινά φύλλα). 
Αλλά η Newsbomb έχει και άλλη αποστολή, να ξεπλένει τη Χρυσή Αυγή. Τη Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, στο πρώτο φύλλο της, λίγες μέρες μετά την προφυλάκιση του Μιχαλολιάκου, ήταν το πρώτο μέσο που πήρε συνέντευξη σε χρυσαυγίτη, συγκεκριμένα στον Κασιδιάρη. Στη συνέντευξη, ο Χίος μετά από κάποιες δήθεν σκληρές ερωτήσεις, άρχισε να τον ρωτά τι θα πράξει στο Δήμο Αθηναίων ως δήμαρχος. Μαζί με το λάιφ στάιλ, καθημερινά τρυπώνουν και κάποια θεματάκια που αβαντάρουν τη ΧΑ. 
Ο Χίος είναι γνωστή περίπτωση δημοσιογράφου φιλικά προσκείμενου στην ΧΑ, τόσο η εκπομπή, «Μακελειό» όσο και η ιστοσελίδα του makeleio.gr, είναι φιλόξενο βήμα για τους χρυσαυγίτες, ειδικά η ιστοσελίδα, συχνά μοιάζει με άτυπο γραφείο Τύπου της ΧΑ.
Και αν η Newsbomb είναι ελαφροχρυσαυγίτικη, η επόμενη εφημερίδα, που επανακυκλοφόρησε στα μέσα Οκτωβρίου, η Ακρόπολις, που διευθύνεται από το δημοσιογράφο Άρη Σπίνο, είναι το βαρύ πυροβολικό του χρυσαυγιτισμού. Στο πρώτο φύλλο της ο Σπίνος πήρε συνέντευξη από τον Μιχαλολιάκο, όπου, φυσικά, ήταν αγιογραφία για τον έγκλειστο «φύρερ», και βρήκε ευκαιρία ο Μιχαλολιάκος να δηλώσει ότι είναι έτοιμος να πληρώσει μέχρι και με τη ζωή του για την πίστη του στην Ελλάδα και τον εθνικισμό, σε τέτοιο ύφος ώστε να συγκρατήσει όσους περισσότερους χρυσαυγίτες από την πόρτα εξόδου. Ο Σπίνος δεν μένει μόνο στην αγιογράφηση του Μιχαλολιάκου, σειρά παίρνει ο Λαγός, στις 16 Οκτωβρίου. 
Στο πρωτοσέλιδο γράφει ότι η αντιτρομοκρατική γκρέμισε με τη μπουλντόζα το σπίτι του Λαγού, στις μέσα σελίδες λένε ότι, «παραλίγο να… “γκρεμιστεί” το σπίτι του Λαγού» στη διάρκεια της έρευνας, στην πραγματικότητα δεν έγινε τίποτα παραπάνω από μια κλασική έρευνα, αλλά ο Σπίνος πόνταρε στο ότι ο αναγνώστης θα έμενε στον τίτλο του πρωτοσέλιδου. 
Την Τρίτη, 29 Οκτωβρίου, με πρωτοσέλιδο μας ενημερώνει ότι η συγκέντρωση των χρυσαυγιτών στον Σταθμό Λαρίσης ήταν εντυπωσιακή και μάζεψε 9.000 χρυσαυγίτες (στην πραγματικότητα δεν ήταν πάνω από 2.000)! Στο εκτενές ρεπορτάζ μας ενημερώνει ότι οι διοργανωτές τους υπολόγιζαν σε 10.000, αλλά η έγκυρη εφημερίδα τους «κατεβάζει» λίγο, αναφέρει ότι ακούστηκαν συνθήματα του τύπου «νάτος, νάτος ο δήμαρχος», για τον Κασιδιάρη, και στο τέλος παίρνει θέση ότι η προφυλάκιση αρχηγού κοινοβουλευτικού κόμματος είναι αδιανόητη και επικίνδυνη!
Ο Σπίνος έχει μακρά ιστορία στον χώρο της λεγόμενης «αποκαλυπτικής» και «αντιμνημονιακής» δημοσιογραφίας, επί χρόνια ήταν συνεργάτης του Γ. Παπαγιάννη. Το 1996 ο Σπίνος συνελήφθη γιατί εκβίαζε έναν τοκογλύφο, πιάστηκε έξω από τη Νομική Αθηνών να παίρνει 200.000 δρχ. σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα από τον άνθρωπο που εκβίαζε, προκειμένου να μη γράψει στην εφημερίδα που εργαζόταν για το κύκλωμα τοκογλυφίας του. Ο «αντιμνημονιακός» Σπίνος είχε διοριστεί επί Αβραμόπουλου, το 2009, υποδιοικητής στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας και, όταν αποκαλύφθηκε, αναγκάστηκε σε παραίτηση. Τις εκπομπές στο EXTRA 3, KONTRA και πολλά άλλα περιφερειακά κανάλια τις προτιμούσαν οι χρυσαυγίτες, αφού με φοβερή συχνότητα εμφανίζονταν και αβαντάρονταν από τον Σπίνο.
Οι Σπίνος και Χίος δεν είναι μοναδικές περιπτώσεις. Τόσα χρόνια η σχολή δημοσιογραφίας Γ. Κουρή-Τράγκα-Τριανταφυλλόπουλου έφτιαξε συγκεκριμένο τύπο δημοσιογράφου, τάχα αποκαλυπτικού μέχρι το 2009, αλλά που, αν έβρισκε καμιά καλή ευκαιρία, τα «άρπαζε» και αυτός, και από το 2009 και μετά τάχα αντιμνημονιακού. Το γεγονός ότι η τρόικα κάθε βράδυ μιλά από τις δέκτες του Μέγκα, του Αντέννα, του Άλφα και της Κρατικής ώθησε ένα μεγάλο ποσοστό τηλεθεατών στα εναλλακτικά περιφερειακά κανάλια της Αθήνας, τα οποία τα τελευταία χρόνια ανοίγουν με ρυθμούς που δύσκολα μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει. Με πόρους πολλές φορές αδιαφανείς, με ψιθύρους για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, οι τηλεθεατές γλιτώνουν από τη Σκύλλα των μνημονιακών μέσων για να πέσουν στη Χάρυβδη των υποτιθέμενων αντιμνημονιακών. Αυτά τα μέσα και οι δημοσιογράφοι τους φέρουν τεράστια ευθύνη για την άνοδο της ΧΑ, όσο και να λένε οι χρυσαυγίτες ότι δεν τους παίζουν τα κανάλια, εκεί ειδικά είχαν προνομιακή μεταχείριση.

Τελευταίο εκδοτικό εγχείρημα είναι η Kontra news που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, του πατριάρχη του χώρου Γ. Κουρή, του οποίου όλοι σχεδόν οι προαναφερθέντες υπήρξαν μαθητές του στην Αυριανή. Ο Κουρής, που χρωστά δεδουλευμένα σε εκατοντάδες ανθρώπους στο Άλτερ, την Αυριανή, τον Φίλαθλο, στα Μετρόπολις και σε πολλά ακόμα, βρίσκει χρήματα να εκδώσει καθημερινό φύλλο με τιμή πώλησης μόλις 50 λεπτά και κεντρικό σύνθημα: «Να φύγει η τρόικα, να μην ξαναπληρώσουμε δεκάρα στους ξένους τοκογλύφους και να επιστρέψει η χώρα στη δραχμή». Τα λαμόγια του δημοσιογραφικού χώρου, που κατέστρεψαν τη χώρα με το Πασόκ, θέλουν να μας ρίξουν σε νέα βράχια για να γλιτώσουν τη φυλακή. (Ο Κουρής είχε προφυλακιστεί για χρέη, αλλά κατάφερε να αποφυλακιστεί.)

ΥΓ. Ιδιαίτερη μνεία χρειάζεται να γίνει στον έτερο δημοσιογράφο – πατριάρχη του χώρου, τον Γιώργο Τράγκα, που από τη στιγμή των συλλήψεων των χρυσαυγιτών ανέλαβε από το μικρόφωνο του Ρίαλ και από 2-3 κανάλια όπου εμφανίζεται καθημερινά, την υπερασπιστική γραμμή της ΧΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι την υπεράσπιση της ΧΑ πρώτα την έβγαζε από μικροφώνου ο Τράγκας και μετά έτρεχε να την υιοθετήσει, η αλαφιασμένη τις πρώτες μέρες, ΧΑ. Και, φυσικά, ο Τράγκας ήταν από τους πρώτους που επανέφεραν τους χρυσαυγίτες στους τηλεοπτικούς δέκτες γιατί είναι, λέει, υπερασπιστής της πολυφωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: